Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-8 Μαρτίου 2022: Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, και πορεία έως το Σύνταγμα-Ανακοινώσεις.
Η ΑΔΕΔΥ και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών κοινοποίησαν ανακοινώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου 2022.
Υπενθυμίζουμε την προκήρυξη Πανελλαδικής διευκολυντικής Στάσης Εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, σήμερα Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία ως το Σύνταγμα.
Αναλυτικά
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 του Μάρτη του 2022
H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Ήταν 8η του Μάρτη του 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Από τότε η 8η Μάρτη είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.
Γνωρίζουμε καλά ότι τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, όσο το παραγωγικό μοντέλο εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, όσο οι κυβερνήσεις επιμένουν ιδεοληπτικά να επιλέγουν να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα. Σ’ αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης οι γυναίκες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο υπερεκμεταλλευόμενες. Η αφόρητη δυσωδία από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς που έρχονται στο φως σημαδεύει και την φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας. Πρόκειται για εγκλήματα που βαραίνουν όμως πάνω στη συλλογική συνείδηση ως εγκλήματα κατά των γυναικών.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής σεξιστικής κουλτούρας από τα ΜΜΕ, που τυφλά αναπαράγουν τις ιδεοληψίες της κυρίαρχης πολιτικής τάξης, δίνουν άφεση αμαρτιών στους θύτες κατηγορώντας τα θύματα κακοποίησης και προβάλλουν αναχρονιστικά και επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας κλπ.
Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουν για να καταργήσουν την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που, αν και δεν είναι η μόνη αιτία, διευκολύνει τις κακοποιητικές συμπεριφορές.
Παλεύουν για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους δήμους και σε όλους εκείνους τους κρίσιμους τομείς που αναδείχθηκαν μέσα στην πανδημία. Διεκδικούμε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς με ολοήμερη λειτουργία.
Παλεύουν για σωματεία που να είναι στήριγμα και οι οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς για να μην χρειάζεται να περάσουν χρόνια.
Παλεύουν για τη διαρκή στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας με ψυχολογική, νομική, πρακτική βοήθεια. Απαιτούμε τη διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή 15900) και του δημόσιου χαρακτήρα τους και την επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση.
Παλεύουν για να καταρρίψουν τα στερεότυπα που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους, κάθε φύλου, σε ιδεολογίες και συμπεριφορές που τελικά στρέφονται ενάντια τους, ακρωτηριάζοντας τους ψυχικά και μην αφήνοντας τους να αναπτυχθούν ως πρόσωπα, ως εκείνοι και εκείνες που θα ήθελαν αλλά και θα μπορούσαν να είναι.
Η κατάρριψη των στερεοτύπων αυτών προϋποθέτει πληθώρα θεσμικών και νομικών αλλαγών αλλά και βαθιές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Προϋποθέτει την επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή και ορατή κρατική δομή. Προϋποθέτει βασικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση όπως η ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια του σχολικού βίου, σχολικά εγχειρίδια με συμπεριληπτική γλώσσα και εικονογράφηση, αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων.
Εμείς, οι γυναίκες εργαζόμενες, επιλέγουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας, τα οποία επείγει να ασχοληθούν συστηματικά με τα προβλήματα του μισού δυναμικού τους, θυσιάζοντας ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, για μια δημοκρατική κοινωνία ισότητας που η απελευθέρωση των γυναικών θα είναι αυτονόητη και δεδομένη!
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να καλέσει τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, τόσο στις 8 Μάρτη, όσο και στο διάστημα μέχρι τις 8 Μάρτη, προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Υπουργεία και σε όλους τους χώρους εργασίας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.
Στη κατεύθυνση αυτή στηρίζει με προκήρυξη Πανελλαδικής διευκολυντικής Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία ως το Σύνταγμα και όλες τις σχετικές κατά τόπους συγκεντρώσεις.
Σήμερα που ο αγώνας για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των φύλων παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ
καλούμε
όλες και όλους σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη
Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών
Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2022
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και είναι, εκτός από μια σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο και μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν την Ιστορία αλλιώς. Δεν είναι μια γιορτή με καρδούλες, πολύχρωμα μπαλονάκια και προσφορά δώρων στις γυναίκες. Είναι μια ημέρα μνήμης των ασταμάτητων αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες παλεύοντας με απίστευτη δύναμη μέσα σε έναν κόσμο με αδιανόητες ανισότητες υπέρ των αντρών, καταφέρνουν καθημερινά να αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής που κρύβουν μέσα τους.
Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη – η ημέρα της γυναίκας, μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.
Πάντα πρωτοπόρες διαχρονικά, στην αντίσταση, στο αντάρτικο, στους αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία, έτοιμες τώρα και πάλι να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη βαναυσότητα της προσφυγιάς. Από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 μέχρι τις σημερινές προσφυγικές ροές, ο συντριπτικός όγκος των ξεριζωμένων ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες πρόσφυγες βίωσαν και βιώνουν μια σειρά γεγονότων αναπάντεχων, τραγικών και συνάμα τραυματικών.
Για άλλη μια φορά καλούνται να παλέψουν για την ειρήνη , για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουν την σωματική τους ακεραιότητα καθώς πρέπει σαν μια γροθιά να αντιμετωπίσουν τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς που γίνονται εις βάρος τους. Στη χώρα μας, οι γυναικοκτονίες (17 μέσα στο 2021), οι βιασμοί και τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση ως εγκλήματα κατά των γυναικών. Το χειρότερο όλων είναι πως τέτοιες τραγικές ειδήσεις τείνουν να γίνουν καθημερινά φαινόμενα.
Τόσες πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τόσο διαφορετικά όμορφες, με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους, ηλικίας και κοινωνικής καταγωγής, χωρισμένες, παντρεμένες, ελεύθερες, αντί να ακούν ευχαριστώ για τις θυσίες που κάνουν καθημερινά, υποφέρουν τα δεινά της διαιώνισης του στερεότυπου του «ανίσχυρου φύλου», αυτής της σεξιστικής αντίληψης που έχει καταστρέψει άπειρες ζωές.
Βάρος που έρχεται να προστεθεί στα ατελείωτα καθήκοντα και υποχρεώσεις στα οποία οι γυναίκες οφείλουν να ανταποκριθούν, στην διάρκεια του 24ωρου για 365 ημέρες τον χρόνο. Δουλεύοντας διπλοβάρδια σε καθημερινή βάση, έχοντας πολλούς ρόλους , η σωματική και ψυχική εξουθένωση φθάνει σε τέτοιο σημείο που η συζήτηση για συμμετοχή στα κοινά φαίνεται αδιανόητη.
Εκτός των άλλων, ο ηγετικός ρόλος της γυναίκας στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρόσθεσε άλλο ένα βάρος στα ήδη υπάρχοντα. Δυστυχώς , η πανδημία αύξησε τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη και επιδείνωσε το χάσμα μεταξύ των φύλων, κάτι που οδήγησε και στην δραματική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων, κ.α. πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Κάτι που δημιουργεί μια μόνιμη ανασφάλεια και ουσιαστικά τις εμποδίζει να εξελιχθούν όπως αυτές πραγματικά θα ήθελαν.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής κουλτούρας από μερίδα συστημικών ΜΜΕ που είτε κατηγορούν τα θύματα κακοποίησης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τους θύτες με φθηνά επιχειρήματα ,συχνά αλλοιώνοντας τα πραγματικά στοιχεία, είτε προβάλλουν επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς τον ρόλο της γυναίκας, τη γυναικεία ομορφιά, την υποτιθέμενη αντιπροσωπευτική -αναμενόμενη γυναικεία συμπεριφορά κλπ.
Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουν για να καταργήσουν την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που, αν και δεν είναι η μόνη αιτία, διευκολύνει τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Παλεύουν για σωματεία που να είναι εκτός από στήριγμα και οι οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς να χρειάζεται να περάσουν χρόνια.
Επιπλέον, παλεύουν για να καταρρίψουν τα στερεότυπα που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους, κάθε φύλου, σε συμπεριφορές που τελικά στρέφονται ενάντια στο συμφέρον τους, ενάντια στην ευτυχία τους, ενάντια στην πραγματοποίηση των ονείρων τους. Η κατάρριψη των στερεοτύπων αυτών, προϋποθέτει πληθώρα θεσμικών και νομικών αλλαγών αλλά και βαθιές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι αναγκαίο να γίνουν τώρα τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται άμεσα είναι: η ένταξη συμπεριληπτικής σεξουαλικής αγωγής σε όλη τη διάρκεια του σχολικού βίου, η συγγραφή σχολικών εγχειριδίων με συμπεριληπτική γλώσσα και εικονογράφηση, η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να προάγουν την ισότητα, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων καθώς και την καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα θέματα αυτά. Στόχος μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα, διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και κάθε μορφή ρατσιστικών αντιλήψεων.
Η γυναίκα γιορτάζει όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά για αυτή, γιατί δεν συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία.
Με θέληση και δύναμη, επιλέγουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας, σε συνδικαλιστικές, πολιτικές αυτοδιοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης, θυσιάζοντας ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας !!
Παλεύουμε για την ειρήνη και φωνάζουμε ΟΧΙ στον πόλεμο
Καλούμε σε συγκέντρωση,
τη Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, και πορεία έως το Σύνταγμα τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας.
Δείτε επίσης
Δείτε επίσης
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/pagosmia-hmera-ths-gynaikas-8-3-2022-sygentrwsi-sthn-plateia-klafythmwnos/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.