Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παιδικά Χωριά SOS: “Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ”-Διαδικτυακή ημερίδα-Δευτέρα 21.11

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παιδικά Χωριά SOS: “Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ”-Διαδικτυακή ημερίδα –  Δευτέρα 21 Νοεμβρίου – Παρουσίαση έρευνας που διεξήγαγε το ΕΚΚΕ με τίτλο “Τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές”, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS. 

Παιδικά Χωριά SOS – Διαδικτυακή ημερίδα

Τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, ως ηγετικός φορέας προστασίας παιδιών και οικογενειών, που διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους παγκοσμίως, διοργανώνουν Διαδικτυακή Ημερίδα, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου10:00-16:30, με θέμα: “Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ”.

Σύμφωνα με ενημέρωση των Παιδικών Χωριών SOS

Τα γεγονότα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της παιδικής προστασίας και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η παιδική προστασία είναι ένα κοινωνικό ζήτημα με διαφορετικές παραμέτρους, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναλυθούν και να συζητηθούν διεξοδικά με γνώμονα την εμπειρία στην Ελλάδα και τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε να προσδιοριστούν οι απαραίτητες αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό η Διαδικτυακή Ημερίδα θα εστιάσει στην Πρόληψη, την Αποϊδρυματοποίηση, την Αναδοχή αλλά και τη Βιολογική Οικογένεια, άξονες οι οποίοι αποτελούν βασικά πεδία δραστηριοποίησης των Παιδικών Χωριών SOS, που αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο με σκοπό να στηρίζουν και να προωθούν τους παραπάνω θεσμούς για εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της Αποϊδρυματοποίησης οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν τη σημασία της διευρυμένης ολιστικής μεταρρύθμισης της παιδικής προστασίας, καθώς και της δημιουργίας ενός ενιαίου εθνικού φορέα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής. Παράλληλα, όσον αφορά την Αναδοχή και τη Βιολογική Οικογένεια έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη για Επαγγελματική Αναδοχή, καθώς και στον κομβικό ρόλο της Βιολογικής Οικογένειας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο επανένωσης του παιδιού με την οικογένειά του.

Παρουσίαση έρευνας ΕΚΚΕ “Τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές”

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημοσίως η έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές», σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund που έχει ως διαχειριστές επιχορήγησης στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Η έρευνα περιλαμβάνει μια πλήρη καταγραφή της σημερινής κατάστασης στα ιδρύματα, κάτι που την καθιστά μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Σκοπός της ήταν η αποτύπωση των ποσοτικών και των ποιοτικών στοιχείων που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, το περιβάλλον, τις συνεργασίες και τις ανάγκες των ιδρυμάτων, τις θεσμικές δυνατότητες και προοπτικές προς την κατεύθυνση της Αποϊδρυματοποίησης και της αποκατάστασης κάθε παιδιού σε οικογενειακό πλαίσιο.

Στην Ελλάδα άλλωστε, η Αποϊδρυματοποίηση αποτελεί δέσμευση του κράτους και η υλοποίησή της είναι στα πρώτα βήματα, ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη επιτάχυνση, αλλά και πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Συνεχίζουν να λειτουργούν 82 ιδρύματα παιδικής προστασίας, ενώ οι αναδοχές και οι υιοθεσίες, παρότι αυξημένες, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανάγκες – ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλές, ως μηδενικές, για παιδιά άνω των 8 ετών (που αποτελούν και την πλειοψηφία) και παιδιά με αναπηρία.

Παρακολούθηση Ημερίδας-Πρόγραμμα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τη Διαδικτυακή Ημερίδα στο Facebook και το YouTube και να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ , ενώ την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Πρόγραμμα Active citizens fund

Η διαδικτυακή ημερίδα αποτελεί δράση του έργου «Συστημικές αλλαγές στην παιδική προστασία» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε επίσης

Δήλωση Τζούφη για την Κιβωτό του Κόσμου: Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα 

Παιδική κακοποίηση-καταγγελίες: Ποια η ποινική ευθύνη Ψυχολόγων-Κοινωνικών Λειτουργών-Ψυχιάτρων 

Επαγγελματικό Απόρρητο Κοινωνικού Λειτουργού: Γνωμοδότηση Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου 

ΟΚΑΝΑ-προκήρυξη 20 Ψυχολόγων: Αιτήσεις 22 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2022

Φάκελοι μαθητών ΣΜΕΑΕ με Προσωπικά δεδομένα: Τι προβλέπει Εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση