Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Δωρεάν επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Υποβολή περιλήψεων έως 30 Απριλίου 2021.

Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνουν διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο με τίτλο Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία σηματοδότησε την απόκτηση της ελευθερίας ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού έθνους και οδήγησε στη γέννηση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Στόχοι

Βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι: (α) η διερεύνηση του ιδεολογικού, πολιτικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και γλωσσικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η εμπόλεμη δράση, και (β) η μεταγενέστερη θεώρηση των χρόνων του αγώνα στη λογοτεχνική παραγωγή και στην εκπαιδευτική πράξη.

Ημερομηνία διεξαγωγής

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2021. Θα γίνουν δεκτές επιστημονικές ανακοινώσεις, εκτός από αυτές των προσκεκλημένων ομιλητών, οι οποίες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση περιλήψεων 300-400 λέξεων (εκτός βιβλιογραφίας) σε έναν από τους τέσσερις θεματικούς άξονες του συνεδρίου.

Γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική. Κάθε ανακοίνωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θεματικοί άξονες

Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός – (Ιδεολογικά ρεύματα, Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός, βαλκανικά εθνικά κινήματα, φιλελληνισμός, πολιτική σκέψη, τύπος).

Β. Ελληνική Επανάσταση: πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία – (Λογοτεχνική παραγωγή πριν και μετά την επανάσταση, μεταγενέστερα λογοτεχνικά έργα με θέμα την επανάσταση).

Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα – (Ενδογλωσσική ποικιλία, πολυγλωσσία, διάλεκτοι και κοινή, γλωσσική επαφή, γραμματικές/λεξικά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα).

Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση – (Η Ελληνική Επανάσταση στα σχολικά εγχειρίδια, η διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης σε σχολεία της ομογένειας, καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις).

Υποβολή ανακοινώσεων

Στο συνέδριο θα γίνουν δεκτές επιστημονικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση περιλήψεων 300-400 λέξεων (εκτός βιβλιογραφίας) σε έναν από τους τέσσερις θεματικούς άξονες του συνεδρίου.

Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 30 Απριλίου 2021.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και προγράμματος: 15 Ιουνίου 2021.

Οι περιλήψεις πρέπει να είναι ανώνυμες, να δηλώνεται ο θεματικός άξονας στον οποίο υποβάλλονται και η κατάθεσή τους να γίνεται σε μορφή doc ή pdf. Στην πλατφόρμα υποβολής θα αποστέλλονται τα στοιχεία επικοινωνίας του/της εισηγητή/εισηγήτριας: ονοματεπώνυμο, επιστημονική ιδιότητα, ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας.

Οι περιλήψεις πρέπει να αφορούν σε πρωτότυπες και αδημοσίευτες ανακοινώσεις και θα αξιολογηθούν από την επιστημονική επιτροπή με τη μέθοδο Double Blind Peer Review. Εκείνες που θα επιλεγούν, μία μόνο για κάθε εισηγητή/εισηγήτρια, θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες, προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις (e-posters). Και οι δύο κατηγορίες ανακοινώσεων θα περιληφθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε επίσης
Υποβολή ανακοινώσεων για το συνέδριο «Η Επανάσταση του 1821 στον Πειραιά και την Nησιωτική Ελλάδα»
Διεπιστημονικό Συνέδριο: “Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική Σήμερα – Σύγχρονες Τάσεις και Απόψεις”
ΕΚΠΑ: 21 διαδικτυακές ομιλίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση-Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος”
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση