Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στο πρώτο κουδούνι της ερχόμενης σχολικής χρονιάς 2024-25

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στο πρώτο κουδούνι της ερχόμενης σχολικής χρονιάς 2024-25 – Επισημάνσεις του εκπαιδευτικού Δημήτριου Νικολόπουλου.

Ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών Α φάσης για το 2024-25, επισημαίνει με επιστολή του ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.01 Δημήτριος Νικολόπουλος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στα σχολεία στο πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Ολα αυτά, αναφέρει ο εκπαιδευτικός, προκύπτουν από την ανακοίνωση της ΠΕΑΔ, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται πως οι οριστικοί πίνακες της Προκήρυξης 2ΓΕ/2023 του ΑΣΕΠ, θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας την εβδομάδα μετά τον 15 Αύγουστο, δηλ. κάπου ανάμεσα στις 19 με 23 Αυγούστου.

Ακολουθεί η επιστολή του εκπαιδευτικού

Ολοφάνερο το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στα σχολεία στο πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Η ανακοίνωση των 10.000 διορισμών από το Υπουργείο Παιδείας, αναμβισβήτητα, ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο. Αυτή η «ροή» διορισμών πρέπει να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η αναλογία μονίμων : αναπληρωτών. Όμως, παρ΄όλο το ευχάριστο των διορισμών, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ότι είναι πολύ «ορατό», πλέον, το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στο πρώτο κουδούνι της επερχόμενης σχολικής χρονιάς. Αυτό διότι όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΠΕΑΔ, υπολογίζεται πως οι οριστικοί πίνακες της προκήρυξης 2ΓΕ/2023 του ΑΣΕΠ, θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας την εβδομάδα μετά τον 15 Αύγουστο, δηλ. κάπου ανάμεσα στις 19 με 23 Αυγούστου. (εδώ η σχετική ανακοίνωση: https://www.especial.gr/kathisterisi-sti-diadikasia-monimon-diorismon-deyterovathmias-genikis-kai-stis-proslipseis-anapliroton-vlepei-i-pead/).

Συγκεκριμένα, για να γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει προηγουμένως, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να υπολογίσουν τα κενά αναπληρωτών. Όπως καταλαβαίνει κανείς, για να υπολογίσει κάθε Διεύθυνση τα κενά της για αναπληρωτες Α φάσης, είναι αναγκαίο να ξέρει πόσους νεοδιόριστους 2024 θα έχει, κάτι το οποίο φαίνεται στην πρόσκληση υποβολής αίτησης για μόνιμο διορισμό. Όμως, για να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ οι οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ των υποψηφίων που καλεί η πρόσκληση σε μόνιμο διορισμό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι οριστικοί πίνακες της 2ΓΕ/2023 θα σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στις 19 με 23 Αυγούστου, η πρόσκληση υποβολής αίτησης για μόνιμο διορισμό, στην καλύτερη, μπορεί να εκδοθεί τέλη Αυγούστου.

Άρα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα υπολογίζουν κενά αναπληρωτών Α φάσης το Σεπτέμβριο, κάτι που δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στο πρώτο κουδούνι της επερχόμενης σχολικής χρονιάς να υπάρχουν αναπληρωτές στα σχολεία.

Ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2023-24, όπου οι προσλήψεις αναπληρωτών Α φάσης ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας την 1/9/2023, η καταγραφή των κενών Α φάσης, βάσει σχετικής εγκυκλίου, είχε οριστεί να γίνει από 7/8/2023 έως 18/8/2023 από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και έως 23/3/2023 από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι επειδή η μισθοδοσία του πρώτου μήνα για τους αναπληρωτές υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, καθυστέρηση προσλήψεων Α φάσης αναπληρωτών σημαίνει και πολύ μειωμένο μισθό πρώτου μήνα για τους αναπληρωτές Α φάσης, που επιβαρύνονται, ούτως ή άλλως, με υπέρογκα έξοδα διαβίωσης. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών Α φάσης.

Δημήτριος Νικολόπουλος, ΠΕ04.01

Δείτε επίσης

Πολυνομοσχέδιο σε διαβούλευση: Διορισμοί & Μεταθέσεις εκπ/κών ΑμεΑ-Επιλογή προϊσταμένων ΚΕΔΑΣΥ-Σχολική βία 

Πιερρακάκης στη Βουλή: Και του χρόνου θα γίνει ότι και φέτος με τους 10.000 διορισμούς-Τι είπε για προσλήψεις αναπληρωτών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας από τη ΔΟΕ Δευτέρα 15.07 για το έγγραφο με τις “διευθετήσεις αξιολόγησης”

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση