Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παραβατικότητα ανηλίκων: Τι είπε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα περιστατικά σε σχολικούς χώρους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παραβατικότητα ανηλίκων: Τι είπε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα περιστατικά που καταγράφονται σε σχολικούς χώρους – Παράθεση στοιχείων.

Παραβατικότητα ανηλίκων

Για συσταθείσα διυπουργική ομάδα εργασίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου δράσης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων και της προστασίας των παιδιών, μίλησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Ιωάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κας Κωνσταντίνας (Νάντιας) Γιαννακοπούλου, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: “Η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων αποτελεί μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, ενώ η κατάσταση στη χώρας μας ολοένα και χειροτερεύει”.

Ο κος Οικονόμου συμπλήρωσε πως σ αυτή την άτυπη -θα πάρει πιο επίσημα χαρακτηριστικά- διυπουργική ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Οικογένειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και μια σειρά από Γενικές Γραμματείες, “δουλεύουμε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, και με δράσεις, με σχέδιο, με συνεργασία, με αλήθεια, με ειλικρίνεια και κυρίως με επικοινωνία με τα παιδιά αυτά να ανασχέσουμε, να σταματήσουμε, να περιορίσουμε το φαινόμενο και να σώσουμε χαρακτήρες, ζωές και ανθρώπους”.

Κουλτούρα βίας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας για την παραβατικότητα ανηλίκων τη χαρακτήρισε ως μια πάρα πολύ σημαντική διάσταση της πραγματικότητας της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε και ως  ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα “που δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πως δεν υπάρχει και κυρίως, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να το παρακολουθούμε απλώς”, επισημαίνοντας ότι η αιτία της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων σχετίζεται με ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες “και φυσικά, με την κουλτούρα βίας, που, δυστυχώς, έχει αναπτυχθεί και έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα”.

Εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα

Χαρακτηρίζοντας πολυδιάστατη τη φύση της κατάστασης και όχι μόνο ζήτημα αστυνομικό, αλλά ζήτημα  εκπαιδευτικό και κοινωνικό, το οποίο αφορά στην οικογένεια, ο κος Οικονόμου μίλησε για “αποτέλεσμα μιας κουλτούρας βίας που αντανακλά την αποτυχία της οικογένειας, την αποτυχία του σχολείου, την αποτυχία της κοινωνίας συνολικά”, αποτέλεσμα το οποίο καλείται να διαχειρισθεί η Αστυνομία.

Περιστατικά σε σχολικούς χώρους

Αναφερόμενος στα περιστατικά που καταγράφονται σε σχολικούς χώρους είπε:

“Συμμαθητές συμπλέκονται μέσα σε σχολικούς χώρους, μέσα σε προαύλια, και η εκπαιδευτική κοινότητα να αδυνατεί να διευθετήσει το ζήτημα, όχι κατασταλτικά, μέσα στην κοινωνία του σχολείου. Εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις μικρών ανηλίκων παιδιών, συμμαθητών, που όχι σπάνια βιντεοσκοπούνται και χρησιμοποιούνται και κάποιοι να κομπάζουν ή να εκβιάζουν. Πριν από κάποιους μήνες πληροφορηθήκαμε για ένα περιστατικό που κάποιοι μαθητές μίσθωσαν, αγόρασαν δίκην μπράβων υπηρεσίες συνομηλίκων τους για να πάνε σε σχολείο μέσα να κυνηγήσουν άλλους μαθητές εκεί”.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά: “Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν αστυνομικό σε κάθε προαύλιο; Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν αστυνομικό σε κάθε χώρο συναναστροφής παιδιών που κάνουν παρέα, που μοιράζονται τα ίδια θρανία, τα ίδια προαύλια, τα ίδια μέσα συγκοινωνίας, τις ίδιες γειτονιές για να κινηθούν, και κάνουν το ένα στο άλλο αυτού του είδους τα πράγματα;”

Παράθεση στοιχείων

Ακολούθως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέθεσε στοιχεία του εννεαμήνου του 2023 όπου πραγματοποιήθηκαν διακόσιες ενενήντα μία παραβάσεις του άρθρου 308 περί σωματικής βλάβης, εννιακόσιες εξήντα εννιά παραβάσεις περί κλοπής, εκατόν ενενήντα δύο παραβάσεις περί ληστείας και σε τρεις περιπτώσεις ο αριθμός των τετελεσμένων αδικημάτων έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα στοιχεία του 2022.

Τα αδικήματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη καταγραφή είναι αυτά κατά της ιδιοκτησίας, με 74% των καταγεγραμμένων παρεμβάσεων το 2023 να είναι κλοπές και ληστείες, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που σοκάρουν σε περιπτώσεις σαφώς μικρότερες, που αφορούν περιπτώσεις απόπειρας βιασμού.

Περιστατικά που δεν καταγράφονται

Για μια άλλη διάσταση που πρέπει να την έχουμε υπ’ όψιν μας μίλησε ο κος Οικονόμου αναφέροντας χαρακτηριστικά “Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε όλα όσα ακούγονται και λέγονται, γιατί πλείστα από αυτά τα περιστατικά που περιγράφονται δεν έχουν φτάσει με καταγγελίες ποτέ στην Ελληνική Αστυνομία. Δηλαδή, υπάρχει και μια υφέρπουσα φημολογία που έρχεται να ενισχύσει ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα”.

Παρεμβάσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις τουλάχιστον των τελευταίων τριών μηνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέθεσε ο Υπουργός λέγοντας ότι:

“Προς το τέλος του καλοκαιριού επισημάνθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, συγκρούσεις μεταξύ ανηλίκων. Και η Ελληνική Αστυνομία με στοχευμένες δράσεις και συνεχή παρουσία σε αυτά τα εμπορικά κέντρα κατάφερε και αντιμετώπισε οριστικά το φαινόμενο. Δεν είχαμε ξανά τέτοιου είδους ζητήματα, τουλάχιστον εκεί.

Σε περιοχές όπου διαπιστώναμε επαναλαμβανόμενη τέτοια παραβατικότητα εντατικοποιήσαμε την αστυνόμευση και υπάρχουν δείκτες που δείχνουν ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά. Στις 17 Οκτωβρίου είχαμε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τι; Πώς θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση και πώς θα προχωρήσουμε σε προληπτικούς ελέγχους, πώς θα αξιοποιήσουμε πληροφοριακά δίκτυα και κεντρικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, αλλά και των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων, αλλά και το πώς θα ανοίξουμε έναν δίαυλο διαλόγου με τα σχολεία, με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με τους δήμους, προκειμένου να έχουμε μια πιο ουσιαστική ενημέρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε εβδομάδα από τότε και μετά, διενεργούνται στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ, κυρίως τα Παρασκευοσαββατοκύριακα, με στόχο την αποτροπή αυτών των περιστατικών. Τέτοιες δράσεις έγιναν στο κέντρο, έγιναν στο Σύνταγμα. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αυτό που μας πέρασε, έγιναν στην Αγία Παρασκευή και στο Ίλιον, την περασμένη εβδομάδα στον Άγιο Δημήτριο και πολλές άλλες.

Παράλληλα, προχωράμε στην ποιοτική, αλλά και στην ποσοτική ανάλυση, αυτό που ρωτάτε στην ερώτησή σας, δεδομένων, στατιστικών στοιχείων που να δείχνουν τη διασπορά της νεανικής παραβατικότητας, τη συχνότητα, επικαιροποιούμε τα δεδομένα και τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, αλλά και τα γεωγραφικά, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Ταυτόχρονα, σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε, όπως είπα και προηγουμένως, τις επαφές και τις παρεμβάσεις μας στις τοπικές κοινωνίες. Ενεργοποιούμε το αμέσως επόμενο διάστημα το ΚΕΣΠΑ. Το ΚΕΣΠΑ είναι ένα κεντρικό όργανο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, βασική προτεραιότητα του οποίου θα είναι η διενέργεια ενημερωτικών δράσεων και ημερίδων, στοχευμένη στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Σε ό,τι μας αφορά, φροντίζουμε, ώστε η αστυνόμευση να είναι ακόμη πιο έντονη, ακόμα πιο εμφανής, ακόμα πιο ουσιαστική σχετικά με την πρόληψη και την αποτροπή. Έχουμε δει ότι επιχειρησιακά αυτό αποδίδει. Προφανώς και χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο και προφανώς, υπάρχουν και μια σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Ο αριθμός, άλλωστε, των συλλήψεων που περιγράψατε αυτό δείχνει. Δείχνει ότι η επιχειρησιακή αυτή ετοιμότητα της Αστυνομίας σε έναν βαθμό αποδίδει. Δεν το λέμε με χαρά και με περηφάνια. Είναι σημείο παρακμής να έχουμε χίλιους τριακόσιους ανθρώπους, νέα παιδιά που συλλάβαμε το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι χαμηλώνει συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των δραστών”.

Η αξία της πρόληψης – Διακομματική συνεργασία

Αναφερόμενος στην μεγάλη αξία της πρόληψης ο κος Οικονόμου είπε:

“Η μαγική λέξη φυσικά είναι η λέξη πρόληψη. Όταν η παραβατική συμπεριφορά εκδηλωθεί, προφανώς και πρέπει να υπάρχει καταστολή, πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση. Μεγάλη κουβέντα πώς και τι πρέπει να γίνει εκεί. Και εκεί πρέπει να κάνουμε μια ολόκληρη συζήτηση. Δεν αφορά μόνο την Αστυνομία. Αφορά και τη δικαιοσύνη. Αλλά από την ώρα που μιλάμε για παιδιά, πρέπει να γνωρίζουμε και να συμφωνούμε ότι όταν φτάνουμε στην καταστολή και στην εξιχνίαση έχουμε ήδη αποτύχει, έχουμε αποτύχει ως κοινωνία που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Απαιτείται λοιπόν μια ολιστική προσέγγιση και επιτρέψτε μου να πω ότι απαιτείται και μια διακομματική συνεργασία όλων μας, σε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος αυτού, να παρέμβουμε ενεργά για να δημιουργήσουμε ένα προστατευμένο περιβάλλον για τα παιδιά μας, να αποδομήσουμε δηλαδή συνολικά την κουλτούρα βίας που δηλητηριάζει τα μυαλά τους, είτε αυτή έρχεται από τις συνέπειες του εγκλεισμού, είτε από την ενδοοικογενειακή βία, είτε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένοι, είτε έρχεται από τον τρόπο της ψυχαγωγίας, από τα τραγούδια που ακούν, από τα παιχνίδια που παίζουν, είτε έρχεται από ορισμένες ακραίες, εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες που δηλητηριάζουν τα μυαλά τους, προκειμένου να τους σαγηνεύσουν. Από όπου και αν έρχεται, δημιουργούν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα που βλέπουμε και πρέπει συνολικά να τα αντιμετωπίζουμε”.

“Σε κυβερνητικό επίπεδο έχει ήδη συσταθεί μια άτυπη -θα πάρει πιο επίσημα χαρακτηριστικά- διυπουργική ομάδα εργασίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου δράσης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων και της προστασίας των παιδιών μας. Συμμετέχουν, εκτός από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Οικογένειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας προφανώς, και μια σειρά από Γενικές Γραμματείες. Δουλεύουμε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, και με δράσεις, με σχέδιο, με συνεργασία, με αλήθεια, με ειλικρίνεια και κυρίως με επικοινωνία με τα παιδιά αυτά να ανασχέσουμε, να σταματήσουμε, να περιορίσουμε το φαινόμενο και να σώσουμε χαρακτήρες, ζωές και ανθρώπους”.

Δείτε επίσης

Επιτροπή για τη σχολική βία: Συγκροτήθηκε για την αξιολόγηση και εκπόνηση πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών

Μιχαηλίδου στη Βουλή: Εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών σχολικής βίας 

Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια: Δρομολογούνται σύντομα σύμφωνα με τον Υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκη 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply