Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΚ-Σχολική βία και εκφοβισμός: Η βία δεν αποτελεί επιλογή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΚ-Σχολική βία και εκφοβισμός: Η βία δεν αποτελεί επιλογή. Το σχολείο οφείλει να ορθώσει εμπόδια σε αυτή τη θεώρηση και να αναδείξει τον άνθρωπο ως την απάντηση. 

ΠΕΚ-Σχολική βία και εκφοβισμός

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, στις 6 Μαρτίου, η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση.

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στις συμπεριφορές που παρατηρούμε σήμερα με αυξημένη αγωνία και ανησυχία αποτυπώνεται η κρίση αξιών της κοινωνίας μας, σκιαγραφείται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η φτωχοποίηση, η επίδραση της πανδημίας όπως και της χωρίς όρια κυριαρχίας της τεχνολογίας.

Οι μαθητές μας βιώνουν τις δυσκολίες του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος και δεν είναι λίγες οι φορές που επηρεάζονται ψυχικά και συναισθηματικά. Την ίδια ώρα οι ανθρωπιστικές αξίες υποχωρούν και διαμορφώνουν ένα ισχυρό έλλειμμα ως προς την διαμόρφωση χαρακτήρων και ανθρώπων. Το σχολείο βιώνει μια βαθιά αντίφαση, όσον αφορά τον πυρήνα της αποστολής του. Να διαμορφώσει πολίτες ή ιδιώτες για την αγορά εργασίας;

Η πανδημία διαμόρφωσε ένα δυστοπικό σκηνικό το οποίο υπονόμευσε κάθε κανονικότητα και λειτούργησε ασφυκτικά για τα νέα παιδιά. Την ίδια ώρα ως κοινωνία αποδεχόμαστε την κατάρρευση κάθε αξίας συλλογικότητας και περιχαρακωνόμαστε στον ατομισμό και στον κυνισμό μας.

Η βία δεν αποτελεί επιλογή. Το σχολείο οφείλει να ορθώσει εμπόδια σε αυτή τη θεώρηση και να αναδείξει τον άνθρωπο ως την απάντηση. Να χτίσουμε το αύριο με ένα σχολείο που θα έχει αναφορά τον άνθρωπο και μια κοινωνία όπου δεν θα επιβραβεύεται ο κυνισμός και η συντριβή του αδύναμου.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Π. Ε. Κ.)

Δείτε επίσης

Μήνυμα Πιερρακάκη για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 

Μήνυμα Ζέττας Μακρή για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση