Σάββατο, 17 Μαΐου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πανελλαδικές 2022-Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις: Το Μάιο η υποβολή Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πανελλαδικές 2022-Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις: Υποβολή Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου το μήνα Μάιο – Τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των υποψηφίων για έκδοση αποτελεσμάτων το ίδιο χρονικό διάστημα με τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε η έναρξη της φοίτησής τους να συμπίπτει μ’ αυτή των επιτυχόντων του τρέχοντος έτους, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα  Νίκη Κεραμέως υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με την οποία:

  1. Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής το μήνα Μάιο.
  2. Τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  3. Οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με έκδοση εγκυκλίου.

Σύμφωνα με Ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ
Νωρίτερα από ποτέ η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Κανένα χαμένο εξάμηνο για τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις που επιθυμούν να εισαχθούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χάρη στην επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας  υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου – παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Η Υπουργός ΠΑΙΘ κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

Η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, από κοινού με τις υπηρεσίες μας και τα στελέχη εκπαίδευσης, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, μείωσης της γραφειοκρατίας, αξιοποίησης της τεχνολογίας, ώστε όλοι οι πολίτες να ωφελούνται τα μέγιστα. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη”.

Η σχετική Απόφαση Πανελλαδικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Δείτε την Απόφαση στο ΦΕΚ B 2320 – 12.05.2022

Δείτε επίσης

Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 ΓΕΛ: Εγκύκλιος με ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής των εξετάσεων 

Πανελλαδικές 2022-Εξεταστικά κέντρα ΓΕΛ-ΕΠΑΛ: Ορίστηκαν με αποφάσεις της Υπ. Παιδείας 

Πανελλαδικές-Εγκύκλιοι υπολογισμού μορίων και κριτήρια ισοβαθμίας υποψήφιων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ 

Πρόγραμμα Πανελλαδικών 2022 και ανακοίνωση ημερομηνίας διεξαγωγής εξετάσεων-Απόφαση λήξης μαθημάτων 

Πανελλαδικές 2022: Yποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 

Πανελλαδικές-εξέταση υποψηφίων με αναπηρία-ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες | Τροποποίηση απόφασης 

Μεταβατικές διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις πανελλαδικές εξετάσεις – Τροποποίηση άρθρου 234 ν. 4823/2021

Τράπεζα Θεμάτων-ΕΠΑΛ: Τροποποίηση απόφασης για γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα B’ τάξης 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply