Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΟΛΜΕ-νόμος Χατζηδάκη: Αναβολή πήρε το Υπ. Εργασίας στην εξέταση της αναφοράς στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΟΛΜΕ-νόμος Χατζηδάκη: Αναβολή πήρε το Υπ. Εργασίας στην εξέταση της αναφοράς στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΟΛΜΕ-νόμος Χατζηδάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής του Υπουργείου Εργασίας της εξέτασης της αναφοράς που είχαν καταθέσει τον περασμένο Μάρτιο η ΟΛΜΕ και η ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στο νόμο 4808/21 – νόμος Χατζηδάκη – ένα νόμο που σύμφωνα με την ΟΛΜΕ  “ξεκάθαρο στόχο έχει τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θέτει εμπόδια όχι μόνο στη λειτουργία αλλά και στην ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων”.

Κατά την ΟΛΜΕ είναι προφανές ότι ούτε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να υπερασπιστεί το νόμο που ψήφισε, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβιάζει πληθώρα προβλέψεων του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, πλην όμως “η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία αυτή έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην λειτουργία των συνδικάτων της χώρας, αλλά αυτό δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους αρμοδίους”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ομοσπονδία εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Αθήνα, 28/07/2022

Α.Π.: 1265

«Κωλυσιεργία και υπεκφυγές από Υπουργείο Εργασίας και ΑΠΔΠΧ για τον νόμο Χατζηδάκη»

Σήμερα, 28 Ιουλίου 2022, είχε οριστεί Ολομέλεια της ΑΠΔΠΧ, προκειμένου να εξεταστεί η αναφορά που είχαν καταθέσει τον περασμένο Μάρτιο η ΟΛΜΕ και η ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στο νόμο 4808/21. Ένα νόμο που ξεκάθαρο στόχο έχει τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θέτει εμπόδια όχι μόνο στη λειτουργία αλλά και στην ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων.

Τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά την κατάθεση της αναφοράς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Αρχής με εκπροσώπους από την ΟΛΜΕ και την ΕΜΔΥΔΑΣ. Στη σύσκεψη αυτή εξηγήθηκε από τις Ομοσπονδίες το επείγον της υπόθεσης, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνταν εκλογικές διαδικασίες σε πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα και θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη απόφαση σχετικά με την ηλεκτρονική κάλπη που επιβάλλει ο νόμος 4808/21. Η Αρχή παραδέχτηκε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και δεσμεύτηκε ότι θα έβγαζε σχετική απόφαση μέχρι τον Μάιο.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έβγαλε απόφαση εγκαίρως, αλλά καθυστέρησε ακόμα και να ζητήσει τις έγγραφες εξηγήσεις από το Υπουργείο Εργασίας, διαδικασία πάγια σε αυτές τις υποθέσεις. Οι εξηγήσεις τελικώς ζητήθηκαν τον Μάιο, δύο μήνες μετά την υποβολή της αναφοράς ενώ το Υπουργείο Εργασίας μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντήσει.

Και έπρεπε να φτάσει ο Ιούλιος για να καλέσει επιτέλους η ΑΠΔΠΧ την Ολομέλεια που θα εξέταζε την υπόθεση. Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, η νομική εκπρόσωπος του υπουργείου υπέβαλε αίτημα αναβολής, δηλώνοντας ότι έλαβαν τα σχετικά έγγραφα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Παρότι επισημάνθηκε ότι το σχετικό email της ΑΠΔΠΧ είχε σταλεί τον Μάιο στο υπουργείο και είχε κοινοποιηθεί και στις δύο Ομοσπονδίες, η εκπρόσωπος του υπουργείου επέμενε ότι αυτό δεν ισχύει. Τελικά, έγινε δεκτό το αίτημα της αναβολής και η νέα ημερομηνίας για την Ολομέλεια ορίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Είναι προφανές ότι ούτε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να υπερασπιστεί το νόμο που ψήφισε, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβιάζει πληθώρα προβλέψεων του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου. Και αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το Υπουργείο Εργασίας, καθυστερεί την εκδίκαση της υπόθεσης επικαλούμενο ψευδείς δικαιολογίες. Έτσι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ο κύριος Χατζηδάκης.

Και αν από την πλευρά του υπουργείου ήταν αναμενόμενη αυτή η στάση υπεκφυγής, προβληματιζόμαστε, όπως και κάθε δημοκρατικός πολίτης, για τη στάση της ΑΠΔΠΧ, μιας ανεξάρτητης Αρχής… Της ίδιας Αρχής, που ακόμα δεν έχει βγάλει απόφαση ούτε για την ηλεκτρονικές εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, 20 μήνες μετά  την πραγματοποίησή τους και ενώ σύντομα θα διεξαχθούν και οι επόμενες.

Η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία αυτή έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην λειτουργία των συνδικάτων της χώρας, αλλά αυτό δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους αρμοδίους.

Η αυτόνομη και απρόσκοπτη λειτουργία των συνδικάτων
είναι ζήτημα Δημοκρατίας!

Δεν θα επιτρέψουμε την φίμωση των εργαζομένων
και την αποδυνάμωση των σωματείων μας!

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική!

Δείτε επίσης

Νόμος 4808/2021-Διατάξεις απεργίας: Γνωστοποίηση και άσκηση δικαιώματος-Προσωπικό ασφαλείας-Δικαίωμα στην εργασία 

Νόμος 4808/2021: Διατάξεις για εργασιακά-άδειες-συνδικαλισμό-απεργίες-εξάλειψη βίας και παρενόχλησης

Συνδικαλιστικές οργανώσεις-Μητρώο ΓΕΜΗΣΟΕ: Προσφυγές στο ΣτΕ για ακύρωση της Υ.Α. ως αντισυνταγματικής 

Εγκριση επισκέψεων σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων 2022-23 | Εγγραφο 

Ζέττα Μακρή για νέο Ολοήμερο σχολείο και 3.300 προσλήψεις και σχολικό εκφοβισμό

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση