Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΚ: Σχετικά με τις προσκλήσεις για τα υπηρεσιακά Συμβούλια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΚ: Σχετικά με τις προσκλήσεις για τα υπηρεσιακά Συμβούλια: Να μην νομιμοποιήσουμε την κατεδάφιση των δημοκρατικών διαδικασιών.

ΠΕΚΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Σχετικά με τις προσκλήσεις για τα υπηρεσιακά Συμβούλια: Να μην νομιμοποιήσουμε την κατεδάφιση των δημοκρατικών διαδικασιών

 Όσο περνάει ο καιρός,  η κυβέρνηση αποβάλει το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της  και αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, βασικοί άξονες της οποίας είναι η ένταση της εποπτείας και  του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας  ζωής,  η περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών,  η εκχώρηση δημοσίων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η θατσερική καρικατούρα της Υπουργού Παιδείας που αποκαλύπτεται μέσα από μία βροχή νόμων, τροπολογιών  και υπουργικών αποφάσεων που υπογράφονται και ψηφίζονται στη Βουλή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση,  αιφνίδια και απροειδοποίητα, επιχαίρει για την αποδόμηση  εργασιακών δικαιωμάτων,  συλλογικών οργάνων και διαδικασιών.

Για την αναμέτρησή της αυτή με τις δημοκρατικές και συλλογικές λειτουργίες επιβραβεύεται και υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό .

Δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση

σχετικά με τα όσα θα προωθήσει η κυβέρνηση στην Παιδεία το 2021, στην προσπάθειά της να διαμορφώσει μία εκπαιδευτική πραγματικότητα συμβατή  με την  πολιτική κουλτούρα  και τις ιδεολογικές καταβολές της.

Ο δρόμος όμως δεν θα είναι εύκολος.

Μία πρώτη συλλογική απάντηση

στην επιχείρηση επιβολής και ελέγχου πήρε από την μαζική  αποχή των εκπαιδευτικών  από τις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Είχαμε ως παράταξη από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι η  ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα μπορούσε, κάτω από άλλες συνθήκες και με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ως συμπληρωματικός τρόπος ψηφοφορίας.

ΠΕΚ
Το Υπουργείο Παιδείας όμως

επέλεξε με  μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αυθαιρεσίας τη σύγκρουση με τη λογική, τη μετριοπάθεια, το διάλογο, μετατρέποντας μία εκλογική διαδικασία  σε κορυφαία  αναμέτρηση με βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

 Σήμερα,  υλοποιείται για πρώτη φορά μετά από τη μεταπολίτευση  η κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Είναι για μας αυτονόητο, ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις  που ήδη κάποιες Διευθύνσεις  Εκπαίδευσης έχουν  δημοσιοποιήσει  για  τον διορισμό  μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Παρακάμπτοντας για μία ακόμη φορά

κατά την προσφιλή τους τακτική τις διαδικασίες σχετικά με τον ορισμό αιρετών εκπροσώπων,  καλούν αμέσως μετά από την άρνηση των τακτικών και αναπληρωματικών που αναδείχθηκαν από τις ψευδοεκλογές του 7% για κατάθεση αιτήσεων για το διορισμό μελών στα ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ.

Όλοι οι συνάδελφοι που «εκλέχθηκαν» με την πίεση της υπουργού Παιδείας πρέπει να δηλώσουν άμεσα την παραίτησή τους.

 Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να καταθέσει αίτηση νομιμοποιώντας  την παρωδία των εκλογών και την κατεδάφιση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η άρνηση της συμμετοχής μας

   συνδέεται απόλυτα  με τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον κλάδο  να  υπερασπιστεί αποτελεσματικά την υπόθεση και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου,  να διατηρήσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και να αποτρέψει την υπονόμευση της συνδικαλιστικής του εκπροσώπησης.

 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  (Π. Ε. Κ.)

Δείτε επίσης

Απάντηση ΔΟΕ στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ για δοτούς εκπροσώπους εκπ/κών στα υπηρεσιακά συμβούλια
ΟΛΤΕΕ-Δελτίο Τύπου: Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών Κυβερνητικής εκδόσεως

Δείτε ακόμη

Κεραμέως-εμβολιασμοί εκπαιδευτικών: Ποιο το χρονοδιάγραμμα
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση