Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παράσταση διαμαρτυρίας ΠΕΕΚΕ στο Υπουργείο Παιδείας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παράσταση διαμαρτυρίας ΠΕΕΚΕ στο Υπουργείο Παιδείας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών από την εκπαίδευση-Τετάρτη 23.06.2021 στις 14.00.

Παράσταση διαμαρτυρίας ΠΕΕΚΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.)

peekepe78@gmail.com

Αθήνα, 19.06.2021

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 23.06.2021 ΣΤΙΣ 14.00

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χθες 18.06.2021 μετά από 39 χρόνια παρουσίας του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο καταργείται και πλέον δε θα βρίσκεται ούτε ως γενικής παιδείας στα ωρολόγια προγράμματα.

Χωρίς καμία αιτιολόγηση, χωρίς να ακουσθούν οι παρεμβάσεις και απόψεις όλης της Κοινωνίας με το νόμο 4692/20 αφαιρείται πλήρως από όλη την εκπαίδευση.

Με την ανακοίνωση των ωρολογίων προγραμμάτων Λυκείων αφαιρέθηκαν σχεδόν όλα τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από την εκπαίδευση.

Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός καταργούνται, ενώ μειώθηκαν οι ώρες του μοναδικού εναπομείναντος μαθήματός μας, της Πολιτικής Παιδείας, η οποία πλέον δε θα εξετάζεται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους.

Τέλος στις ομάδες προσανατολισμού αφαιρέθηκε η λέξη “κοινωνικών”

και πλέον είναι μόνο “ανθρωπιστικών” σπουδών, ενώ οι δηλώσεις της Υπουργού ακόμα και στην Ιστορία μιλούν για μια προσέγγιση που θα απομακρύνεται από κοινωνιολογική και θα στρέφεται προς την δημιουργία εθνικής ταυτότητας.

Με βάση τα ανωτέρω

πλέον γίνεται λόγος για πρωτοφανή αφανισμό ολόκληρου εκπαιδευτικού κλάδου, αυτού των Κοινωνικών Επιστημών.

Ενός κλάδου που στη δεδομένη χρονική συγκυρία έτι περισσότερο έχει να προσφέρει στην Κοινωνία,

με τα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τον ρατσισμό, την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προεκλήθησαν από την πανδημία και τη γενικότερη κρίση.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση

και δεδομένου ότι ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει το σύνολο των δικαιωμάτων και ελευθεριών του, δικαιώματα που προστατεύουν την προσωπικότητα του, την εργασία του, το δικαίωμα ψήφου και πλήθος άλλων βασικών συνταγματικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων καθώς και γνώση λειτουργίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιλέγεται τη δεδομένη στιγμή η αφαίρεση όλων των μαθημάτων που διδάσκουν το αυτό αντικείμενο και ο εξοστρακισμός ενός ολόκληρου κλάδου, των Κοινωνικών Επιστημών!

Χιλιάδες συνάδελφοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί

συρρέουν υπεράριθμοι στις ΔΔΕ, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικού τομέα, οι φοιτητές μας μένουν χωρίς αντικείμενο.

Δεκάδες θέσεις κοινωνικών επιστημόνων

από τους προσεχείς διορισμούς γενικής αγωγής χάνονται μετά από τόσα έτη συνεχούς προσφοράς των εκπαιδευτικών του κλάδου στη Δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα,

συμπαρασύρεται ο κλάδος των ΠΕ80- Οικονομίας και φυσικά πλήττονται από την αφαίρεση των μαθημάτων τους στο Λύκειο οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών.

Κοινωνικές Επιστήμες και Τέχνες

εν μία νυκτί αποφασίσθηκε να απουσιάζουν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, όταν στις άλλες χώρες δημιουργούνται ειδικά προγράμματα για να ενισχύσουν τον τρόπο διδασκαλίας των παραπάνω αντικειμένων με γνώμονα την δημιουργία ενεργώ πολιτών, ατόμων με κριτική σκέψη που θα βοηθήσουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις,

το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απ’ την αρχή στάθηκε κοντά στα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και προσπάθησε πολλάκις να επικοινωνήσει με το Υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα μας, αφού πρόκειται περί πρωτοφανούς αφανισμού ενός ολόκληρου κλάδου.

Φθάνουμε στο τώρα,

που για μια ακόμα φορά το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό χωρίς να λάβει απάντηση.

Μετά από συζητήσεις με τις ενώσεις και τους Συλλόγους των θιγόμενων κλάδων

η ΟΛΜΕ καλεί την Τετάρτη 23.06.2021 και ώρα 14.00 στο Υπουργείο όλους τους εκπαιδευτικούς του κλάδου κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78, τους εκπαιδευτικούς των Καλλιτεχνικών, τους εκπαιδευτικούς Οικονομίας και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να στηρίξει το αίτημα επαναφοράς του γνωστικού αντικειμένου στο Λύκειο, την παρουσία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές στο ρου της νεότερης ιστορίας.

Η Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών

καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς Κοινωνικών Επιστημών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, μόνιμους και αναπληρωτές, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους Πανεπιστημιακούς μας, τους φοιτητές όλων των τμημάτων μας, τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να είναι εκεί!

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα με τήρηση των αποστάσεων, χρήση μάσκας κλπ.

Είναι επιτακτική ανάγκη αφού εξαντλήθησαν όλα τα άλλα μέσα,

να κάνουμε πλέον αισθητή την παρουσία μας ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τα μαθήματα μας στην Εκπαίδευση, μαθήματα που θεωρούμε ότι είναι αλληλένδετα με το  σχολείο και αναβαθμίζουν την Παιδεία.

Μαθήματα που ρίχνουν φως στο μυαλό και τις ζωές των εφήβων.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα

να δώσουν το παρόν στην κρισιμότερη στιγμή για τον κλάδο μας. Έχουμε χρέος απέναντι στις επιστήμες μας, έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας!

Με εκτίμηση,

η Δ.Ε. της Π.Ε.Ε.Κ.Ε.

 Δείτε σχετικά

ΟΛΜΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για Κοινωνικές Επιστήμες-Καλλιτεχνική Παιδεία και τα ωρολόγια προγράμματα-23.06.2021
ΠΕΕΚΕ: Κατεπείγουσες δράσεις εν όψει πλήρους απουσίας των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο
Ψήφισμα-Κοινωνικές Επιστήμες: Για την επαναφορά τους στο Λύκειο

Πριν φύγετε

Αποσπάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Δ/νσεις, εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας για το 2021-22
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση