Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΚ για εκδρομές: Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΚ για εκδρομές: Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά.

ΠΕΚ για εκδρομές

Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις σχολικές εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση, μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά, προτείνει η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), επισημαίνοντας ότι η  Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι και δεν αφήνονται χωρίς ουσιαστική προστασία για ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Ολα αυτά με αφορμή του περιστατικού όπου μαθητής που συμμετείχε σε σχολική εκδρομή μετά από έλεγχο της αστυνομίας συνελήφθη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Διευθύντριας του σχολείου που συνόδευε την εκδρομή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο ξενοδοχείο που κατέλυσε το σχολείο εισέβαλαν για τη σύλληψη της Διευθύντριας ειδικές δυνάμεις της Aστυνομίας (ΟΠΚΕ).

ΠΕΚ για εκδρομές – Ακολουθεί η Ανακοίνωση 

Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές!

Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας σχολικής εκδρομής- τους ανθρώπους της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, ως οι μοναδικοί και αποκλειστικά υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο.

Μαθητής που συμμετείχε σε σχολική εκδρομή μετά από έλεγχο της αστυνομίας συνελήφθη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Διευθύντριας του σχολείου που συνόδευε την εκδρομή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο ξενοδοχείο που κατέλυσε το σχολείο εισέβαλαν για τη σύλληψη της Διευθύντριας ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ΟΠΚΕ).

Το παράλογο είναι ότι η συνάδελφος  συνελήφθη ενώ δεν είχε το δικαίωμα από τη νομοθεσία να κάνει έλεγχο στα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών, ενώ και το σχολείο δεν είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποκλεισμό μαθητριών ή μαθητών από εκδρομές.

Η καθηγήτρια κρατήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες στην αστυνομική διεύθυνση όπου και της πήραν  δακτυλικά αποτυπώματα!

Πρέπει εδώ και τώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαθιά άδικη, άνιση και υποτιμητική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών!

Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης στηρίζουν για πολλά χρόνια τώρα την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές τους να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της δράσης, κυρίαρχα σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, γνώσης αλλά  και συλλογικών παραστάσεων.

Όμως η προσφορά αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται εκπαιδευτικοί για περιστατικά και καταστάσεις τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν καθώς η ίδια η νομοθεσία δεν το προβλέπει και δεν τους δίνει αντίστοιχα εργαλεία.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζει πραγματικά τους συνοδούς εκπαιδευτικούς προτείνει :

  • Την πραγματοποίηση και σε επίπεδο ΕΛΜΕ και σε επίπεδο ΟΛΜΕ στάσης διαμαρτυρίας ώστε να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος
  • Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις σχολικές εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά.
  • Να αναλάβει το συνδικάτο μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης για τις πτυχές του ζητήματος -τόσο νομικά όσο και σε επίπεδο πραγματοποίησης των εκδρομών- ώστε να γίνει πραγματικότητα το αίτημα  για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και της νομοθεσίας.

Η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι και δεν αφήνονται χωρίς ουσιαστική προστασία για ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δείτε σχετικά

Θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών: Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει 

Σχολικές εκδρομές-έλεγχος ΕΑΔ: Τι διαπίστωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τι επισημαίνει στο Υπ. Παιδείας 

Σχολικές εκδρομές-τι ισχύει: Νομοθετικό πλαίσιο-δηλώσεις γονέων-ποια η ευθύνη των εκπαιδευτικών 

Εκδρομές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης | ΦΕΚ 

Εκδρομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης | ΦΕΚ

Για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων – Αρθρο 49 του νόμου 4653/2020 

Πριν φύγετε

Προωθητές Erasmus+ ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την περίοδο 2021-2027

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση