Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παπαευαγγέλου για τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας από τους μαθητές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παπαευαγγέλου για τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας από τους μαθητές-Τι είπε για την ασφάλεια εμβολιασμού των παιδιών.

Παπαευαγγέλου για τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από μαθητές

Για το αν υφίσταται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας από τους μαθητές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (9.12.2021) ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών από 11.151 σε 10.320 κρούσματα”, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως η σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων των σχολείων και ιδιαίτερα η χρήση των δυο self test την εβδομάδα, έχει συμβάλει στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς του ιού.

Έτσι λογικό είναι, τόνισε,

ακόμα και τα παιδιά, στη διάρκεια των διακοπών, να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όταν πρόκειται να βρεθούν σε περιβάλλον με ευάλωτους συγγενείς και φίλους.

Αναφερόμενη στους εφήβους είπε πως

ήδη βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού τους, αφού “σε περιφέρειες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Αττική, σαφώς καταγράφεται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών σε σύγκριση με περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εφήβων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Λάρισα και η Καρδίτσα”.

Τέλος ανέφερε πως,

από σήμερα 10.12.2021 ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ενώ από την Τετάρτη 15.12 θα μπορεί να προγραμματισθεί ο εμβολιασμός τους, τονίζοντας πως τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά.

______________

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Β. Παπαευαγγέλου

“Πολλοί συζητούν για τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας από τα παιδιά. Όπως έχει πολλές φορές αναφερθεί στη διάρκεια της ενημέρωσης αυτής, η σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων των σχολείων και ιδιαίτερα η χρήση των δυο self test την εβδομάδα, έχει συμβάλει στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ μάλιστα,

τις τελευταίες δυο εβδομάδες, παράλληλα με την ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών από 11.151 σε 10.320 κρούσματα.

Τουλάχιστον το 85% των κρουσμάτων διαγιγνώσκονται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Η χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων

πρέπει να μπει στη καθημερινότητα όλων μας, εμβολιασμένων και μη, εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς, ιδιαίτερα τη περίοδο των εορτών που όλοι θα αυξήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Έτσι λογικό είναι, ακόμα και τα παιδιά, στη διάρκεια των διακοπών, να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όταν πρόκειται να βρεθούν σε περιβάλλον με ευάλωτους συγγενείς και φίλους.

Η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων 12-18 ετών

αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς και σήμερα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 31.5% των παιδιών 12-14 ετών και το 47.65% των εφήβων 15-17 ετών στην επικράτεια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ,

ήδη βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων, αφού σε περιφέρειες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Αττική, σαφώς καταγράφεται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών σε σύγκριση με περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εφήβων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Λάρισα και η Καρδίτσα.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα

και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από την Τετάρτη 15/12.

Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη,

η Διευθύντρια του CDC Dr. Walensky, όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του εμβολιασμού των παιδιών, τώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι δεύτερες δόσεις, απάντησε ότι δεν έχει προκύψει κάποια ανησυχία και ότι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ

εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ.

Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες

έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα.

Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών.

Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα”.

Δείτε επίσης

Μαθητές-self test: Μετά τον εμβολιασμό τους τα παιδιά δεν θα υποβάλλονται σε τεστ
Εμβόλιο κορονοϊού-παιδιά: Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 5 έως 11 ετών
Διάταξη: Υποχρεωτικότητα φοίτησης-Eως 2 έτη φυλάκιση σε όποιον δεν στέλνει τα παιδιά στο σχολείο
Κεραμέως: Μείωση κρουσμάτων παιδιών κατά 422 την τελευταία εβδομάδα-Θα εμβολιάσουμε τον 5χρονο γιό μας

Πριν φύγετε

Εγκύκλιος-Σχολικές δραστηριότητες: Υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση