Πως γίνονται οι σχολικές μεταβολές: Η περίπτωση του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου στην Πάρο – Τι είπε η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ στη Βουλή.
Πως γίνονται οι σχολικές μεταβολές
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο στην Πάρο που θα καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες ρωτούσε το ΥΠΑΙΘΑ στα πλαίσια Επίκαιρης Ερώτησης η Βουλευτής του ΚΚΕ κα Μαρία Κομνηνάκα και απαντώντας η Υφυπουργός κα Ζέττα Μακρή στη Βουλή αναφέρθηκε στο πως γίνονται κάθε χρόνο οι σχολικές μεταβολές και ειδικότερα στη διαδικασία ίδρυσης Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου στην Πάρο.
Αναλυτικά είπε:
Πώς γίνονται κάθε χρόνο οι σχολικές μεταβολές
Α. Τον μήνα Νοέμβριο το Υπουργείο βγάζει σχετικές εγκυκλίους για ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων. Στις εγκυκλίους αυτές δίνεται οδηγία στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, να υποβάλουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τις αναγκαίες μεταβολές στις σχολικές μονάδες για τις οποίες έχουν αρμοδιότητα. Οι εισηγήσεις αυτές εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας και το Υπουργείο λαμβάνει την τελική απόφαση.
Β. Ειδικά για την ίδρυση σχολικής μονάδας η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Γ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο και τη νομοθεσία, για την ίδρυση σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, χρειάζεται έγγραφη αιτιολογημένη εισήγηση του οικείου ΚΕΔΑΣΥ, πρόταση της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που να προκύπτει μετά από μελέτη της εισήγησης του ΚΕΔΑΣΥ και να περιγράφει αναλυτικά τους ιδιαίτερους λόγους που στοιχειοθετούν τη πρόταση του ΚΕΔΑΣΥ. Πρέπει να τεκμηριώνει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης την πρότασή της, αναφέροντας τον αριθμό των μαθητών της περιοχής ευθύνης της με γνωμάτευση ή εισήγηση για φοίτηση σε σχολική μονάδα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης αυτών που πρόκειται να φοιτήσουν, τους ειδικούς λόγους για τους οποίους δεν επαρκούν οι ήδη υφιστάμενες δομές -εάν υπάρχουν-, την τεκμηρίωση και για τη μελλοντική βιωσιμότητα της σχολικής μονάδας σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών.
Δ. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Δήμο βεβαίωση για την ύπαρξη κατάλληλου χώρου στέγασης της σχολικής μονάδας που θα ιδρυθεί με σαφή αναφορά στο κτήριο που θα στεγάσει τη σχολική μονάδα, βεβαίωση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τα λειτουργικά της έξοδα από τον προϋπολογισμό του Δήμου και βεβαίως η δέσμευση οικονομικών πιστώσεων από την οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου και εν συνεχεία η εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης για όλα αυτά τα οποία είπαμε, εισήγηση που πρέπει να είναι αναλυτική, συγκεκριμένη και αιτιολογημένη.
Η περίπτωση του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου
Με βάση την εγκύκλιο του 2023 όλα αυτά τα οποία είπαμε έγιναν. Συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα, έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία, έχουν εξεταστεί από τις υπηρεσίες μας και στην παρούσα χρονική φάση -θέλω να σας πω εδώ για όσο ενδιαφέρον έχει ότι το γνωρίζω καλά το θέμα και δεν χρειάστηκε να κάνω ιδιαίτερη έρευνα γιατί ο κ. Βρούτσης εκλέγεται στην περιοχή εκείνη και έχει κι αυτός ειδικό ενδιαφέρον, όπως κι εσείς βεβαίως- οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και το σχέδιο της ΚΥΑ το οποίο θα υπογραφεί από εμένα και εν συνεχεία θα πάει στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Για το Ειδικό Νηπιαγωγείο
Είναι αναγκαία η ίδρυση του ειδικού νηπιαγωγείου. Ήδη από το έτος 2023-2024 που υπεβλήθη η πρόταση -το 2023-2024 υπεβλήθη η πρόταση σ’ εμάς, τα υπόλοιπα είναι διεργασίες εσωτερικές και δεν έφτασαν στο Υπουργείο- εφτά μαθητές του νηπίου που πρέπει να φοιτήσουν σε ειδικό νηπιαγωγείο. Η φοίτηση θα τους προσφέρει πλήρη στήριξη από μια σειρά ειδικοτήτων ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για να έχουν ολόπλευρη εκπαίδευση και ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο
Επίσης είναι αναγκαία η ίδρυση κατά το έτος 2023-2024 που υπεβλήθη η πρόταση, είναι δώδεκα μαθητές που πρέπει να φοιτήσουν σε τέτοιο σχολείο. Πέντε μαθητές φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο, δύο στην Α΄ δημοτικού, δύο στη Β΄ γυμνασίου, δύο στην Γ΄ δημοτικού και ένα στην Ε΄ δημοτικού.
Είναι βιώσιμα μελλοντικά τα σχολεία γιατί σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες οι μαθητές με σοβαρές εκπαιδευτικές ανάγκες αυξάνονται στην Πάρο γιατί αυξάνονται και οικογένειες που εγκαθίστανται στο νησί για βιοποριστικούς λόγους.
Το ΕΝΕΕΓΥΛ στην Πάρο
Επίσης, πολύ βασική είναι και η ύπαρξη ενιαίου ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου και λυκείου στην Πάρο από τα 2020-2021 που υπάρχει γιατί αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός, ευτυχώς, δημιουργεί την ανάγκη δομών ειδικής αγωγής που ανταποκρινόμαστε. Είναι δομή ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για όλα αυτά τα οποία, όπως γνωρίζετε κι εσείς για να μην κουράζω και τρώω τον χρόνο, ήταν απαραίτητη η ίδρυση και η λειτουργία του και η ενίσχυσή του.
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, υπάρχει απόσπασμα του πρακτικού της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωμοδοτεί θετικά και λέει πού θα στεγαστεί το σχολείο.
Δείτε σχετικά
Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για το σχ. έτος 2025-26 | Εγκύκλιος
Δείτε επίσης
Μακρή για Πίνακες εκπαιδευτικών: Σε συζητήσεις με το ΑΣΕΠ βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας
Στοιχεία για διορισμούς-προσλήψεις αναπληρωτών-Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ενταξης στη Βουλή
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/pos-ginontai-oi-sholikes-metavoles-i-periptosi-toy-eidikou-dimotikou-kai-eidikou-nipiagogeiou-stin-paro/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.