Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παιδική Προστασία: Σε διαβούλευση οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παιδική Προστασία: Σε διαβούλευση Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην επίσημη σελίδα του paidi.gov.gr, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2022, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κας Δ. Μιχαηλίδου με θέμα “Προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜΜοΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα”.

Σκοπός της Υ.Α.

να τεθούν σαφή κριτήρια και αυστηρές προδιαγραφές ως προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε να επιτυγχάνεται μετάβαση από το ιδρυματικό μοντέλο προστασίας στην υποστήριξη των οικογενειών και όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου:

Η Υπουργική Απόφαση έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία και φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιδρυματική φροντίδα σε μέσο αποϊδρυματοποίησης για κάθε παιδί που στερήθηκε την οικογένειά του.

Έτσι, για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στους σκοπούς των ΜοΠΠ η αποκατάσταση των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και επιβάλλεται η περιοδική αναθεώρηση της τοποθέτησής τους με σκοπό την ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής τους σε αυτό.

Οι Προδιαγραφές, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, εντάσσονται στην στρατηγική της αποϊδρυματοποίησης, θέτουν ως αποκλειστικό γνώμονα για κάθε πράξη ή επιλογή εντός των Μονάδων το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και αντιμετωπίζουν το παιδί ως φορέα δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Καλώ τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους πολίτες, να συμβάλουν σ’ αυτή τη δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 13 Μαρτίου 2022, καταθέτοντας τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή τις διαφωνίες σας ώστε όλοι μαζί, να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δομών αυτών, τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και την ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να μεταβούμε από το ιδρυματικό μοντέλο προστασίας στην υποστήριξη των οικογενειών και όπου αυτή δεν καθίσταται εφικτή, στην οικογενειακού τύπου εναλλακτική φροντίδα, με σκοπό όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον.

Δείτε επίσης

Διαδικασίες Υπουργείου Παιδείας για παιδιά που δεν πάνε σχολείο και αγνοούνται-Τι είπε ο Γ.Γ. Α. Κόπτσης 

Η νέα διαδικασία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ΙΕΠ: Τι ανακοινώθηκε στη Βουλή 

Νόμος 4887/2022-voucher εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις Υπουργείου Παιδείας σε ΦΕΚ 

Επιμόρφωση-Εργαστήρια Δεξιοτήτων 4η περίοδος: Αιτήσεις από τη Δευτέρα 07 έως Δευτέρα 28.02.2022 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση