Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΟΛΜΕ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τους Τομεάρχες Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΟΛΜΕ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τους Τομεάρχες Παιδείας – Ποια ζητήματα τέθηκαν.

ΟΛΜΕ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΛΜΕ αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για συναντήσεις με φορείς για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στη συνάντηση:
  • παρατέθηκαν τα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς ΟΛΜΕ σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων,
  • επισημάνθηκαν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του lockdown και οι παιδαγωγικές συνέπειες και μορφωτικές ανισότητες της τηλεκπαίδευσης
  • αναφέρθηκαν οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, εν μέσω πανδημίας και χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο και
  • επισημάνθηκε η  τακτική των εκφοβισμών και των συνεχών προσφυγών στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Α. Ανέφερε την απόλυτη διαφωνία του με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το νόμο Χατζηδάκη, την αξιολόγηση Κεραμέως, τις αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες των ΥΣ, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Β. Κατέθεσε την πρόταση να αραιώσουν άμεσα τα τμήματα και να καταργηθεί το πρωτόκολλο που απαιτεί την νόσηση του 50%+1 μαθητών/τριών για να κλείσει ένα τμήμα.

Γ. Τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου που θα διεκδικήσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

________________

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους Τομεάρχες Παιδείας

Συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Τομεάρχη Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, την αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη , τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον συντονιστή του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ Δημοσθένη Παπασταμόπουλο.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν από πλευράς Ομοσπονδίας, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και επισημάνθηκε το γεγονός ότι κανένα ουσιαστικό νέο μέτρο δεν ελήφθη από την κυβέρνηση.

Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ

δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η αραίωση των τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες κα.

Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ

προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι

να καταγράφονται καθημερινά από 1500-2000 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών και συνολικά πάνω από 130.000 κρούσματα παιδιών σχολικής ηλικίας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα,

επισημάνθηκαν οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του lockdown και οι παιδαγωγικές συνέπειες και μορφωτικές ανισότητες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από εγχώριες και διεθνείς έρευνες (ΚΕΜΕΤΕ, ETUCE, UNESCO κα).

Τέλος, αναφέρθηκαν οι νόμοι

που ψήφισε η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, εν μέσω πανδημίας και χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της ΟΛΜΕ και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και η απαράδεκτη αντιδημοκρατική τακτική των εκφοβισμών και των συνεχών προσφυγών στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του

ανέφερε την απόλυτη διαφωνία του με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το νόμο Χατζηδάκη, την αξιολόγηση Κεραμέως, τις αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες των ΥΣ, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά αποτελούν πολιτικές μίας άλλης φιλοσοφίας.

Για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία

κατέθεσε την πρόταση να αραιώσουν άμεσα τα τμήματα και να καταργηθεί το πρωτόκολλο που απαιτεί την νόσηση του 50%+1 μαθητών/τριών για να κλείσει ένα τμήμα.

Αντιπρότεινε να κλείνει το τμήμα με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος για 3 μέρες και οι μαθητές/τριες να επιστρέφουν στο σχολείο μετά τη διενέργεια δωρεάν  μοριακού τεστ.

Δήλωσε τέλος,

ότι απαιτείται η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου που θα διεκδικήσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε σχετικά

Πρόταση Τσίπρα για αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1-Να κλείνει το τμήμα στο πρώτο κρούσμα για 3 μέρες
Οικονόμου-πρωτόκολλα κορονοϊού: Αν ισχύσει αυτό που προτείνει ο κος Τσίπρας, τα σχολεία δεν θα λειτουργούν

Δείτε επίσης

ΔΟΕ: Καταγγελία για τη σύλληψη Νηπιαγωγού μετά από μήνυση γονέα, για τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας του σχολείου
Ενταξη και διαφοροποιημένη Διδασκαλία: Σεμινάριο μέσω τηλεδιάσκεψης-Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
ΚΕΔΑΣΥ: Διαδικασία παραπομπής-αξιολόγησης μαθητών | Εγγραφο
Παρουσίαση 166 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο Σχολείο: “Το σχολείο αλλάζει. Στην πράξη”
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση