Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πιερρακάκης για μόνιμους διορισμούς 2024: Στις αρχές της επόμενης χρονιάς η ανακοίνωση του αριθμού-Στόχος να αυξηθούν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πιερρακάκης για μόνιμους διορισμούς 2024: Στις αρχές της επόμενης χρονιάς η ανακοίνωση του αριθμού-Στόχος να αυξηθούν – Τι είπε για το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘΑ, την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Πιερρακάκης για μόνιμους διορισμούς 2024

Στην τηλεόραση του SKAI και στον Γιώργο Αυτιά μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για το 2024 και το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘΑ.

Μόνιμοι διορισμοί το 2024

Ο Υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τον αριθμό των νέων μόνιμων διορισμών για το 2024 και για την χρονικό σημείο της ανακοίνωσής τους, με τον κο Πιερρακάκη να απαντάει ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το αριθμό, στόχος δε είναι η αύξηση των μόνιμων διορισμών.

Για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είπε:

“Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να ιδρύσει μη κρατικά Πανεπιστήμια. Από τη μια έχουμε 40.000 ελληνόπουλα να σπουδάζουν στο εξωτερικό και αυτός ο αριθμός πρέπει να μειωθεί, για τί δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει παραπάνω φοιτητές από όσο έχει π.χ. η Αγγλία ή η Ισπανία. Γιατί να μην είναι η Ελλάδα, αυτό που είναι η Κύπρος, ένα Περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο”.

“Μιλάμε και για είσοδο παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα, ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών οντοτήτων, για να επικουρήσουν το σύστημα Τριτοβάθμιας της χώρας”.

“Τα κριτήρια που θα θεσπισθούν για την είσοδο των μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα θα είναι τα αυστηρότερα που ισχύουν διεθνώς. Το πτυχίο θα είναι το πτυχίο του μητρικού Πανεπιστημίου του εξωτερικού. Θα παρέχονται πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ακαδημαϊκά δικαιώματα”.

“Στο τέλος της τετραετίας θέλουμε να πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργούν στην Ελλάδα”.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο

“Επενδύουμε θεσμικά και χρηματοδοτικά στη διεθνοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ. Θέλουμε να φέρουμε συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκεί που αξίζει, απελευθερώνοντάς την από το κρατικό μονοπώλιο και τη γραφειοκρατία”. 

“Δημόσιο διεθνοποιημένο, απογραφειοκρατικοποιημένο και ισχυρά χρηματοδοτηθέν, να μπορέσει μαζί με την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση να υπηρετήσει μια στρατηγική που έχει πολλαπλά οφέλη”.

“Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα δώσουμε πάνω από 1 δις. ευρώ σε Προγράμματα για τα ελληνικά  δημόσια Πανεπιστήμια, π.χ θα στηθούν κοινά μεταπτυχιακά με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού στα πλαίσια της διεθνοποίησής τους αξίας 60 εκατ. ευρώ. Επενδύουμε επίσης στον εξοπλισμό τους και στη θεσμική τους ευελιξία”.

Για το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΑΙΘΑ είπε:

Ολη η προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση του σχολείου θα ακολουθήσει μετά το νόμο για τα Πανεπιστήμια. Πρώτα είναι ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μετά ο νόμος για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μετά ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση και μετά αρχίζει η μεταρρύθμιση για το σχολείο.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης-εκπαίδευση 2024: Μεγάλες τομές σε όλες τις βαθμίδες-3 πυλώνες παρεμβάσεων 

Σε Διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έως 5 Ιανουαρίου 2024 

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ανάλυση του ν/σ “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο” από το ΥΠΑΙΘΑ

Το σχέδιο Πιερρακάκη για την παιδεία: “Ανοιχτό σχολείο”-“Στοχευμένη επαγγελματική εκπ/ση”-“Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” 

Κατοικίες για εκπαιδευτικούς σε 13 νησιά του Αιγαίου προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση