Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών: Από καμία ΚΥΑ δεν προβλέπεται η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και δεν προκύπτει απαγόρευση των  ατομικών μετακινήσεων.

ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων

Με έγγραφό της η ΟΛΜΕ αναφορικά με την ΚΥΑ η οποία ορίζει ότι από την  προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των Δομών Εκπαίδευσης εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, επισημαίνει πως οι όποιες διοικητικές εργασίες στα σχολεία υφίστανται κυρίως εντός της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Κατά συνέπεια, τονίζει, η απαίτηση για καθημερινή παρουσία των διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία είναι υπερβολική και δείχνει άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Η ΟΛΜΕ καταλήγει πως

Από καμία ΚΥΑ δεν προβλέπεται η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και δεν προκύπτει απαγόρευση των  ατομικών  μετακινήσεων των συναδέλφων.

Και καλεί το ΥΠΑΙΘ
  • Να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση οδηγιών όχι μόνον για τα σχολεία αλλά και για τις υπόλοιπες Δομές.
  • Να σταματήσει τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Το έγγραφο

Αθήνα, 12/03/20

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών

Με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλησαν μέχρι και τις  24 Μαρτίου οι εκπαιδευτικές λειτουργίες σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζει ότι από την   προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των Δομών Εκπαίδευσης εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες.

Με βάση αυτή την απόφαση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξαιρεί τους Διευθυντές και Υποδιευθυντές και τους υποχρεώνει σε καθημερινή παρουσία στο χώρο του σχολείου καθ’ όλη της διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε  στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι στις  σχολικές μονάδες επιτελείται κύρια εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Τα σχολεία δεν είναι απλά διοικητικές υπηρεσίες. Οι όποιες διοικητικές εργασίες  υφίστανται  κύρια εντός της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Κατά συνέπεια, η απαίτηση για καθημερινή παρουσία των διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία είναι υπερβολική και δείχνει άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Οι περισσότερες  διοικητικές εργασίες του σχολείου μπορούν να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως, ενώ για τις ελάχιστες όπου απαιτείται φυσική παρουσία,   το Υπουργείο θα μπορούσε να υιοθετήσει  πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές λύσεις.

Η απουσία σαφούς κεντρικής οδηγίας από την πλευρά του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε ασυνεννοησία και αυθαίρετες ερμηνείες από τις Δ.Δ.Ε της χώρας.

Διευθύνσεις  Εκπαίδευσης είτε αυθαιρετούν και καλούν τους συναδέλφους να παραβρίσκονται στα σχολεία εκ περιτροπής,  είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν Διευθύνσεις που καλούν είτε μόνον τους Διευθυντές, είτε τους Διευθυντές και τους υποδιευθυντές, είτε όλους και το διοικητικό προσωπικό όπου υπάρχει.

Από καμία ΚΥΑ δεν προβλέπεται η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και δεν προκύπτει απαγόρευση των  ατομικών  μετακινήσεων των συναδέλφων.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση οδηγιών με βάση τα  παραπάνω, όχι μόνον για τα σχολεία αλλά και για τις υπόλοιπες Δομές και να σταματήσει τις αυθαιρεσίες σε βάρος όλων των συναδέλφων.

  Δείτε επίσης

ΟΛΜΕ για εκπαιδευτικά μέτρα λόγω κορονοϊού: Εξαγγέλλονται χωρίς διάλογο
Διευκρινίσεις λειτουργίας ΚΕΣΥ: Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Καταστρατήγηση μέτρων κορονοϊού: Επιστολή ΔΟΕ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή σε πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε άμεσα τα ΚΕΣΥ
ΕΝΕΛΕΑ προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε τα ΚΕΣΥ ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία
Κρούσματα κορονοϊού 99: Ανακοίνωση 10 νέων-Αδειες ειδικού σκοπού σε γονείς
Κλειστές εκπαιδευτικές δομές και απαγόρευση αθλητικών εκδηλώσεων | ΦΕΚ

Πριν φύγετε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας
Κεραμέως για σχολική χρονιά: Δεν πρόκειται να χαθεί-ενδεχόμενο μετάθεσης Πανελλαδικών
ΦΕΚ διορισμών ΕΕΠ-ΕΒΠ | Ονόματα
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση