Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ποινές φυλάκισης για διατάραξη λειτουργίας σχολικών μονάδων και Νοσοκομείων-Νόμος 5090/2024

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ποινές φυλάκισης για διατάραξη λειτουργίας σχολικών μονάδων-χώρων Πρωτοβάθµιας ή Δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης-Νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Αρθρο 33 του νόμου 5090/2024 – ΦΕΚ Α 30/23-2-2024.

Ποινές φυλάκισης για διατάραξη λειτουργίας σχολικών μονάδων-νοσοκομείων

Στο άρθρο 33 του νόμου 5090/2024 – ΦΕΚ Α 30/23-2-2024 “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας”, υπάρχει διάταξη που κατατάσσει τις σχολικές μονάδες και γενικά τους χώρους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιπτώσεις διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, στο πεδίο εφαρμογής εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν/σ

Α. Η τροποποίηση του άρθρου 168 ΠΚ με την προσθήκη παρ. 4 και 5 κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητά, στις υποπεριπτώσεις του εν λόγω άρθρου και κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης (δομές παροχής υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως μονάδων προνοσοκομειακής φροντίδας ή κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας) ή εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού ή οποιουδήποτε τελεί σε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση (π.χ. εργαζόμενοι ιδιωτικών εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας που παρέχουν βάσει σύμβασης υπηρεσίες σε νοσηλευτικά ιδρύματα) υπαλλήλων ή ασθενών ή αντίστοιχα κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, ή οποιουδήποτε τελεί σε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, υπαλλήλων ή μαθητών.

Β. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας.

Γ. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος.

Δ. Η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό – νοσηλευτικό και αντίστοιχα εκπαιδευτικό προσωπικό από την άσκηση των καθηκόντων τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών, αλλά και προκαλεί συναισθήματα φόβου και ταραχής σε νοσηλευόμενους, θεραπευόμενους και αντίστοιχα σε ανήλικους μαθητές με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση του ψυχισμού τους αντίστοιχα.

Ε. Τα παραπάνω ισχύουν και για την προστασία των χώρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΣΤ. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές.

_________________________________

Ακολουθεί η διάταξη του άρθρου 33

Άρθρο 33

Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυµάτων και χώρων πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα

Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

«4. Όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηµατική ποινή.

5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιµωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή µαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.»

Δείτε το νόμο 5090/2024 – ΦΕΚ Α 30/23-2-2024 ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Ακαταδίωκτο Κ.Λ-Ψυχολόγων-ΕΕΠ-ΕΒΠ-εκπ/κών για καταγγελίες ενδοοικ/κής βίας σε βάρος ανηλίκων-N. 5090/2024 

Ακυρες οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο αποφάσισε ο Αρειος Πάγος-Ας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες 

Voucher για την πρώϊμη παρέμβαση προανήγγειλε η Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

1 Σχόλιο

  1. Καλημέρα σας.
    Οι ποινές αυτές ισχύουν και για εκπαιδευτικούς που βρίζουν τους μαθητές και γενικώς χρησιμοποιούν φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές για να επιβληθούν στην τάξη; Ρωτάω γιατί και αυτή η συμπεριφορά προκαλεί συναισθήματα φόβου και ταραχής στους μαθητές και διαταράσσει τη λειτουργία της τάξης.

Leave A Reply