Παραβατικότητα ανηλίκων: Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.
Παραβατικότητα ανηλίκων
Στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων κατέθεσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Ανδρέας Νικολακόπουλος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κας Νάντιας Γιαννακοπούλου με θέμα: «Η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων έχει αυξηθεί 46% και απαιτούνται δράσεις και συνέργειες Υπουργείων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κο Νικολακόπουλο:
Σε σχέση τώρα με την παραβατικότητα των ανηλίκων στο διαδίκτυο, που επίσης είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, έχουν προκύψει τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Έχουμε αύξηση των υποθέσεων της εκδικητικής πορνογραφίας μεταξύ ανηλίκων, με διαμοιρασμό υλικού μεταξύ ανηλίκων, αλλά και με ενηλίκους. Αύξηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων κάτω των 25 ετών. Το έτος 2023 από τα στοιχεία φαίνεται ότι σχηματίστηκαν δικογραφίες με περισσότερους από τριάντα ανήλικους. Στο μεγαλύτερο μέρος οι δράστες ήταν γνωστοί με τα θύματα.
Tην εβδομάδα 14 με 20 Οκτωβρίου του 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 6.428 έλεγχοι ατόμων, είχαμε 368 προσαγωγές, 194 συλλήψεις και βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις. Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 έχουμε 10. 485 ανήλικους δράστες ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ήταν 7.422, γεγονός που δείχνει ότι πολλά περιστατικά ήταν κρυμμένα και πλέον οι ανήλικοι μιλάνε, βγαίνουν στο φως.
Προστατεύτηκαν από την Ελληνική Αστυνομία αυτό το διάστημα 3.656 ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Σε αυτό συνετέλεσε κατά πολύ η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής του πενταψήφιου τηλεφωνικό αριθμό 10201, το κέντρο της οποίας εδράζεται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία καταγράφει, υποδέχεται, όλες τις καταγγελίες που έχουν να κάνουν με την προστασία, την κακοποίηση, την παραβατικότητα ανηλίκων και βέβαια ενημερώνει με σχετικές πληροφορίες.
Για το θέμα των συνεργασιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και με Υπουργεία και με άλλους φορείς, επιστημονικούς ή κοινωνικούς ο κος Υφυπουργός είπε:
- Γίνονται συχνές επισκέψεις σε σχολεία από εξειδικευμένους αστυνομικούς. Πραγματοποιούνται ημερίδες, διαλέξεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς μαθητές, παιδιά, πάνω στα θέματα αυτά. Έλαβαν χώρα το σχολικό έτος 2023-2024 ενενήντα επτά τέτοιες δράσεις από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, ενώ στελέχη της συμμετείχαν και σε είκοσι οκτώ εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς. Είχαμε διοργανώσεις δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Σε αυτό το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024 είχαμε επτακόσιες σαράντα τρεις δράσεις από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σχολικές μονάδες και φορείς, με σκοπό να αυξηθεί το γενικότερο επίπεδο πληροφόρησης σχετικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές.
- Υπάρχει άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάθε πρόσκληση διευθυντή σχολείου για ενημέρωση. Να θυμίσω και την πρωτοβουλία που έρχεται από παλιά του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουμε, την πρωτοβουλία «Ένα στα Πέντε» για την παιδική κακοποίηση.
- Υπάρχει –σε συνεργασία, μάλιστα, με την «ΕΛΙΖΑ- Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού»- η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας. Εκτός από την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκπαιδεύσεων του αστυνομικού προσωπικού, εκπόνησε και το Πρωτόκολλο Οδηγιών Διαχείρισης Περιστατικών Κακοποίησης Ανηλίκου, με σκοπό την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου της πρώτης γραμμής ο οποίος θα είναι αυτός που θα έρθει σε πρώτη επαφή με τον ανήλικο ο οποίος έχει υποστεί ή κινδυνεύει να υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και κατά την εκτέλεση των προανακριτικών του καθηκόντων.
- Συνεργασία υπάρχει με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και έχει υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο.
- Επεκτάθηκε και στο έτος 2025 το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών, του ΟΚΑΝΑ, το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με τις Μονάδες Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που απευθύνεται σε ανήλικους οι οποίοι είναι χρήστες παράνομων ουσιών, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση κατά τη σύλληψη και την πρώτη επαφή τους με τις διωκτικές αρχές. Έχουμε συνεργασία και με τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Και εκεί υπάρχει σημαντική συνεργασία για την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αλλά και την υλοποίηση εκπαιδεύσεων του αστυνομικού προσωπικού πάνω σε αυτό.
- Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση 2022-2027 εντάχθηκε και η διεύρυνση της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Πανεπιστημίου του Πειραιά, με την υπογραφή μάλιστα Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων στην προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
- Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκπαιδευτικό υλικό που αφορά την πρόληψη των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
- Εχει οριστεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας και εκπρόσωπος ως σύνδεσμος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που αποτελεί και τον εθνικό συντονιστή για την εγγύηση και το παιδί.
- Εχουν πραγματοποιηθεί δεκατρείς σειρές εκπαιδευτικών δράσεων επιμόρφωσης σε συνολικά χίλια πεντακόσια πενήντα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας από εξειδικευμένους εισηγητές της ευρύτερης ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας με θέμα τη διαχείριση περιστατικών παιδιών που έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης.
Δείτε σχετικά
Safe Youth: Η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής στο άρθρο 71 του νόμου 5149/2024
Δείτε επίσης
Μετεγγραφές φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών: Αρθρα 72 και 73 στον νόμο 5149/2024
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/paravatikotita-anilikon-ta-stoiheia-pou-katatethikan-sti-vouli-apo-ton-yfipourgo-prostasias-tou-politi/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.