Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Panic button για ανήλικους που δέχονται βία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Panic button για ανήλικους που δέχονται βία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα είναι έτοιμο το σύστημα να εφαρμοσθεί. 

Panic button για ανήλικους

“Τους επόμενους μήνες, θα έχουμε και ένα panic button για τους ανήλικους, για τους έφηβους που αν είναι θύματα κάποιου είδους βίας, θα μπορούν αυτόματα να ειδοποιούν την Αστυνομία ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε πρώτο χρόνο και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δέχεται bullying, ένας έφηβος, ένας μαθητής, θα γίνεται γνωστό το στίγμα του, ώστε να μπορεί υπάρξει παρέμβαση, επισημαίνοντας ότι μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα είναι έτοιμο το σύστημα να εφαρμοσθεί.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Αντώνης Σρόιτερ: Στα υπόλοιπα ζητήματα τώρα που αφορούν τη βία, τα ζητήματα της παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων: πάλι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, το οποίο έχει εμφανιστεί με πολύ μεγαλύτερη ένταση, θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια και μετά την πανδημία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρξε πολύ καλή, πολύ θετική ανταπόκριση στην πλατφόρμα κατά του bullying, έχουμε πια και μία γραμμή προστασίας ανηλίκων, το 10201. Και σύντομα, τους επόμενους μήνες, θα έχουμε και ένα panic button για τους ανήλικους, για τους έφηβους που αν είναι θύματα κάποιου είδους βίας, θα μπορούν αυτόματα να ειδοποιούν την Αστυνομία ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε πρώτο χρόνο και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά.

Αντώνης Σρόιτερ: Θα έχουμε μια εφαρμογή στο κινητό από ό,τι καταλαβαίνω, όπου ένας έφηβος ή ένας μαθητής θα μπορεί…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ειδοποιεί αυτόματα.

Αντώνης Σρόιτερ: Να ειδοποιεί αυτόματα σε περίπτωση που δέχεται bullying ή επίθεση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε περίπτωση που δέχεται μια επίθεση, δέχεται bullying, θα μπορούμε να ξέρουμε το στίγμα του και να μπορούμε να παρεμβαίνουμε.

Αντώνης Σρόιτερ: Και εκεί τι θα γίνεται, κ. Πρόεδρε; Θα έρχεται η Αστυνομία στο σχολείο, για παράδειγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να διαχωρίσουμε τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο από τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη βία έξω από το σχολείο. Συνήθως τα περιστατικά βίας είναι έξω από το σχολείο, δεν είναι μέσα στο σχολείο.

Μέσα στο σχολείο προφανώς δεν είναι, θα έλεγα, πρώτη γραμμή άμυνας να μπαίνει η Αστυνομία μέσα στο σχολείο. Αλλά αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας δοκιμάστηκε και δοκιμάστηκε και στην περίπτωση των φαινομένων κακοποίησης κατά γυναικών, 312 φορές χρησιμοποιήθηκε το panic button που έχουν πάρει οι γυναίκες μόνο τον τελευταίο μήνα.

Αντώνης Σρόιτερ: Πότε θα έρθει αυτό για τους εφήβους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθει μέσα στους επόμενους μήνες. Θα είμαστε μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, θα είμαστε έτοιμοι.

Δείτε επίσης

Συνάντηση Πιερρακάκη με Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό 

Εξετάσεις ελληνικής PISA 2024: Τα 330 Δημοτικά και τα 330 Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν 

Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κοσμόπουλος, Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση