Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πλαίσιο παραιτήσεων εκπαιδευτικών μετά την αλλαγές στο ν/σ για τα ΑΕΙ-Δικαιολογητικά-Ορια ηλικίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πλαίσιο παραιτήσεων εκπαιδευτικών μετά την αλλαγές στο ψηφισθέν νομοσχέδιο “Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις” – Του τ. αιρετού ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή.

Πλαίσιο παραιτήσεων εκπαιδευτικών

Ενημερωτικό σημείωμα κοινοποίησε ο τ. αιρετός ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής αναφορικά με το πλαίσιο παραιτήσεων εκπαιδευτικών μετά από τις αλλαγές που προέκυψαν μετά την ψήφιση διατάξεων στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για τα ΑΕΙ.

Ο Νεκτάριος Κορδής απαντά στις παρακάτω θεματικές ενότητες:
  • Ποιες είναι οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στις παραιτήσεις εκπαιδευτικών;
  • Τι όριζε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο;
  • Ποιες είναι συνεπώς οι αλλαγές που φέρνει η συγκεκριμένη αλλαγή;
  • Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε την αίτηση;
  • Ποια τα αναλυτικά όρια ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος;  Για πλήρη σύνταξη – Για μειωμένη σύνταξη
  • Κατηγορίες των “παλαιών” ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων
  • Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την παραίτηση των εκπαιδευτικών;
  • Τι γίνεται με τα όρια ηλικίας από το 2022 και μετά;
  • Ποια είναι η σημερινή κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις;
 Συγκεκριμένα

Στο άρθρο 46 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 4 του ν.3687/2008 και ορίζεται ότι:

Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλονται μετά την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του αρμόδιο οργάνου του Υπουργείου παιδείας ύστερα από γνώμη των ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ, για εξαιρετικούς λόγους υγείας ή οικογενειακούς.

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου.

Προβλέπεται παράλληλα ότι για τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος οπότε εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.3687/2008 ή μεταγενέστερα οπότε εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου…………………………………………………….

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό για το νέο καθεστώς παραιτήσεων εκπαιδευτικών.

Δείτε επίσης

Ψηφισθέν νομοσχέδιο ΑΕΙ: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, προστασία ακαδημαϊκής ελευθερίας
Παραιτήσεις και αυτοδίκαιες απολύσεις εκπαιδευτικών εντός του 2021: Χρηστικές πληροφορίες | Οδηγός
Συνταξιοδοτικός οδηγός: Αλλαγές στο ασφαλιστικό από 01.01.2021
Νομοσχέδια Υπουργείου Παιδείας 2021: Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός-Στόχοι & ημερομηνίες

Πριν φύγετε

 Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού: Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση