Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής επάρκειας μετά τον διορισμό: Σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν πολλά προβλήματα από την εφαρμογή του άρθρου 99 του νόμου 4957/2022 – Τι λέει ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κος Βασίλειος Γούναρης.
Σύμφωνα με άρθρο του κου Βασιλείου Κ. Γούναρη, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” στο φύλλο της Κυριακής 28.08.2022, το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας πρέπει να γίνει κύκλος σπουδών απαραίτητος για όσους έχουν ήδη εξασφαλίσει τον διορισμό τους.
Σε διαφορετική περίπτωση στην εφαρμογή του άρθρου 99 του νέου νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ θα προκύψουν αρκετά προβλήματα, τα οποία ο κος Γούναρης αναλύει διεξοδικά παρακάτω
Ακολουθεί το άρθρο
Παιδαγωγική και διδακτική ανεπάρκεια
Η παιδαγωγική επάρκεια των πτυχιούχων των καθηγητικών σχολών ήταν ζητούμενο επί δεκαετίες. Παράδοση σχετικής προετοιμασίας υπήρχε μόνον στις Φιλοσοφικές και Παιδαγωγικές Σχολές. Την τελευταία δεκαετία, με συνεχείς τροπολογίες στη νομοθεσία, καθιερώθηκε το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ) ως απαραίτητο προσόν για κάθε είδους διορισμό στην εκπαίδευση. Τυπικά επρόκειτο για «πακέτο» μαθημάτων, προαιρετικών ή υποχρεωτικών, κυρίως παιδαγωγικών και διδακτικής, συνολικής διάρκειας ενός εξαμήνου (30 πιστωτικών μονάδων).
Το «πακέτο» αυτό δύσκολα χώρεσε στα προγράμματα σπουδών, ειδικά των θετικών σχολών, αφού, για να διατηρηθεί η ίδια διάρκεια φοίτησης, έπρεπε να μειωθούν τα μαθήματα του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, διαδικασία σχεδόν αδύνατη. Για τον λόγο αυτό διάφορα μαθήματα και ασκήσεις θεωρήθηκαν συναφή και ενσωματώθηκαν στο ΠΠΔΕ.
Εύκολα μπορεί να δει κανείς τα προβλήματα που θα ανακύψουν:
- Επιμήκυνση σπουδών κατά ένα έτος, χωρίς να υπάρχει προοπτική –ίσως ούτε σοβαρή πιθανότητα– διορισμού, εις βάρος των οικογενειακών εισοδημάτων.
- Μεγάλη αύξηση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, τα οποία θα πρέπει να υπερδιπλασιάσουν τα προσφερόμενα σε φοιτητές άλλων Τμημάτων μαθήματα, ενώ τα ακροατήρια θα εκτοξευτούν.
- Αδυναμία εξεύρεσης αιθουσών ανά Σχολή. Μολονότι προβλέπεται, αδυναμία πρακτικής άσκησης τόσων φοιτητών σε σχολεία.
- Αλλαγή προγράμματος σπουδών –διαδικασία εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη– σε όλα τα Τμήματα που είχαν έως τώρα ενσωματωμένο ΠΠΔΕ, ώστε να συμπληρώσουν τα κενά των παιδαγωγικών μαθημάτων που θα αφαιρεθούν.
Δείτε επίσης
Πως ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά: Το ΥΠΑΙΘ παρουσιάζει 6 καινοτομίες και 15 μεταρρυθμίσεις
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/pistopoiitiko-paidagwgikis-eparkeias-meta-ton-diorismo-ti-proteinei-kathigitis-tou-apth/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.