Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΕΣΥΘ: Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΕΣΥΘ: Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη-O Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το χαμό του και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

ΠΕΣΥΘ: Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) με ανακοίνωσή του, αποχαιρετά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για το χαμό του και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Αναλυτικά
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ)

05/09/2021

Αρ.Πρωτ: 2208

ΘΕΜΑ: Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

 Εκ μέρους του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, νιώθουμε την ανάγκη να αποχαιρετήσουμε με τη σειρά μας τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για την προσφορά του στην τέχνη αλλά και στους αγώνες του λαού μας. Κι όμως είναι λίγα μπροστά στην τεράστια συμβολή του στον λαϊκό μας πολιτισμό, στην αφύπνιση και την ανάταση ψυχής που προκαλεί το έργο του όπου Γης.

Ο Μίκης πρόσφερε απλόχερα στο λαό ένα «σπάνιο κλειδί για να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στο μαγικό κόσμο της λόγιας τέχνης».

Κατάφερε να βάλει μέσα σε κάθε σπίτι τους μεγάλους ποιητές της εποχής του,

τον Ρίτσο, τον Ελύτη, τον Σικελιανό, τον Αναγνωστάκη, τον Γκάτσο, τον Νερούδα και τόσους άλλους και να εκφράσει τους πόθους, τα πάθη, τις αγωνίες και τα όνειρα των ανθρώπων για ένα καλύτερο κόσμο.

Το ύψος του έργου του και η στάση ζωής του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας και τον καθιστά οικουμενικό καλλιτέχνη και άνθρωπο.

Το έργο του, πολυσχιδές,

καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής με έργα όπερας, ορατόρια, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μπαλέτα, χορωδιακή μουσική. Με τη μουσική του έντυσε επίσης θεατρικές παραστάσεις, καθώς και παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα έργα:

«Η γειτονιά των αγγέλων» και «Εχθρός λαός» του Ιάκωβου Καμπανέλη, «Καποδίστριας» και «Χριστόφορος Κολόμβος» του Ν. Καζαντζάκη, «Ένας Όμηρος» του Ιρλανδού Μπρένταν Μπίαν, Προδομένος Λαός του Γ. Ρούσσου, «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή» του Ν. Περγιάλη, «Το θεριό του Ταύρου» του Αζίζ Νεσίν, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Μάκβεθ», «Ορέστεια» (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), «Αντιγόνη», «Ιππής», «Λυσιστράτη», «Προμηθεύς Δεσμώτης»,

«Οιδίπους Τύραννος», «Εκάβη», «Ικέτιδες», «Τρωάδες», «Φοίνισσες», «Αίας». Ο απολογισμός της δουλειάς του στον κινηματογράφο ξεπερνά τις 22 ταινίες, ελληνικές και ξένες, ανάμεσά τους:

«Ξυπόλυτο Τάγμα», «Συνοικία το Όνειρο», «Ζορμπάς», «Ζ», «Σέρπικο», «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα»,

«Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά», «Σουτιέσκα (Τίτο)», «Μπιριμπί», «Φαίδρα», «Κατάσταση Πολιορκίας», «Actas de Marusia», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Ο Ασυμβίβαστος», «Φοβού τους Έλληνες» κ.ά.

Το έργο του «υψώθηκε εκεί που δε φτάνει το αρπακτικό χέρι του θανάτου», αφού βρέθηκε, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στα χείλη, στην καρδιά και στο νου όλων μας!

Ως ΠΕΣΥΘ εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το χαμό του και τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Δείτε επίσης

ΦΕΚ: Νέο Πρωτόκολλο κορονοϊού στις σχολικές μονάδες-Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Εμβολιασμένοι μαθητές-self test: Για ποιο λόγο δεν θα συνεχίσουν να κάνουν
Θεοδωρίδου-άνοιγμα σχολείων: Ενα παιδί στα πέντε κρούσματα με κλειστά σχολεία-Ανησυχία για τη νέα χρονιά

Πριν φύγετε

 ΦΕΚ: Πιλοτική Εφαρμογή Προγραμμάτων Σπουδών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση