Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πως συγκροτούνται τα ΠΥΣΕΕΠ: Το νομοθετικό πλαίσιο – Ορίζονται ως μέλη Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΕΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πως συγκροτούνται τα ΠΥΣΕΕΠ: Το νομοθετικό πλαίσιο-Ορίζονται ως μέλη Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Πως συγκροτούνται τα ΠΥΣΕΕΠ

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης προβαίνουν σε συγκροτήσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ) αυτή την περίοδο, μετά από την κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου 2024 για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ) και τις αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) με τον  ορισμό της σειράς εκλογής και τον διορισμό των Αιρετών μελών στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ).

Αναφορικά με τις συγκροτήσεις των ΠΥΣΕΕΠ παραθέτουμε ακολούθως το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο διενεργούνται και πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό προβλέπει τη συμμετοχή, ως ένα από τα πέντε μέλη, των Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Ακολουθεί το νομοθετικό πλαίσιο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΣΕΕΠ

Αριθμ.πρωτ.187146/Δ3/19-11-2015 Υ.Α. (ΦΕΚ 2578 τ.Β΄/30-11-2015)

«Καθορισμός της διαδικασίας συγκρότησης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ) …….. Συμβουλίων αυτών»

Άρθρο 2

Συγκρότηση Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ)

Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ) συγκροτούνται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 42 του Ν. 4342/2015 ( ΦΕΚ 143/Α΄) της παρ. 3 του άρθρου 28 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α΄) και του άρθρου 10 του Π.δ.1/2003 (ΦΕΚ 1/Α΄).

Αναλυτικά:

Παρ. 7 του άρθρου 42 του Ν. 4342/2015 ( ΦΕΚ 143/Α΄)

  1. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3699/2008 (Α΄199) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«γ) έναν (1) σύμβουλο ΕΕΠ ή έναν (1) σχολικό σύμβουλο Ε.Α.Ε. και ελλείψει αυτών έναν (1) σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή ή την Ψυχολογία. Το ανωτέρω μέλος αναπληρώνεται από μέλος ΕΕΠ των ΚΕΔΔΥ».

Παρ. 3 του άρθρου 28 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α΄)

  1. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συγκροτείται το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ), το οποίο είναι πενταμελές και αποτελείται από έναν Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην ειδική αγωγή ως Πρόεδρο, έναν Διευθυντή εκπαίδευσης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην ειδική αγωγή, έναν σχολικό Σύμβουλο ΕΑΕ και δύο αιρετά μέλη ΕΕΠ αναπληρούμενα από αναπληρωματικά μέλη ΕΕΠ. Γραμματέας και αναπληρωτής αυτού ορίζονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα στο ΠΥΣΕΕΠ εισηγούνται ο πρόεδρος ή μέλος που ορίζεται από τον πρόεδρο. Όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν το ΕΒΠ στις συνεδριάσεις συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΕΒΠ ο οποίος ορίζεται όπως και οι αναπληρωτές όλων των μελών της παρούσας παραγράφου.

Aρθρο 10 του Π.Δ.1/2003 (ΦΕΚ 1/Α)

Άρθρο 10

Συγκρότηση – Λειτουργία

1. Τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, που λειτουργούν κατά τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, συγκροτούνται:

  α) τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και

  β) τα ΠΥΣΕΕΠ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΥΣΕΕΠ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 2. Οι αποφάσεις συγκρότησης των συμβουλίων εκδίδονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους.

Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται και ο γραμματέας κάθε συμβουλίου με τον αναπληρωτή του, από διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης ή την οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης ή την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην έδρα των οποίων λειτουργεί κάθε συμβούλιο.

 3. Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών και των γραμματέων είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και λήγει την 31 η Δεκεμβρίου του επομένου έτους.

 4. Τα συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα των απόντων και μεταξύ των παρόντων παρίσταται ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος αυτών. Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και καλείται στη συνεδρίαση το αναπληρωματικό μέλος του προέδρου.

 5. Τα θέματα εισηγούνται:

  α) στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ οι διευθυντές των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης,

  β) στα ΠΥΣΕΕΠ, ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ οι πρόεδροι αυτών,

  γ) στα ΥΣΕΕΓI, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ οι προϊστάμενοι των αρμοδίων διευθύνσεων ή τμημάτων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 Ο πρόεδρος μπορεί να ορίζει και μέλος του συμβουλίου για την ειδικότερη μελέτη και εισήγηση συγκεκριμένου θέματος.

 6. Τα συμβούλια αλληλογραφούν δια του προέδρου τους.

 7. Τα αιρετά μέλη των συμβουλίων έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη.

 8. Τα τακτικά αιρετά μέλη των συμβουλίων, όταν αποχωρούν από την υπηρεσία ή μετατίθενται εκτός της περιοχής του συμβουλίου αντικαθίστανται μέχρι να λήξει η θητεία του συμβουλίου από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη που καθίστανται τακτικά.

 9. Στις περιπτώσεις έλλειψης των τακτικών ή αναπληρωματικών αιρετών μελών ή και των τεσσάρων αιρετών μελών των συμβουλίων, ορίζονται εκπρόσωποι για τη συμμετοχή στο συμβούλιο από τις οικείες πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

10. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τη Λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων οι διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Ν. 2690/1999 “Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 45 Α΄).

Δείτε σχετικά

Συγκρότηση ΠΥΣΕΕΠ Θεσσαλίας 2024: Η Απόφαση με τα μέλη 

Συγκρότηση ΠΥΣΕΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2024-26: Η Απόφαση με τα μέλη

Κύρωση αποτελεσμάτων εκλογών σε 12 ΠΥΣΕΕΠ: Πρόβλημα με την Αττική που συμπαρασύρει το ΚΥΣΕΕΠ 

Ακυρώθηκαν οι εκλογές αιρετών της ΠΔΕ Αττικής για ΠΥΣΕΕΠ/ΚΥΣΕΕΠ-Νέες εκλογές Σάββατο 11.01.2025 

Δείτε επίσης

Συγκρότηση ΚΥΣΠΕ 2024: Η Απόφαση με τα μέλη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβούλιου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Συγκρότηση ΚΥΣΔΕ 2024: Η Απόφαση με τα μέλη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβούλιου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

 Αίτημα πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα: Τρόπος υποβολής και διαχείριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply