Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οταν εμείς θεραπεύαμε τον αυτισμό αυτοί τρώγανε βελανίδια | Αρθρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oταν εμείς θεραπεύαμε τον αυτισμό αυτοί τρώγανε βελανίδια: Aρθρο του Μιχαήλ Βολκίδη, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών με αφορμή δήλωση του Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ.

Οταν εμείς θεραπεύαμε τον αυτισμό…

Ακολουθεί άρθρο του Μιχαήλ Βολκίδη, ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών, με τίτλο “Όταν εμείς θεραπεύαμε τον αυτισμό αυτοί τρώγανε βελανίδια”, με αφορμή την προ ημερών δήλωση του Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, ότι «θα ξεκινήσουν εντατικές έρευνες, ώστε σε 5 μήνες να βρούνε την αιτία του αυτισμού και έτσι να τον περιορίσουν».

Οταν εμείς θεραπεύαμε τον αυτισμό αυτοί τρώγανε βελανίδια

 Και πάλι είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις ως πρωτοπόροι και καινοτόμοι οδηγητές του κόσμου όλου! Με μπροστάρη τον Σωτήρα, Μωυσή, Μεσσία βέβαια, αλλά χωρίς να ξεχνάμε και τους άξιους συνοδοιπόρους και αποστόλους του!

Αφορμή για αυτή την παραδοχή η μόλις προ ημερών δήλωση του υπουργού Υγείας των Η.Π.Α., ότι «θα ξεκινήσουν εντατικές έρευνες, ώστε σε 5 μήνες να βρούνε την αιτία του αυτισμού και έτσι να τον περιορίσουν.» Τον αυτισμό.

Εδώ ερχόμαστε πίσω στα δικά μας γιατί, όταν αυτοί τρώγανε ακόμα βελανίδια, η Υφυπουργός που έκανε και μια γύρα από το ΥΠΑΙΘΑ, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξη της το μακρινό 2021, δήλωνε «Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί και στην πρώιμη παρέμβαση, που είναι το Α και το Ω για την εξέλιξη ενός αυτιστικού παιδιού. Και με τη σωστή και έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί το 50% των παιδιών αυτών, να βοηθηθούν και τελικά μέχρι και να βγουν από το φάσμα του αυτισμού»!! Και δικαίως λοιπόν ο τίτλος του βίντεο της συνέντευξης «Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να θεραπεύσει το 50% των αυτιστικών παιδιών.»

Εκτός απ’ την πλάκα βέβαια αυτή η αλλαγή πολιτικής και στο πεδίο της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπαράγει τον φόβο για το «διαφορετικό», πατώντας πάνω στην έγνοια, τις προσδοκίες και την άρνηση αποδοχής των γονιών, στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης, και φυσικά στον βαθιά ριζωμένο μισαναπηρισμό που μας λέει ότι το να είσαι αυτιστικός δεν είναι απλώς διαφορετικό, αλλά επικίνδυνο ή τραγικό. Τα αυτιστικά άτομα με φυσιολογική νοημοσύνη πολύ συχνά δεν διαγιγνώσκονται κάν με αυτισμό γιατί πολύ απλά η λειτουργικότητα τους δεν είναι ορατή ούτε καν σε αυτούς τους ίδιους.  Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αυτισμό και ως επί το πλείστων με χαμηλό Δ.Ν. λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσαρμόσουμε την νευρωτυπική κανονικότητα, όπου και όταν αυτό χρειάζεται στην κανονικότητα των αυτιστικών ατόμων αλλά σε καμία περίπτωση να τους ”θεραπεύσουμε”. Ο αυτισμός είναι μια μορφή ανθρώπινης ποικιλομορφίας που απλά υπάρχει και τα αυτιστικά άτομα απαιτούν συμμετοχή, υποστήριξη και δικαιώματα.

Μιχαήλ Βολκίδης,

ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών

τέως αναπληρωτής

Δείτε επίσης

Σχολική θεατρική παράσταση-Ιεράπετρα: Η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας 

Ζαχαράκη για σχολικό εκφοβισμό: Δέσμευση για αύξηση Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα σχολεία 

Επίδομα κώφωσης σε κωφούς και βαρήκοους 18 έως 65 ετών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply