Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών Φοιτητών Ειδικής Αγωγής: Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών Φοιτητών Ειδικής Αγωγής: Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας από την Χαρά Κεφαλίδου και Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών Φοιτητών

Ερώτηση κατέθεσε η κα Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, προς τον Υπουργό ΠΑΙΘ κα Ν. Κεραμέως, σχετικά με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) που αδυνατούν να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση λόγω του lockdown.

_________________________

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,  κ. Ν. Κεραμέως.

Θέμα: “Εκατοντάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές σε Π.Μ.Σ της Ε.Α.Ε  αδυνατούν να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση λόγω του lockdown”

Κυρία  Υπουργέ,

Πολλοί φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου  αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους διότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την απαιτούμενη πρακτική άσκηση, που προβλέπεται από τους Οδηγούς Σπουδών, λόγω αναστολής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων και εξαιτίας της πανδημίας.

Από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα,

οι σχολικές μονάδες ανοιγοκλείνουν συνεχώς. Τα ενδιάμεσα  χρονικά διαστήματα λειτουργίας τους είναι μικρά και δεν επαρκούν ώστε να ολοκληρωθεί η Πρακτική άσκηση.

Το Υπουργείο Παιδείας, καθυστερημένα στις  23/10,

έδωσε άδεια εισόδου στα σχολεία, από 15/9 που ξεκίνησε η σχολική χρονιά μέχρι 23/10 με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, μετά από 3 εβδομάδες είχαμε αναστολή της λειτουργίας.

Επιπλέον,

σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε άρνηση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων να επιτρέψουν την υλοποίηση Πρακτικής άσκησης, λόγω των μέτρων προστασίας έναντι του Covid 19.

Επίσης,

ο ισχυρισμός ότι τα Ειδικά Σχολεία παρέμειναν, μέχρι πρότινος, ανοικτά και θα μπορούσαν σε αυτά να ολοκληρωθεί η Πρακτική Άσκηση, δεν ευσταθεί.

Πρώτον, διότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος

Δεύτερον, διότι η πρακτική άσκηση δεν αφορά μόνο τα Ειδικά Σχολεία αλλά και τα Τμήματα Ένταξης καθώς και την Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Στήριξη (Παράλληλη Στήριξη).

Τρίτον, διότι και σε αυτά τα Σχολεία παρατηρήθηκε άρνηση των Διευθυντών λόγω των μέτρων προστασίας έναντι του Covid 19.

Επειδή,

τελειώνει ο Φλεβάρης του 2021 και περίπου 2000 φοιτητές από τα εξάμηνα του 2020 ( εαρινό και χειμερινό) είναι σε καθεστώς ομηρίας, ενώ ξεκινάει και το εαρινό εξάμηνο 2021

Επειδή,

προβλέπεται ότι από τις 200 ώρες Πρακτικής Υποχρεωτικής Άσκησης, πρέπει το 60% των ωρών να γίνουν δια ζώσης,  αλλιώς τίθεται θέμα συνάφειας

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1.Προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν το οξυμμένο πρόβλημα των φοιτητών των Π.Μ.Σ της Ε.Α.Ε;

2. Προτίθεστε, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, να τροποποιήσετε νομοθετικά τις σχετικές διατάξεις ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές των Π.Μ.Σ της Ε.Α.Ε να ολοκληρώσουν τις ώρες Πρακτικής άσκησης με εναλλακτικούς τρόπους, όπως π. χ εξ αποστάσεως;

3. Προτίθεστε, έστω και καθυστερημένα, να προχωρήσετε επιτέλους στα αναγκαία εκείνα μέτρα που το Κίνημα Αλλαγής σας έχει προτείνει κατ’ επανάληψη ώστε τα σχολεία να μην ανοιγοκλείνουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Δημήτρης Μπιάγκης

Γεώργιος Α. Παπανδρέου

Δείτε σχετικά

Πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών ΕΑΕ: Τι είπαν φοιτητές στον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της αναστολής
Πρακτική άσκηση στην ΕΑΕ: ” Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”
Αναστολή πρακτικής άσκησης στα μεταπτυχιακά με συνάφεια στην ΕΑΕ & Σχολ. Ψυχολογία | Επιστολή

Πριν φύγετε

 Ανοιχτά ειδικά σχολεία: Οι λόγοι της απόφασης διά ζώσης λειτουργίας-6.809 οι προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

3 Σχόλια

 1. Πρακτική σε

  Επιτέλους μία απόφαση. Ο κύριος υφυπουργός υπεύθυνος για θέματα ΑΕΙ ας απαντήσει. Για αυτό είναι σε αυτή τη θέση. Δημιουργείται τεράστιο θέμα.

 2. Σοφία σε

  Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην ΕΑΕ, είναι δική μου επιστολή αυτή στον κ. Κεγκέρογλου ο οποίος την προώθησε και την υπέγραψαν και οι υπόλοιποι, δεν είναι από την κυρία Κεφαλίδου.

  • Βασίλης Βούγιας σε

   Το especial.gr έλαβε σχετικό Δελτίο Τύπου από την Τομεάρχη Παιδείας ΚΙΝΑΛ κα Κεφαλίδου, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά “Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων…”. Ομως αν κάνετε τον κόπο να δείτε τις υπογραφές στο τέλος της Ερώτησης θα δείτε πρώτο το όνομα του κου Κεγκέρογλου (Οι ερωτώντες Βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου….). Τέλος η ουσία είναι πως κατετέθη η Ερώτηση, η οποία κατά την ταπεινή μας γνώμη θα έπρεπε να ήταν Επίκαιρη Ερώτηση, ώστε να απαντηθεί δια ζώσης και σύντομα. Τώρα ως απλή Ερώτηση, ως είναι η παρούσα, μπορεί να απαντηθεί γραπτώς ίσως και μετά από 2 μήνες.

Γράψτε μία απάντηση