Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Περί διορισμών ο λόγος!: Αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Περί διορισμών ο λόγος!: Αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων – Αρθρο της Δέσποινας Χατζηδρόσου, Κοινωνικής Λειτουργού, αναπληρωματικής Αιρετής στο ΚΥΣΕΕΠ.

Περί διορισμών ο λόγος!

Ακολουθεί άρθρο της Δέσποινας Χατζηδρόσου αναφορικά με τους επικείμενους μόνιμους διορισμούς και την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων.

Περί διορισμών ο λόγος!

Της Δέσποινας Χατζηδρόσου,

Κοινωνικής Λειτουργού στην εκπαίδευση, αναπληρωματικής Αιρετής ΚΥΣΕΕΠ, μέλος επιστημονικού συμβουλίου ΙΜΕΓΕΕ & αντιπρόσωπος ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Από πλευράς ΥΠΑΙΘΑ ειπώθηκε ότι φέτος θα γίνουν 10.000 διορισμοί εκ των οποίων οι 4.500 αφορούν συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις και οι υπόλοιπες νέους διορισμούς στο σύνολο της Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Στο άκουσμα της είδησης η πρώτη αντίδραση όλων μας είναι να χαρούμε για το γεγονός. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Υπουργός ΥΠΑΙΘΑ, κα. Ζαχαράκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια του 10ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι διορισμοί συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς “πρώτα θα έχουμε μόνιμο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις με τα παιδιά/εφήβους, τις οικογένειες και ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο σχολείο, και δεύτερον οι αναπληρώτριες και οι αναπληρωτές που στήριξαν το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια, με το διορισμό βρίσκουν μια σιγουριά και μια ασφάλεια και λειτουργούν καλύτερα στην καθημερινότητα τους”. Η πρόταση αυτή μας βρίσκει αρχικά όλους/ες σύμφωνους/ες, ωστόσο, η υλοποίηση των νέων διορισμών εγείρουν πολλά ερωτήματα σε  παλιούς μόνιμους/ες, νεοδιόριστους/ες και αναπληρωτές/τριες. Οι πάγιες ανάγκες είναι αδιαμφισβήτητες και διαχρονικές. Χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες καλούνται να καλύψουν λειτουργικά και οργανικά κενά, τα οποία είναι εμφανή και αναγκαία κάθε χρόνο.

Η έννοια της οργανικότητας χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους στην υπηρεσιακή ορολογία. Η πιο δόκιμη για το ΥΠΑΙΘΑ είναι τυπικά ότι ο κάθε μόνιμος/η εκπαιδευτικός, ΕΕΠ/ΕΒΠ, έχει μία οργανική θέση σε σχολείο ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εντός κάποιου/ας ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΠΔΕ. Όταν μία θέση δεν καλύπτεται από μόνιμο/η, τότε εμφανίζεται ένα οργανικό κενό. Τα λειτουργικά κενά από την άλλη είναι θεωρητικά «προσωρινά» κενά που δημιουργούνται εξαιτίας διαφόρων λόγων (π.χ. αποσπάσεις μονίμων, φοίτηση περισσότερων μαθητών/τριων, εγκρίσεις στηρίξεων κ.λ.π.). Στην πράξη αυτά τα κενά θα έπρεπε να είναι οργανικά εδώ και καιρό καθώς εντέχνως θεωρούνται προσωρινά.

Στους περσινούς διορισμούς παρατηρήσαμε διάφορες αστοχίες που τείνουν να επαναληφθούν και φέτος. Καταρχάς, όσον αφορά το ΕΕΠ/ΕΒΠ, η σύσταση των νέων 1555 θέσεων στις ΣΜΕΑΕ της χώρας πέρασε από πολλά κύματα, πολεμήθηκε από πολλές πλευρές και κατέληξε να πραγματοποιηθεί τέλη Ιουλίου, λίγο πριν την ανακοίνωση και διευθέτηση των διορισμών του 2024. Το χρονικό της σύστασής τους απέκλεισε τη διαθεσιμότητα των εν λόγω οργανικών κενών στους υφιστάμενους/ες μόνιμους/ες, καθώς ό,τι δόθηκε στις συμπληρωματικές μεταθέσεις, δόθηκε στους/στις συναδέλφους/ισσες που είχαν ρισκάρει να κάνουν αίτηση και τελικά δεν είχε ικανοποιηθεί το αρχικό τους αίτημα. Είναι σημαντικό να μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι δεν είχε δοθεί η δυνατότητα για συμπληρωματικές αιτήσεις. Επίσης, στους συγκεκριμένους διορισμούς, είδαμε σε κάποιες ειδικότητες υψηλή κάλυψη των υπαρχόντων οργανικών θέσεων (π.χ. ΕΒΠ: 78% ποσοστό κάλυψης,  ΠΕ25: 82% ποσοστό κάλυψης), γεγονός θετικό για τους διορισμένους των εν λόγω ειδικοτήτων στην παρούσα φάση, αλλά εάν δε συσταθούν νέα οργανικά κενά σε Ειδικά Σχολεία ή/και σε Γενικά, όπως διεκδικεί χρόνια η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και οι Αιρετοί μας, κι αν ο τόπος διορισμού δεν ήταν τελικά βολική επιλογή, δύσκολα θα έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης. Σημαντικό να γνωρίζουμε πως για το ΕΕΠ-ΕΒΠ,  η σύσταση νέων οργανικών χρειάζεται ΦΕΚ, ενώ για τους εκπαιδευτικούς προκύπτει από τους αριθμούς των μαθητών/τριών και από την επαναληψιμότητα της ύπαρξης του εκάστοτε λειτουργικού κενού, συνεπώς το ΕΕΠ/ΕΒΠ έχει πιο δύσκολο αγώνα πρόσκτησης νέων οργανικών.

Η ομηρία των συναδέλφων/ισσων σε μέρη που τελικά δεν ήταν τόσο της επιλογής τους, θεωρητικά, διευθετείται μερικώς με τη δυνατότητα κάλυψης λειτουργικών κενών στις ΣΜΕΑΕ (ή στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για όσες ειδικότητες προβλέπεται), ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν αρκεί για να εφησυχαζόμαστε γιατί δυστυχώς είδαμε στην πράξη πως ακόμη κι αυτή η λύση μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες να μην είναι διαθέσιμη.

Άλλη αστοχία που είδαμε, αφορά τους συναδέλφους/ισσες εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας, όπου οι διορισμοί έγιναν σε λειτουργικά κενά, θεωρητικά στον «αέρα» με αποτέλεσμα οι διορισμένοι του 23’ να μην μπορούν να πάρουν μετάθεση ή/και απόσπαση. Το παράδειγμα των συναδέλφων/ισσων της Δευτεροβάθμιας καταρρίπτει περίτρανα τον ψευδή εφησυχασμό που αναφέρθηκε παραπάνω περί «ασφαλής» δυνατότητας μετακινήσεων μέσω αποσπάσεων σε λειτουργικά κενά. Μάλιστα, αν δούμε τους κλάδους των ΕΕΠ που απαντώνται κι ως καθηγητές Δευτεροβάθμιας, όπως είναι οι ΠΕ87.02 Νοσηλευτικής, ΠΕ87.06 Κοινωνικής Εργασίας και ΠΕ87.08 Φυσιο-θεραπείας (ενοποιημένος κλάδος με τον Εργασιο-θεραπείας), όπου τα οργανικά κενά είναι ελάχιστα και τα λειτουργικά μπορεί να καλύπτονται με δεύτερη ανάθεση από άλλες ειδικότητες, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο εξαφάνισης και αντικατάστασης κάποιων εκ των θέσεων, η ομηρία στον πρώτο τόπο της θέσης διορισμού και τοποθέτησης είναι δυστυχώς σχεδόν αναπόφευκτη.

Στην Πρωτοβάθμια, όλοι θυμόμαστε την περίπτωση του μπερδέματος της ποσόστωσης διορισμών μεταξύ των Ειδικών Παιδαγωγών ΠΕ60ΕΑΕ/61 και ΠΕ70ΕΑΕ/71, όπου σύμφωνα με το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κι αυτό έγινε εξαιτίας έλλειψης οργανικών κενών των Ειδικών Παιδαγωγών ΠΕ60ΕΑΕ/61.

Αναφορικά με τα ΚΕΔΑΣΥ, οι αναπληρωτές/τριες ΕΕΠ  που εργάζονται σε αυτά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  κι έχουν υψηλά  προσόντα και πολύτιμη εμπειρία. Τα ΚΔΑΥ/ΚΕΔΔΥ/ ΚΕΣΥ/ΚΕΔΑΣΥ έχουν αποδείξει, στα χρόνια λειτουργίας τους, τόσο στην εκπαιδευτική, όσο και στην επιστημονική κοινότητα, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών τους και την υποστήριξη τεράστιου όγκου μαθητικού πληθυσμού, οικογενειών και σχολείων με πενιχρά μέσα και εν μέσω συνεχών αλλαγών και ανακατατάξεων. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα αιτήματα για αξιολόγηση και υποστήριξη από τα ΚΕΔΑΣΥ. Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο του κ. Βούγια με τίτλο «10.000 διορισμοί το 2025 αλλά χωρίς να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις που θα γίνουν;», η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είχε την πρόθεση να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση διατάξεις για σύσταση, πλέον των υφιστάμενων, περί των 700 οργανικών θέσεων Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στα ΚΕΔΑΣΥ.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων  στα Ειδικά Σχολεία, σύστασης των οργανικών θέσεων που πάγια διεκδικεί η ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το ΕΕΠ/ΕΒΠ στα Γενικά Σχολεία, μείωσης των σχολείων ευθύνης των ΕΔΥ και των σχολικών νοσηλευτών μέσω ίδρυσης νέων σχετικών οργανικών και ίδρυσης των νέων οργανικών κενών των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. όπως εξαγγέλθηκαν. Γενικά, η αναγκαιότητα ίδρυσης νέων οργανικών κενών όλων των ειδικοτήτων που  αποδεικνύεται κάθε χρόνο πως καλύπτουν άμεσες ανάγκες μέσω των λειτουργικών κενών είναι επιβεβλημένη (π.χ. όλων των ΕΕΠ και των εκπαιδευτικών κλάδων που επανδρώνουν τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., των νηπιαγωγών γενικής και ειδικής αγωγής που μετά την  υποχρεωτική δίχρονη προσχολική έπρεπε να είχαν αυξηθεί και οργανικά, κλπ). Ακόμη, κρίνεται αναγκαίος και ο ποιοτικός έλεγχος κάλυψης αναγκών των μαθητών/τριων, όπως λόγου χάρη μέσω των εργασιών των εκπαιδευτικών-διδασκόντων με πτυχίο κοινωνικής εργασίας με κωδικό ΠΕ87.06, όπου μέσα από τα μαθήματα που αναλαμβάνουν, εκπαιδεύουν τους μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να μάθουν τον ρόλο τους ως πολίτες μέσα στην κοινωνία, να καταλάβουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά και να γνωρίσουν τις υποχρεώσεις που έχουν στην καθημερινή τους ζωή στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία, ώστε να αποκτήσουν πιο επιτυχή κοινωνική προσαρμογή, ένταξη και πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή τους.

Εν κατακλείδι, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όλες οι διαδικασίες, ποιοτικές, ποσοτικές, θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να πραγματοποιηθούν αυτοί οι διορισμοί χωρίς τωρινά ή/και μελλοντικά προβλήματα.

Δείτε επίσης

10.000 διορισμοί το 2025 αλλά χωρίς να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις που θα γίνουν; 

Ζαχαράκη για σχολικό εκφοβισμό: Δέσμευση για αύξηση Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα σχολεία 

Η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρουσιάζεται την Μ. Τετάρτη

Τεχνητή Νοημοσύνη στην αξιολόγηση: Από 55.000 οι άριστοι δημόσιοι υπάλληλοι έγιναν λιγότεροι από 4.000 

Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή 

Προκήρυξη 2Κ/2025: 162 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Αιτήσεις από 15 έως 30.05.2025

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply