Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για θέση Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικού Επιστήμονα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρέμβαση ΣΚΛΕ για θέση Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικού Επιστήμονα: “Tο επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού αποτελεί διακριτή επαγγελματική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με το επάγγελμα του Κοινωνικού Επιστήμονα”.

“Το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού αποτελεί διακριτή επαγγελματική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με το επάγγελμα του Κοινωνικού Επιστήμονα”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος -ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ, σε επιστολή που απέστειλε σε Φορέα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρόσληψη προσωπικού σε θέση Κοινωνικού Λειτουργού ή και Κοινωνικού Επιστήμονα”.

Στη χώρα μας, αναφέρει ο ΣΚΛΕ στην επιστολή του,  οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι εξειδικευμένοι κοινωνικοί επιστήμονες, απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Αθήνας (πλέον Πανεπιστημιακό Τμήμα -Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), ΤΕΙ Πάτρας (πλέον Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστήμιου Πάτρας) & Ηρακλείου (πλέον Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου) και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση την Κοινωνική Εργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και λαμβάνουν, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και συνεχίζει:

“Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών καθορίζονται με τα Π.Δ. 50/1989 και 23/1992. Σύμφωνα με αυτά οι Κοινωνικοί Λειτουργοί απασχολούνται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τα παρακάτω αντικείμενα:

• Κοινωνική – ψυχοκοινωνική μελέτη ατόμου, οικογένειας, ομάδας και κοινότητας,

• Διαμόρφωση διάγνωσης,

• Σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης κατάστασης.

Σύμφωνα με το ΠΔ 23/1992 για την άσκηση του επαγγέλματος και τη χρησιμοποίηση του τίτλου του Κοινωνικού Λειτουργού, απαιτείται

α) Πτυχίο μίας αναγνωρισμένης από το Κράτος Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή ισότιμο αντίστοιχης Σχολής του εξωτερικού,

β) Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου ΠΔ. Επιπλέον, με το άρθρο 110 του Ν.4488/2017 για την νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού απαιτείται και η εγγραφή στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πρόσληψη Κοινωνικού Λειτουργού προσδιορίζονται ως ακολούθως:

• Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ τμήματος Κοινωνικής Εργασίας • Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού

• Βεβαίωση Μέλους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ)

Κατά συνέπεια το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού αποτελεί διακριτή επαγγελματική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με το επάγγελμα του Κοινωνικού Επιστήμονα.

Αντίθετα, η άσκηση καθηκόντων του Κοινωνικού Λειτουργού από οποιοδήποτε χωρίς την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων και η κατοχή θέσης Κοινωνικού Λειτουργού από υποψήφιο άλλης ειδικότητας όχι μόνο δεν είναι σύννομη, αλλά αποτελεί αντιποίηση επαγγέλματος που επιφέρει ποινικές κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

Με δεδομένο ότι στους βασικούς σκοπούς λειτουργίας του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ περιλαμβάνεται η προστασία του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, είμαστε υποχρεωμένοι να προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην επιτρέπουμε να ασκεί καθήκοντα Κοινωνικού Λειτουργού κανένας άλλος παρά μόνο επαγγελματίας Κοινωνικός Λειτουργός.

Επειδή πιστεύουμε ότι κατανοείτε τη θέση μας και γνωρίζουμε την προσήλωση σας στην τήρηση της νομιμότητας, σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση της ανακοίνωσης πρόσληψης από το φορέα σας Κοινωνικού Λειτουργού με τρόπο διακριτό από άλλα επαγγέλματα.

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία”.

Δείτε επίσης

Χάρτης προσλήψεων ΕΕΠ-ΕΒΠ 2021-22: Πότε ξεκίνησαν και σε ποιες δομές-Πως συνεχίστηκαν και που | Ημερομηνίες

 Επιταγές αγοράς βιβλίων 2022: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κατάρτιση Προγράμματος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση