Πιερρακάκης για άρθρο 16 και ιδιωτικά ΑΕΙ: “Στο Σύνταγμα υπάρχει ο όρος ανάγνωση, το Σύνταγμα ερμηνεύεται – Θα μπορούσε κανείς να δει την εξέλιξη της ερμηνείας του άρθρου 16 μέσα στο χρόνο”.
Πιερρακάκης για άρθρο 16 και ιδιωτικά ΑΕΙ
Για τη επικείμενη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστήμιων μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εκπομπή της ΕΡΤ “Στο Κέντρο” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
Ο κος Πιερρακάκης μίλησε επίσης:
- Για το πως θα γίνει η Ελλάδα Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης,
- για το τι θα αλλάξει για τους αποφοίτους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα,
- για το πότε θα ενημερωθούν τα κόμματα για τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση,
- για το ποια ξένα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον,
- για τις 130 νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ, για τα αποτελέσματα της PISA που αποτυπώνουν χαμηλές μαθητικές επιδόσεις,
- για την κακή εικόνα πολλών σχολικών κτιρίων,
- για τα περιστατικά βίας στα σχολεία και
- για τους αναπληρωτές και τους μόνιμους διορισμούς το 2024.
Το άρθρο 16 του Συντάγματος
Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Υπουργού αναφορικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο θεωρείται ότι απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας και το πως θα υπάρξει υπέρβαση αυτού.
Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Δεν θα υιοθετούσα καθόλου τον όρο “υπέρβαση”. Το Σύνταγμα δεν υπερβαίνεται, στο Σύνταγμα υπάρχει ο όρος ανάγνωση, το Σύνταγμα ερμηνεύεται. Θα μπορούσε κανείς να δει την εξέλιξη της ερμηνείας του άρθρου 16 μέσα στο χρόνο. Αν ανοίξουμε το άρθρο 16 και αρχίσουμε να το διαβάζουμε, θα δούμε ότι υπάρχει μία λέξη, “δωρεάν”. Όμως έχουμε δίδακτρα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, στα μεταπτυχιακά. Τι έχει έρθει να πει το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ: Ότι το 1975 δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά, οπότε μπορούμε να έχουμε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, παρότι λέμε δωρεάν στο Σύνταγμα. Τι έχουμε έρθει να κάνουμε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο; Έχουμε δίδακτρα και στα προπτυχιακά. Τι έχει πει η διοικητική δικαιοσύνη; Ότι δεν υπάρχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως υπάρχει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το ’75, άρα μπορεί να γίνει αυτή ερμηνεία. Υπάρχουν λοιπόν και πάρα πολλές άλλες μεταβολές που έχουν συντελεστεί μέσα στο χρόνο. Το ’75 δεν υπήρχε η ανεξάρτητη αρχή που σας ανέφερα – και δεν υπήρχαν και σχετικές ενωσιακές αποφάσεις, σε ότι αφορά τα παραρτήματα, με πιο θεμελιώδεις αυτές που αναφέρονται στις γνωμοδοτήσεις των κορυφαίων καθηγητών Συνταγματικού δικαίου, που αυτές έρχονται να φωτίσουν αυτή την τελεολογική ανάγνωση του Συντάγματος που θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει. Και είναι επιβεβλημένο και για το εθνικό συμφέρον.
Επισκέφθηκα πρόσφατα την Κύπρο και δεν σας κρύβω ότι στην Κύπρο με έχουν εντυπωσιάσει δύο πράγματα. Δεν θα υιοθετούσαμε το ίδιο μοντέλο στην Ελλάδα, γιατί σε καμία χώρα δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά. Κάθε χώρα πρέπει να αναπτύξει το δικό της μοντέλο.
Η Κύπρος όμως έχει δύο εντυπωσιακές παραμέτρους. Η μία είναι ότι μέσα σε πάρα πολύ λίγα χρόνια, ενώ δεν είχαν πεδίο ανώτατης εκπαίδευσης, σε μια 20ετία περίπου, έχουν καταφέρει και είναι περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης σε όλη την ευρύτερη περιοχή τους, με την πλειοψηφία των φοιτητών να μην είναι Κύπριοι, 18.000 είναι από την Ελλάδα. Και δεύτερον να έχουμε συναίνεση του κυπριακού πολιτικού συστήματος πάνω σε αυτό το θέμα, από το ΑΚΕΛ μέχρι το Συναγερμό”.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού όπως την κατέγραψε η σ
Δείτε επίσης
Το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση
Πιερρακάκης για μεταρρύθμιση ΑΕΙ: Εθνικό συμφέρον να πραγματοποιηθεί με λογική συναίνεσης
Πιερρακάκης-εκπαίδευση 2024: Μεγάλες τομές σε όλες τις βαθμίδες-3 πυλώνες παρεμβάσεων
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/pierrakakis-gia-arthro-16-kai-idiotika-aei-sto-sintagma-iparhei-o-oros-anagnosi-to-syntagma-erminevetai/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.