Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παράδοση-παραλαβή Υπουργείου Παιδείας: Δηλώσεις Υπουργού Χ. Κίττα και Ν. Κεραμέως-Το Π.Δ της Υπ. Κυβέρνησης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παράδοση-παραλαβή Υπουργείου Παιδείας: Δηλώσεις Υπουργού Χ. Κίττα και τ. Υπουργού Ν. Κεραμέως – Ευχαριστίες Κεραμέως σε εργαζόμενους ΥΠΑΙΘ – Το Προεδρικό Διάταγμα με την Υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Παράδοση-παραλαβή Υπουργείου Παιδείας

Μετά τις πρώτες κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς Υπουργούς, τις οποίες έδωσε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, όπου τους επέστησε την προσοχή για ουδετερότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης,  πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παραλαβής των Υπουργείων.

Χρήστος Κίττας-Νίκη Κεραμέως

Δηλώσεις Κίττα

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο νέος υπηρεσιακός Υπουργός ΠΑΙΘ κος Χρήστος Κίττας μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με τίμησαν και μου ανέθεσαν αυτό το βάρος, αλλά το ωραίο βάρος του να είμαι εδώ υπεύθυνος έστω και για ένα μήνα για το μοναδικό όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας να πολεμήσουμε ότι κακό υπάρχει, την Παιδεία”.

Δείτε το βιογραφικό του κου Χρήστου Κίττα εδώ

Δηλώσεις Κεραμέως

Από πλευράς της κατά τη διάρκεια της τελετής η τέως Υπουργός ΠΑΙΘ κα Νίκη Κεραμέως μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Στόχος μας από την αρχή ήταν ένας πως θα εξασφαλίσουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια. Αυτό προσπαθήσαμε να πράξουμε σε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω”.

________________________

Ηγεσία ΥΠΑΙΘ

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ

 Νίκη Κεραμέως προς Εργαζόμενους Υπ. Παιδείας: “Σας ευχαριστώ από καρδιάς που κάναμε το ταξίδι αυτό μαζί”

Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον Υπηρεσιακό Υπουργό κ. Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθησαν επίσης η Υφυπουργός κ.κ. Ζέττα Μακρή, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.

Η Υπουργός παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του Υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.

Για τον κ. Κίττα, Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου μάλιστα έχει διατελέσει και Πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Η Νίκη Κεραμέως έκλεισε την ομιλία της με μία ευρύτερη σκέψη για τα χρόνια αυτά, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο αυτό μπαίνει στα περισσότερα σπίτια της χώρας και, συνεπώς, οι αποφάσεις επηρεάζουν μεγάλο πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το Υπουργείο συναρτάται με ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, από το σχολείο, μέχρι το Πανεπιστήμιο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, αλλά και θέματα ερευνητικά, θρησκευτικά, τα γενικά αρχεία του κράτους, τις βιβλιοθήκες.

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που κάναμε το ταξίδι αυτό μαζί. Και αν κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο αυτό είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο Υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο.»

Ο κ. Κίττας δήλωσε επίσης συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, έχει διατελέσει πάνω από 50 χρόνια δάσκαλος και ταυτόχρονα μαθητής, καθώς ο εκπαιδευτικός πρέπει να καταλαβαίνει τις ανάγκες και του άριστου αλλά και του πιο αδύναμου, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. «Από τα μεγαλύτερα αγαθά που έχει ο άνθρωπος είναι το ελεύθερο πνεύμα, που καλλιεργείται μέσω της Παιδείας, και το υγιές σώμα. Ευτύχησα, λοιπόν, να τα υπηρετήσω και τα δύο. Το να βρίσκομαι στο Υπουργείο Παιδείας, να συνεχίζω το έργο της κυρίας Κεραμέως, να είμαι σε θέση που υπηρέτησαν μεγάλες προσωπικότητες στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα συγκινητικό».

________________________

Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση σε ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) στο ΦΕΚ Α 121/26-5-2023 με τον διορισμό των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 70 

Διορισμός Υπουργών.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) Των παρ. 1 και 3 του άρθρου 37 και της παρ. 1 του άρθρου 81 του Συντάγματος, β) της παρ. 1 του άρθρου 10 και του άρθρου 13 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133). 2. Την πρόταση του Πρωθυπουργού, αποφασίζουμε:

Διορίζουμε τους:

1. Βασίλειο Σκουρή του Παναγιώτη στη θέση του Υπουργού Επικρατείας,

2. Θεόδωρο Πελαγίδη του Κοσμά στη θέση του Υπουργού Οικονομικών,

3. Ελένη Λουρή του Διονυσίου στη θέση της Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

4. Βασίλειο Κασκαρέλη του Διονυσίου στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, 5. Αλκιβιάδη Στεφανή του Παναγιώτη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,

6. Χρήστο Κίττα του Νικολάου στη θέση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων,

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου του Βασιλείου στη θέση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

8. Αναστασία Κοτανίδου του Νικολάου στη θέση της Υπουργού Υγείας,

9. Παντελή Κάπρο του Γεωργίου στη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,10. Χαράλαμπο Λαλούση του Ανδρέα στη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη,

11. Γεώργιο Κουμεντάκη του Ιωάννου στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,

12. Φίλιππο Σπυρόπουλο του Κωνσταντίνου στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης,

13. Καλλιόπη Σπανού του Γεωργίου στη θέση της Υπουργού Εσωτερικών,

14. Δανιήλ Εσδρά του Νισήμ στη θέση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου,

15. Σωκράτη Κάτσικα του Κωνσταντίνου στη θέση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

16. Ιωάννη Γκόλια του Κωνσταντίνου στη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,

7. Θεόδωρο Κλιάρη του Ευσταθίου στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

18. Γεώργιο Τσακίρη του Παναγιώτη στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

19. Ιωάννα Δρέττα του Γρηγορίου στη θέση της Υπουργού Τουρισμού,

20. Ευάγγελο Τουρνά του Εμμανουήλ στη θέση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στον Πρωθυπουργό αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Δείτε σχετικά

Η σύνθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και το βιογραφικό του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά-Τα βήματα έως τις εκλογές 

Υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας θα τοποθετηθεί ο Χρήστος Κίττας Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ και πρώην Πρύτανης 

Δείτε επίσης

Διορισμοί 2023-Εκκαθαρισμένοι Πίνακες: Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων στη Γενική Εκπαίδευση 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση