Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΑΣΑΔ-Τρίμηνες προσλήψεις: Oι διάφορες ειδικές προσκλήσεις ελαστικοποιούν περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΑΣΑΔ-Τρίμηνες προσλήψεις: “Oι διάφορες ειδικές προσκλήσεις ελαστικοποιούν περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας και υποβαθμίζουν το ρόλο του εκπαιδευτικού-Καλούμε τη ΔΟΕ να ενημερώσει επίσημα την εκπαιδευτική κοινότητα για τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος”.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ) κοινοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση αναφορικά με τις τρίμηνες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

ΠΑΣΑΔ: Περί τρίμηνων προσλήψεων

Ανακοινώθηκε η κατανομή για 2.500 επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και 663 ΠΕ70/71 και 329 ΠΕ60/61.

Εκτιμούμε πως είναι πιθανό οι συγκεκριμένες προσλήψεις να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι

έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 566 προσλήψεις τρίμηνης διάρκειας από τις 3.576 συνολικά. Οι συγκεκριμένες πιστώσεις προέρχονται από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού.

Tο νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ξεμπλοκάρει ακόμα,

κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τον Απρίλιο. Από το υπουργείο είναι καθησυχαστικοί ότι οι περισσότερες συμβάσεις θα ανανεωθούν. Αν ισχύει όμως αυτό, αναρωτιόμαστε γιατί ΔΕΝ έγιναν προσλήψεις κανονικής διάρκειας;

Από την πλευρά μας, εκφράζουμε τη διαφωνία μας

στη φύση των συγκεκριμένων προσλήψεων. Η πρακτική των τρίμηνων προσλήψεων, οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και οι διάφορες ειδικές προσκλήσεις ελαστικοποιούν περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας μας, υποβαθμίζουν το ρόλο του εκπαιδευτικού, οδηγούν σε καταστρατήγηση του πίνακα και καλλιεργούν τον κανιβαλισμό μεταξύ των συναδέλφων.

Με τις παραπάνω πρακτικές, μεταβιβάζεται στους διευθυντές εκπαίδευσης η αρμοδιότητα για την έκδοση κάποια τοπικής ειδικής πρόσκλησης ή την ανανέωση της σύμβασης.

Αυτό φαλκιδεύει την εμπιστοσύνη όλων μας απέναντι στην πολιτεία και γεννά ερωτήματα κατά πόσο όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται βάσει αντικειμενικών κριτήριων.

Ανοίγει μελλοντικά τον δρόμο για προσλήψεις αναπληρωτών

από αποκεντρωμένες μορφές διοίκησης και αυξάνει κι άλλο την ανασφάλεια όλων των εκπαιδευτικών, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα του σχολείου.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένας συνάδελφος να μετακομίσει σε διαφορετικό νομό για τρεις μήνες και στη συνέχεια να απολυθεί, ενώ θα συνεχίσουν να υπάρχουν κενά!

Επειδή δεχόμαστε μηνύματα από συναδέλφους για το αν θα καλυφθούν κανονικά κενά με αναπληρωτές τρίμηνης διάρκειας , διευκρινίζουμε πως με βάση τη νομοθεσία τρίμηνες προσλήψεις επιτρέπονται μόνο για την αντικατάσταση εκπαιδευτικών που νοσούν με covid.

Σε περίπτωση που κάποιος αναπληρωτής τρίμηνης διάρκειας τοποθετηθεί σε κανονικό κενό, είναι έκνομο.

Συνάδελφοι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό

και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν οι ειδικές προσκλήσεις και το μειωμένο ωράριο στον κλάδο μας είχαμε προειδοποιήσει (και με επιστολή μας στην ΕΜΥ της Βουλής κατά τη διαδικασία θεσμοθέτησης της πρώτης…Ειδικής Πρόσκλησης επί Γαβρόγλου), πως αρχίζει ο διαχωρισμός στις συμβάσεις μας!

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και το φαινόμενο συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ

(για μια ακόμα φορά) ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ πως αν συνολικά (Ομοσπονδίες, σύλλογοι και αναπληρωτές) δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη βάση της απόσυρσης των ειδικών προσκλήσεων, τότε υπάρχει κίνδυνος από του χρόνου οι “κατ’ ελάχιστον τρίμηνες συμβάσεις”, που θα ανανεώνονται με ευθύνη του Προϊσταμένου, να είναι το κύριο μοντέλο πρόσληψης των αναπληρωτών μετά την Α’ και Β΄ φάση!

Καλούμε τη ΔΟΕ

να ενημερώσει επίσημα την εκπαιδευτική κοινότητα για τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Δείτε επίσης
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση