Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ορφανές Κοινωνικές Επιστήμες: “Αντιμετωπίστε την Κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ορφανές Κοινωνικές Επιστήμες: “Αντιμετωπίστε την Κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες” – Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Επιστολή με αφορμή την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, στο υπό Διαβούλευση σχέδιο νόμου, από εκπαιδευτικό Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78.

Η επιστολή

Ορφανές Κοινωνικές Επιστήμες

Αξιότιμη κ. Υπουργέ

Χαιρετίζω το νομοσχέδιο σας σε αρκετά σημεία του. Έχετε θεσμικό ρόλο και έτσι θα πρέπει να αποφασίζετε.

Είστε Υπουργός Παιδείας στο σύνολο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και θα πρέπει να ξεκινάτε από την ίδια αφετηρία για όλες τις βαθμίδες, για όλους τους μαθητές και για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Υποκειμενικά κριτήρια σε υπουργό παιδείας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση δεν χωρούν, η θεσμικά επιβεβλημένη στάση των ίσων αποστάσεων από την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Γ Λυκείου πρέπει να κρατηθεί στο ακέραιο.

Πολύ εύστοχα δίνετε το δικαίωμα επιλογής μεταξύ Μαθηματικών-Βιολογίας στους μαθητές/μαθήτριες των θετικών σπουδών, παραλείψατε όμως το δικαίωμα επιλογής Κοινωνιολογίας-Λατινικών από τους μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές/μαθήτριες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των μαθητών/μαθητριών των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών.

Εντέχνως στο πολυνομοσχέδιο αλλάξατε και τον όνομα του πρώτου επιστημονικού πεδίου από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Με αυτές τις αλλαγές κ. Υπουργέ δημιουργείτε ΟΡΦΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, αφαιρείτε το γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνιολογία), τον σύνδεσμο, μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πρώτο επιστημονικό πεδίο.

Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;

Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές/μαθήτριες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε.

Όχι κ. υπουργέ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Πραγματικά κ. Υπουργέ ψάχνω να βρω έναν λόγο για να δικαιολογήσω τον τρόπο δράσης σας ως προς την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μάταια όμως, κάθε προσπάθεια μου πέφτει στο κενό.

Επιστρατεύω ακόμα και τους ιδεατούς τύπους του Βέμπερ, μα τα ψήγματα βοήθειας που μου παρέχουν είναι ελάχιστα.

Και πάλι κ. Υπουργέ θα πω, πως είστε Υπουργός ΟΛΗΣ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δεν είστε περισσότερο υπουργός τους ενός επιστημονικού κάδου και λιγότερο του άλλου.

Αντιμετωπίστε την κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες, δώστε τη θέση που της αξίζει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕ78

 Δείτε σχετικά

Διαβούλευση νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έως Τετάρτη 6 Μαΐου 2020
Πρόβλεψη 5.800 προσλήψεων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Διετής Ισχύς Πινάκων ΑΣΕΠ από τριετής: Το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας
Διατάξεις θεμάτων διορισμού-πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ
Εισαγωγή θεσμού Εκπαιδευτικού Εμπιστοσύνης: Για ποιους λόγους κρίνεται αναγκαίος από το Υπουργείο Παιδείας
Χαρακτηρισμός διαγωγής στους τίτλους σπουδών: Aμιγώς παιδαγωγικό μέτρο κατά το Υπουργείο
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση