Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό παιδιών και εγκύων-συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κατά τις εορτές-σχολεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό παιδιών και εγκύων-συγχρωτισμό και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κατά τις εορτές-σχολεία | Ενημέρωση συντακτών Υγείας.

Παπαευαγγέλου για εμβολιασμό παιδιών

Κατά τη σημερινή – Δευτέρα 14.12.2020 – ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, είχαμε και μια ερώτηση από δημοσιογράφο αναφορικά με το αν η διαφορετική επιβάρυνση που παρατηρούμε σε περιοχές της χώρας, μπορεί ίσως να οδηγήσει σε απόφαση ανοίγματος σχολικών μονάδων σε διαφορετικό χρόνο ανά Περιφέρεια.

Επίσης τοποθετήθηκε για τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων και τον συγχρωτισμό και τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κατά τις εορτές.

Αναλυτικά η Ερώτηση του Δημοσιογράφου και η απάντηση της κας Παπαευαγγέλου

ΔΗΜΟΣΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαευαγγέλου και κύριε Μαγιορκίνη, ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα αξιολογηθούν προκειμένου στις 7 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα σχολεία, όπως τουλάχιστον έχει μέχρι τώρα σχεδιαστεί;

Η διαφορετική επιβάρυνση που παρατηρούμε σε περιοχές της χώρας, μπορεί ίσως να οδηγήσει σε απόφαση ανοίγματος σχολικών μονάδων σε διαφορετικό χρόνο ανά Περιφέρεια;

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Νομίζω ότι πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, που δεν είναι άλλο από τα θρανία τους.

Είναι επίσης σαφές ότι ο βασικός λόγος που κλείσαμε τα σχολεία δεν είναι η μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό ήταν που μας ανάγκασε να εισηγηθούμε στην Πολιτεία το κλείσιμο των σχολείων.

Στόχος μας είναι στις 7 Ιανουαρίου να γυρίσουν όλα τα παιδιά στα θρανία τους. Δεν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Για το εμβόλιο, τις εγκύους και τα παιδιά είπε

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε δυο κατηγορίες που δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά σαν γυναίκα και παιδίατρος έχω ιδιαίτερη ευαισθησία. Και για αυτό θα ήθελα να μιλήσω για τις εγκύους και για τα παιδιά.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού.

Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και ειδικότερα για τις ομάδες προτεραιότητας.

Για τον συγχρωτισμό και τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κατά τις εορτές είπε

Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι έχουμε ανάγκη να συναντήσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας. Αλλά ας επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές για τις συναντήσεις μας.

Καλό αερισμό χώρου, μικρή παρέα, τήρηση των αποστάσεων, όσο γίνεται. Και με όλα αυτά θα πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα ενώ παραμένουμε στο σπίτι λόγω της πανδημίας, να χαθούν και να εξανεμιστούν τα προβλήματα, τα αποτελέσματα όλης αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Δείτε επίσης

Δημόσιο-κορονοϊός: Μέτρα-Βεβαιώσεις κίνησης-Αδεια ειδικού σκοπού περιόδου εορτών-Εκλογές αιρετών
Πρόθεση να ανοίξουν τα σχολεία 7 Ιανουαρίου: Μέχρι τότε χρειάζεται πιστή τήρηση μέτρων-Ενημέρωση Σ. Πέτσα
 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας: Βρέθηκαν 9 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό | Επιστολή
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση