Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – Στις 20 Νοεμβρίου του 1989, υπογράφτηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1989, υπογράφτηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες σε βάρος των παιδιών εντείνονται.

Τα παιδιά αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η οικονομική κρίση αμφισβήτησε πολλά από τα δικαιώματά τους.

Tα προγράμματα λιτότητας και η περικοπή των δημόσιων δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παιδικής φτώχειας, την υλική αποστέρηση, την πρόσβαση και τις επιδόσεις των μαθητών.

Την προηγούμενη περίοδο θέσαμε ως προτεραιότητα την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία. Στο επίκεντρο τοποθετήθηκαν οι ομάδες παιδιών που επλήγησαν πολλαπλά από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, όπως οι μαθητές με αναπηρία και τα προσφυγόπουλα.

Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και καθιερώθηκε το ολοήμερο πρόγραμμα σπουδών.

Σήμερα, αξίζει να αναλογιστούμε εάν η αρχή της συμμετοχής ικανοποιείται στο σχολείο της αριστείας για τους λίγους· σε ένα σχολείο που πριμοδοτεί το διαρκή ανταγωνισμό, που επικεντρώνεται στις επιδόσεις των λίγων και όχι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους πολλούς.

Eάν η αρχή της επιβίωσης αφορά όλα τα παιδιά, όταν στη Μόρια πεθαίνει το 3 παιδί μέσα σε δύο μήνες. Εάν η αρχή της προστασίας αφορά εξίσου τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Εάν τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία συρρικνώνονται καθημερινά, με τα διδακτικά κενά, την έλλειψη υποστήριξης και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόσληψη των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής.

Εάν η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά περιορίζεται με τη δρομολογούμενη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Πέρα από τους επετειακούς εορτασμούς και τη φωταγώγηση του Παρθενώνα, ας σκεφτούμε ότι τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν διέπονται από έναν επιλεκτικό ανθρωπισμό.

Τα παιδιά έχουν μόνο μία ευκαιρία να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά και το δημόσιο σχολείο πρέπει να αποτελεί ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων των παιδιών.

Δείτε επίσης

Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους | Πρόσκληση από το ΥΠΑΙΘ
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Χορήγηση 20.000 ταξιδιωτικών καρτών σε νέους 18 ετών για ταξίδια εντός της ΕΕ
Σεμινάριο Σχολικών Νοσηλευτών: Διαχείριση Διαβήτη Τύπου 1 στο Σχολείο – 24/11/2019 – Θεσ/νίκη
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση