Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΟΛΤΕΕ-αξιολόγηση: Ανευ ουσίας-Να σεβαστεί το Υπ. Παιδείας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΟΛΤΕΕ-αξιολόγηση: Ανευ ουσίας-Να σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών – Η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 15.07.2025 είναι σε ισχύ. 

ΟΛΤΕΕ-αξιολόγηση

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στις κινητοποιήσεις, έχει απορρίψει την άνευ ουσίας αξιολόγηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ, η οποία καταδικάζει τόσο τη μορφή της αξιολόγησης που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας όσο και τους τρόπους και τις μεθόδους που μετέρχεται για την επιβολή της. Επιπροσθέτως καλεί το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δεδομένου ότι η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 15.07.2024 είναι σε ισχύ. Τέλος δηλώνει ότι θα συμπαρασταθούμε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους εκπαιδευτικούς που διώκονται

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΤΕΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου ΤΚ-Πόλη : 104 36 Αθήνα –  E-mail : oltee.oltee@gmail.com – Facebook: σελίδα Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – Ηλεκτρ. σελ. : http://www.oltee.gr – Facebook: ομάδα Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 20-02-2025

Αρ. Δ.Τ.: 22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών 

Η αξιολόγηση προκειμένου να αποτελέσει ένα εποικοδομητικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, οφείλει να εφαρμόζεται καθολικά (ολιστικά) και να αφορά όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, ξεκινώντας από την εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και όχι από τον εκπαιδευτικό.

Οι στόχοι της οφείλουν να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον την αποκατάσταση των χρόνιων παθογενειών της εκπαίδευσης όπως: οι κτηριολογικές υποδομές, η επάρκεια σύγχρονου εξοπλισμού, η δημιουργία σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων, η εισαγωγή νέων σύγχρονων αντικειμένων σπουδών, η συγγραφή νέων βιβλίων, οι διορισμοί εκπαιδευτικών, η γραμματειακή υποστήριξη κ.ά..

Η εφαρμογή της προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από υγιή κουλτούρα με βασικά στοιχεία: την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση, την αναγνώριση, τον αλληλοσεβασμό, τη συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη και την αίσθηση της προσφοράς και της ικανοποίησης.

Ωστόσο το υπουργείο παιδείας αντί να επιλέξει την καθολική αξιολόγηση που στοχεύει στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων, επέλεξε  και επιβάλλει μια αποσπασματική αξιολόγηση, η οποία δεν εξυπηρετεί την εκπαίδευση παρά μόνον τους πολιτικούς του στόχους όπως:

1. Δημιουργία ψευδούς εικόνας εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δημιουργεί την εντύπωση ότι λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ ουσιαστικά παραλείπονται και αποκρύπτονται ζητήματα υψηλού κόστους και πολυπλοκότητας, όπως η αναβάθμιση των υποδομών κ.λ.π., ή η αναθεώρηση της εκπαιδευτικής πολιτικής.

2. Επιβολή ελέγχου και πίεσης στους εκπαιδευτικούς περιορίζοντας την αυτονομία τους και επιβάλλοντας συγκεκριμένες μεθόδους και προτεραιότητες.

3. Μετατροπή των εκπαιδευτικών σε ορατούς και εύκολους στόχους για την κοινωνία. Η απουσία κρίσιμων ζητημάτων, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των Εργαστηριακών Κέντρων (ΕΚ), από την αποσπασματική αξιολόγηση την καθιστούν άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και τη μετατρέπουν σε μία τυπική, υπερβολικά γραφειοκρατική και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, που αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι αυτονόητο ότι σε μια αξιολόγηση ορίζονται ανεξάρτητοι και άγνωστοι αξιολογητές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συμπάθειας ή εμπάθειας προς τους αξιολογούμενους που επηρεάζουν την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων και καθιστούν την αξιολόγηση άκυρη.

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να κρατήσει ούτε τα προσχήματα όρισε ως αξιολογητές τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Συμβούλους (στελέχη της εκπαίδευσης) και προχώρησε επιλεκτικά στην εφαρμογή του νόμου 4823/21 στοχοποιώντας τους εκπαιδευτικούς.

Το γεγονός ότι ουδέποτε ενεργοποίησε το άρθρο 82 και την παράγραφο 6 του άρθρου 61 του ανωτέρω νόμου, που περιγράφουν τη διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών από τους εκπαιδευτικούς, καταδεικνύει τόσο την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου όσο και την αδιαφορία του να διασφαλίσει έστω και κατ’ επίφαση την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης με την αποφυγή μεροληψιών και φαινομένων εκφοβισμού.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στις κινητοποιήσεις, έχει απορρίψει την άνευ ουσίας αξιολόγηση. Ακόμη και εκπαιδευτικοί που τελικά δέχονται να αξιολογηθούν, το πράττουν συχνά υπό καθεστώς πίεσης και για λόγους που δεν αναιρούν την ουσιαστική τους διαφωνία με τη διαδικασία. Δεδομένης της αντίδρασης των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιχειρεί να την επιβάλει, παύοντας διευθυντές σχολικών μονάδων και «σέρνοντας» κυριολεκτικά τους εκπαιδευτικούς που απεργούν σε ΕΔΕ και πειθαρχικά, αποδίδοντάς τους ακόμη και ποινικές ευθύνες.

Καταδικάζουμε τόσο τη μορφή της αξιολόγησης που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας όσο και τους τρόπους και τις μεθόδους που μετέρχεται για την επιβολή της.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δεδομένου ότι η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 15-07-2024 είναι σε ισχύ. Και δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους εκπαιδευτικούς που διώκονται.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Δείτε επίσης

5.552 αιτήσεις Μεταθέσεων Δευτεροβάθμιας για το 2025-Πίνακες και Χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων ΚΥΣΔΕ 

Σχετικά με τις μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία – Μουσικές Ειδικότητες 

Αποτελέσματα κλήρωσης Α Φάσης επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ και εκκίνηση Β Φάσης αιτήσεων 

 Ανιση μεταχείριση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών – Ερώτηση στη Βουλή

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply