Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΕΚΕ προς Βουλευτές και υποψήφιους εκλογών: Να επανέλθουν τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΕΚΕ προς Βουλευτές και υποψήφιους εκλογών: Να επανέλθουν τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο – Επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών.

ΠΕΕΚΕ προς Βουλευτές και υποψήφιους εκλογών

Επιστολή προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τους υποψήφιους Βουλευτές εν όψει Βουλευτικών εκλογών, απέστειλε το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕΕΚΕ), με θέμα την επαναφορά των καταργημένων μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο και την αναγκαιότητα ύπαρξής τους σε κάθε τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/

Σύμφωνα με την ΠΕΕΚΕ το κείμενο δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση Βουλευτών και Βουλευτριών, Τομεαρχών Παιδείας των κοινοβουλευτικών παρατάξεων, υποψηφίων Βουλευτών και Βουλευτριών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας προ εκλογών, ώστε να τοποθετηθούν και να ενεργήσουν προς εύρεση λύσεως μέσω της αποκατάστασης της θέσης των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών.

Το ΔΣ της ΠΕΕΚΕ παρακαλεί τα μέλη σε όλη την Ελλάδα, καθώς και όλους τους Κοινωνικούς Επιστήμονες να επικοινωνήσουν με τις/τους (υποψήφιους) Βουλεύτριες/τες των νομών τους και να ενημερώσουν για το σοβαρό θέμα του κλάδου.

Ακολουθεί η επιστολή της ΠΕΕΚΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.)

peekepe78@gmail.com

Αθήνα, 05.04.2023

Αρ. Πρωτ.: 35

Προς:

  1. Βουλεύτριες και Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων
  2. Υποψήφιες/ους Βουλεύτριες/Βουλευτές εν όψει Βουλευτικών εκλογών

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αξιότιμη κ. Βουλεύτρια,

Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.) παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται τα τρία τελευταία έτη, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεων, εις βάρος του κλάδου Κοινωνικών Επιστημών αλλά και του μέλλοντος της Παιδείας μας. Μετά από συνεχείς προσπάθειες, παρατηρούμε με λύπη μας ότι καμία λύση δεν έχει εξευρεθεί, ώστε να επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τον κλάδο μας.

Με το Ν.4692/2020 “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις” και με το ωρολόγιο  πρόγραμμα που ακολούθησε χωρίς καμία αιτιολόγηση, ενώ έχει επανειλημμένως ζητηθεί η αιτιολογική έκθεση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ τα κάτωθι μαθήματα :

Κοινωνιολογία, μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο (Γ Λυκείου). Η Κοινωνιολογία καταργείται και ως μάθημα γενικής παιδείας, ενώ υπήρχε στο δημόσιο σχολείο για 39 έτη!

Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Β Λυκείου- Κατεύθυνσης Ομάδα Προσανατολισμού)

Σύγχρονος ΚόσμοςΠολίτης και Δημοκρατία (Β Λυκείου)

Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (Επιλογής)

Μείωση Πολιτικής Παιδείας (Α Λυκείου) κατά μία ώρα την εβδομάδα και αφαίρεσή της από τα  ενδοσχολικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Αφαίρεση του λεκτικού “Κοινωνικών” από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Συνεπώς δεν πρόκειται μόνο για το μάθημα της Κοινωνιολογίας, όπως συχνά αναφέρεται αλλά όλου του γνωστικού αντικειμένου Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και συγκεκριμένα  τριών και πλέον  μαθημάτων σε όλες τις Λυκειακές τάξεις, 14 ωρών εβδομαδιαίως. Από τις 14 αφαιρέθηκαν οι 12 και πλέον μόνο 2 ώρες έμειναν για να διδάσκονται μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο. Η κατάληξη, να υπάρχουν Λύκεια με πλήρη απουσία Κοινωνικού Επιστήμονα.

            Παράλληλα, τα μαθήματα αποτελούν προαπαιτούμενο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, που αγγίζουν το 70%και πλέον της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών, που μέχρι πρότινος ήταν και ‘Κοινωνικών”.   Δύναται μαθητής να εισαχθεί ως φοιτητής στο Πολυτεχνείο ή στο τμήμα Μαθηματικών χωρίς να έχει εξετασθεί πανελλαδικώς στα μαθηματικά; Στην Ιατρική χωρίς Βιολογία; Πώς δύναται λοιπόν να εισαχθεί σε δεκάδες σχολές Κοινωνικών Επιστημών χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με μαθήματα όπως η Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος, Βασικές Αρχές Κ.Ε.; Έπειτα, βάλλεται το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και το κύρος των σχολών τους.

Τη στιγμή που η κοινωνία μας παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο, την πανδημία, την τέλεση πρωτοφανών και βαρύτατων εγκλημάτων, φαινόμενα έμφυλης βίας, περιστατικά ενδοσχολικής βίας στα σχολεία καταργείται αναιτιολόγητα σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών, μέρος των οποίων είναι οι Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες, διδάσκοντας την ορθή λειτουργία του Πολιτεύματος και Πολιτείας, τα δικαιώματα του ανθρώπου και την καταγραφή τους στο Σύνταγμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τις αρχές της ψηφοφορίας, την εκλογική διαδικασία, παραγωγή ποιοτικής και πολιτικής σκέψης και δράσης, την ορθή λειτουργία και διασφάλιση των θεσμών. Πώς 17χρονοι μαθητές θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις κάλπες, όταν “ξηλώνονται” ένα προς ένα όλα τα μαθήματα που αφορούν ακριβώς αυτά τα θέματα, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη καλλιέργεια κριτικής, κοινωνικής και πολιτικής σκέψης στη νέα γενιά;

Στα ανωτέρω, προστίθεται και το εργασιακό μέλλον 3500 χιλιάδων εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημόνων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς εργασιακό ωράριο και αναπληρωτές που επί χρόνια στελέχωναν τη δημόσια εκπαίδευση άνεργοι. Το μοναδικό μάθημα Κοινωνικών Επιστημών που διδάσκεται στο Λύκειο δίνεται ως Α Ανάθεση (συνανάθεση με ΠΕ78) στον κλάδο ΠΕ80 (Οικονομίας) και ως Β Ανάθεση στον κλάδο ΠΕ02 (Φιλολόγων).

Ξεριζώνεται η διδασκαλία των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο, ενός από τους τέσσερις βασικούς κορμούς των θεωριών διδασκαλίας παγκοσμίως. Μάλιστα παρενέβησαν ηχηρές φωνές του εσωτερικού με  καθηγητές και καθηγήτριες από τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών Παντείου, Κοινωνικών Επιστημών Παν. Κρήτης, Κοινωνικών Επιστημών Παν. Αιγαίου, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μέλη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας.  Παράλληλα, ηχηρές ήταν και οι φωνές του εξωτερικού, καθώς η αφαίρεση τους προκάλεσε την παρέμβαση διεθνών φορέων, όπως  της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας και του Τμήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ενώσεως Κοινωνιολόγων,  όπου καλούν το Υπουργείο να επαναφέρει τα μαθήματα μας. Έπειτα, εξεδόθη απόφαση από το ΣτΕ Γ΄ 7μ.  1972/2022 , βάσει της οποίας κρίνεται μη νόμιμη η κανονιστική απόφαση κατά το μέρος που μειώνει ουσιωδώς τη διδασκαλία μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Σύγχρονου Κόσμου- Πολίτης και Δημοκρατία παραγνωρίζοντας τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια άσκησης της σχετικής κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης.  Συνεπώς το Υπουργείο οφείλει να ενεργήσει προς αποκατάσταση  και επαναφορά των μαθημάτων, γεγονός που δεν έχει πράξει.

Προτείνουμε την επαναφορά του συνόλου των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο και την ύπαρξη ενός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνικών Επιστημών, ως προαπαιτούμενου για την εισαγωγή.  Γιατί η επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες αποτελεί έναν διάλογο με τον πραγματικό κόσμο, προαπαιτούμενο για την κατανόηση του μετασχηματισμού της κοινωνίας, της αποδοχής της διαπολιτισμικότητας, της μοναδικότητας του ατόμου, της ισότητας, προάγει την κριτική σκέψη, τη γνώση των βασικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και λειτουργίας του κράτους κι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι αναφαίρετο και πρωταρχικό κομμάτι της Παιδείας μας.

Αξιότιμη Βουλεύτρια/ Αξιότιμε Βουλευτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι γνωρίζετε πολύ καλά τη σπουδαιότητα της ύπαρξης των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών σε κάθε τάξη και ιδίως στο Λύκειο.

Αιτούμαστε:

1.Να επανέλθουν άμεσα τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο ωρολόγιο πρόγραμμα

2.Να διδάσκονται σε κάθε τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορικά συγκυρία

3.Να διευθετηθεί το θέμα με την εισαγωγή αποφοίτων ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ στον κλάδο ΠΕ78, καθώς δεν υπάρχει συνάφεια αντικειμένου με τις Κοινωνικές Επιστήμες

4.Να υπάρχει Κοινωνικός Επιστήμονας ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα, τακτική που ακολουθείται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως σήμερα που παρατηρούνται σοβαρά περιστατικά σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σας καλούμε να λάβετε θέση επί του θέματος μας και να ενεργήσετε προς εύρεση λύσεως ικανής να προασπίσει τα δικαιώματα πρωτίστως των μαθητριών και μαθητών μας, της ίδιας της Παιδείας και εν τελεί της ίδιας της Κοινωνίας και του γνωστικού μας αντικειμένου.

Με εκτίμηση,

Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Ε.Κ.Ε.

Πρόεδρος- Σταμάτης Παναγιώτης

Αντιπρόεδρος- Σουλτάνη Μαργαρίτα

Γεν. Γραμματέας-Σουβαλιώτη Αικατερίνη

Ειδ. Γραμματέας- Κουτσογιάννης Ματθαίος

Ταμίας-Περιβολιώτης Κων/νος

Μέλος- Καράνικας Ελευθέριος

Μέλος- Κατσούλας Θεοδόσιος

Μέλος- Καφετζής Γεώργιος

Μέλος- Περιβολιώτη Μαργαρίτα

Μέλος- Πασπάτη Αικατερίνη

Μέλος- Τσιντσιλώνης Ηλίας

Δείτε επίσης

Μοριοδότηση υπηρεσίας ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ ως διδακτικής: Αίτημα της ΠΕΕΚΠΕ προς Υπουργείο Παιδείας 

Νομικές απορίες: Μια νέα πρωτοβουλία του especial.gr 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση