Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παπαευαγγέλου: Νωρίς να βγουν οι μάσκες στα σχολεία-Οχι σημαντική η ενδοσχολική διασπορά του ιού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παπαευαγγέλου: Νωρίς να βγουν οι μάσκες στα σχολεία-Οχι σημαντική η ενδοσχολική διασπορά του ιού σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάςα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων.

Για το αν θα πάψουν να φορούν μάσκα στα Δημοτικά σχολεία τα παιδιά, όπως ανακοινώθηκε στη Γαλλία για περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, ρωτήθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης περί τον κορονοϊό.

Η κα Παπαευαγγέλου απάντησε πως

είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι θα βγάλουμε τις μάσκες στα σχολεία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα παίξει ρόλο η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού και το επιδημιολογικό φορτίο ανά εβδομάδα και ανά εποχή.

Κατά την τοποθέτησή της η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και

στην πορεία της επιδημίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού και τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων.

______________

Αναλυτικά η απάντηση της κας Ππαευαγγέλου για το ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα οι μαιθητές Δημοτικού

‘Για το ερώτημα, αν θα βγάλουμε τις μάσκες στα παιδιά Δημοτικού σε κάποιες μικρές πόλεις, νομίζω ότι όταν αποφασίσουμε με το καλό να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα έχει σχέση τόσο πολύ με το σε ποια πόλη είναι τα παιδιά, σε ποιο Δημοτικό σχολείο είναι.

Θα έχει πιο πολύ σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής.

Γιατί εδώ βλέπουμε με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά, σε περιοχές που είναι μικρότερες από την Αθήνα, με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Αθήνα, όμως έχουν πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση, ανά 100.000 πληθυσμού, σε σύγκριση με την Αθήνα, ακριβώς λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Άρα δεν είναι το μέγεθος της πόλης.

Είναι η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού και το επιδημιολογικό φορτίο ανά εβδομάδα, ανά εποχή που θα είναι.

Είναι κάτι πρώιμο, όμως.

Εδώ προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν έχουμε ενδοσχολική διασπορά εφόσον τηρούνται τα πρωτόκολλα που έχουμε έτσι όπως τα έχουμε ορίσει και ότι πρέπει να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι θα βγάλουμε τις μάσκες στα σχολεία στην Ελλάδα”.

______________

Η αναφορά της κας Ππαευαγγέλου για την πορεία της πανδημίας στους μαθητές 3 εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι

“Θα ήθελα να αναφερθώ και στην πορεία της επιδημίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας δυο εβδομάδες μετά, σχεδόν τρεις τώρα πια, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σήμερα, με τον συστηματικό έλεγχο παιδιών σχολικής ηλικίας, με δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα, καθημερινά περίπου 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σήμερα

και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους μας 12 έως 18 ετών παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.

Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να γίνει κατανοητό είναι

ότι η ανάλυση των δεδομένων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει ξεκάθαρα ότι αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού,όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Τα σχολεία, με άλλα λόγια,

αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Ο συστηματικός έλεγχος των παιδιών βοηθά σημαντικά στην αποτύπωση της πορείας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης του ΕΟΔΥ,

επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι βλέπουμε σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, να έχουμε επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35 με 45 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείo.

Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών,

ανά περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός.

Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής τους ζωής.

Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι

δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς”.

Δείτε επίσης

Ενίσχυση εμβολιασμών παιδιών 12-17 ετών: Σύμπραξη Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών με Δήμους
Παιδιά και έφηβοι-εμβόλιο κορoνοϊού: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων λόγω covid-Η εικόνα μετά 2 εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων
Κεραμέως-κρούσματα στα σχολεία: Εχουμε λιγότερα τώρα απότι τον Αύγουστο σε παιδιά 4-18 ετών
Κρούσματα παιδιών: Πιο πολλά το καλοκαίρι απότι τώρα με ανοιχτά σχολεία-Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες
Οικoνόμου-σχολεία: Τα αντανακλαστικά των ειδικών και του Yπουργείου Παιδείας είναι ενεργοποιημένα

Πριν φύγετε

ΦΕΚ: Μέτρα προστασίας covid από 27.09 έως 04.10.2021
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση