Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ποινές για κινητά στα σχολεία-Oριστική αποβολή για όσους αναρτούν βίντεο και εκθέτουν συμμαθητές τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ποινές για κινητά στα σχολεία-οριστική αποβολή για όσους αναρτούν βίντεο και εκθέτουν συμμαθητές τους – Βασικό μέσο, το κινητό, για ψηφιακό σχολικό εκφοβισμό.

Ποινές για κινητά στα σχολεία

“Πρωτόκολλο ποινών” με στόχο την τήρηση της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, θα καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας και κάθε παράπτωμα θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποινή, με στόχο να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Σχεδιάζεται δε να είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων, ενώ η ποινή όταν μαθητής βρεθεί με το κινητό του στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής.

Πότε θα υπάρχει οριστική αποβολή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με οριστική αποβολή από το σχολείο τους θα τιμωρούνται όσοι μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και αυτή θα είναι η αυστηρότερη ποινή που θα προβλέπεται στο ποινολόγιο του Υπουργείου Παιδείας.

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων προβλέπεται έως τώρα, αλλά τηρείται από ελάχιστους μαθητές, με το πρόβλημα να εντείνεται στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Βασικό μέσο το κινητό για ψηφιακό, σχολικό εκφοβισμό

Η ύπαρξη του κινητού τηλεφώνου δίπλα στον μαθητή μέσα στην τάξη ή στην τσάντα του τον αποσυντονίζει, ενώ πλέον το κινητό τηλέφωνο έχει καταλήξει να είναι το βασικό μέσο για τις μορφές ψηφιακού, σχολικού εκφοβισμού και αυτό φαίνεται και από το πλήθος των σχετικών καταγγελιών που υπάρχουν στα σχολεία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης είναι συχνό φαινόμενο μαθητές να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με συμμαθητές τους για να τους χλευάσουν και όπως ανέφερε στην ανέφερε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας “Είναι μια νέα μορφή βίας αυτή. Εχουμε καταγγελίες ότι πολλά παιδιά τραβούν βίντεο από τις τουαλέτες για να κοροϊδέψουν συμμαθητές τους ή και δημιουργούν deep fakes βίντεο, δηλαδή επεξεργασμένα βίντεο μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με “υλικό” συμμαθητές τους”, ενώ σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του ΥΠΑΙΘΑ  “Ποινή θα επιβάλλεται αυτόματα στον μαθητή από τη στιγμή που αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο μέσα από το σχολείο, ενώ στην περίπτωση ανάρτησης προσωπικών δεδομένων άλλου μαθητή χωρίς τη συναίνεσή του θα τιμωρείται με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος”.

Απόσπαση προσοχής

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών κα Χρύσα Σοφιανοπούλου ανέφερε ότι “από μελέτη στο πλαίσιο του διαγωνισμού PISA 2022 προέκυψε ότι ένας στους τρεις μαθητές φαίνεται να αποσπάται από τις ψηφιακές συσκευές στο σχολείο. Επίσης, στους μαθητές σε ποσοστό 25% αποσπάται η προσοχή τους όταν συμμαθητές τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια του μαθήματος”.

Εκθεση της UNESCO

Ομως όπως επισημαίνει η κα Σοφιανοπούλου “η έκθεση της UNESCO προτρέπει τις χώρες να επιταχύνουν τις συνδέσεις Διαδικτύου στα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η τεχνολογία στην εκπαίδευση θα πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που να μην αντικαθιστά ποτέ την προσωπική διδασκαλία υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού”.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δείτε επίσης

Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής: Στόχοι ΥΠΑΙΘΑ-Διορισμοί-Ενίσχυση θεσμού Ψυχολόγου/Κ.Λ.-Επιλογές στελεχών 

Αριθμός εισακτέων μαθητών σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-25 | Απόφαση 

Παράταση εγγραφών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έως Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 | Εγγραφο 

Εγγραφο για την αξιολόγηση από το Υπ. Παιδείας με τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου και με παράθεση κυρώσεων

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση