“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΕΚΠΕ: Αναστολή λειτουργίας των ΚΠΕ όπως ισχύει για όλες τις εκπαιδευτικές δομές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΕΚΠΕ: Αναστολή της λειτουργίας των ΚΠΕ όπως ισχύει για όλες τις εκπαιδευτικές δομές – Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΕΕΚΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)

(ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1992)

Αργοναυτών 34, Αργυρούπολη 16452

Τηλέφωνα: 6977816373 / 6945 854549

Email: d.s.peekpe@gmail.com

Αθήνα 14/3/2020

Αριθμ.  Πρωτ.: 42

Προς

 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

 • Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως
 • Υφυπουργό κ.  Σοφία Ζαχαράκη
 • Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής

κ. Αναστασία Γκίκα

Κοιν:

 • Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
 • Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης
 • Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία
 • TMHMAAΕκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία
 • Διευθυντές Εκπαίδευσης
 • Ο.Λ.Μ.Ε.
 • Δ.Ο.Ε.
ΘΕΜΑ: «Θέματα λειτουργίας Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)»

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.16838/10-3-2020 (ΦΕΚ 783/τ. Β΄/10.3.2020) καθορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19 όπου προβλέπεται η  «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων … και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών φορέων και ιδρυμάτων δημοσίων και ιδιωτικών και πάσης κάθε τύπου και βαθμού της χώρας …». Η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. εξειδικεύει όσα προβλέπονται, δυνητικά να ληφθούν ως μέτρα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. 42/Α/25-2-2020).

Δεδομένου ότι:
 1. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) αποτελούν αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι διοικητικές υπηρεσίες.
 2. Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) μέχρι τις 8/3/2020, ημερομηνία κατά την οποία ανεστάλησαν προσωρινά με την Δ1α/ΓΠ.οικ.15956/2020 (ΦΕΚ Β’ 727/08-03-2020) όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εντός της χώρας, πραγματοποιήθηκαν στους χώρους τους α) εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών από σχολεία πολλών περιοχών της χώραςκαι β) επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες της περιοχής.
 3. Οι προφορικές εντολέςτου Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, δημιουργούν συνθήκες ώστε να παραμένουν τα Κ.Π.Ε. ανοικτά.
 4. Είναι αδύνατη η απολύμανση των χώρων και η αγορά υλικών ατομικής προστασίας, υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης χώρων (σαπούνια, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη, γάντια, μάσκες κλπ)λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των Κ.Π.Ε. για το 2019-2020.

το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και για καθαρά προληπτικούς λόγους προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Π.Ε.προτείνει:

 1. Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποφυγής της διασποράς του COVID-19 με την αναστολή της λειτουργίας των Κ.Π.Ε.όπως ισχύει για όλες τις εκπαιδευτικές δομές
 2. Την αποστολή οδηγιών για τη συνδρομή των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για απολύμανση όλων των χώρων λειτουργίας των Κ.Π.Ε.καθώς και την προμήθεια των αναγκαίων υλικών ατομικής υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στα Κ.Π.Ε. εκπαιδευτικών.

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Στις δύσκολες καταστάσεις που διέρχεται η χώρα και με γνώμονα την ευθύνη της πολιτείας αλλά και ατομικά κάθε πολίτη, ελπίζουμε στην κατανόηση και υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μας και των αντίστοιχων ενεργειών σας με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων.

Αθήνα 14-3-2020

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  Γ. Γραμματέας                                                                   Ο Πρόεδρος

Ιωάννα Παπαϊωάννου                                                             Ιωάννης Βλάχος

 Δείτε σχετικά

Απαγόρευση λειτουργίας ΚΕΣΥ ζητούν 38 Προϊστάμενοι τους | Εγγραφο
Ζαχαράκη για ΚΕΣΥ-Διευθυντές στα σχολεία-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Πανελλαδικές
Κορονοϊός 16-03-2020: 352 συνολικά κρούσματα-21 νέα-Ενημέρωση για τα νέα σημερινά μέτρα
Αναστολή λειτουργίας και άλλων επιχειρήσεων λιανεμπορίου από Τετάρτη 18/03: Πολύ δύσκολος ο επόμενος μήνας
Νέα μέτρα κορονοϊού για Δημόσιο: Εγκύκλιος
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση