Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του “συνέρχεσθαι”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του “συνέρχεσθαι” – Αδόκιμο το σύστημα -Ζητά την παράταση των θητειών.

ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ηλεκτρονική ψηφοφορία

Επιστολή απέστειλε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ζητώντας:

  • Την αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και παράταση των θητειών των αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.
  • Την επανεξέταση του Σαββάτου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δεδομένου του όγκου των εργαζομένων που θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ

αναφορικά με την πρόθεση του ΥΠΑΙΘ για διενέργεια των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία επισημαίνει μεταξύ άλλων πως:

  • Εγείρονται αμφιβολίες ως προς την ασφαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας, τις δικλείδες ασφαλείας ως προς την ταυτοποίηση των εκλογέων, τον κίνδυνο της ιδιωτικότητας,
  • Εγείρονται πολλές αντιδράσεις ως προς την προσβασιμότητα των ψηφοφόρων στα ηλεκτρονικά μέσα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία μέλη που δεν είναι εξοικειωμένα,
  • Δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση από άλλα υπουργεία για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υ. Σ.
Δείτε την επιστολή
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ)

Αθήνα, 10/10/2020

Αρ.Πρωτ.:   45

   Προς:

-Την Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως

– Την Υφυπουργό Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη

– Τους Περιφερειακούς Συλλόγους Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

Θέμα: Καταγγελία του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη στάση του ΥΠΑΙΘ απέναντι στα Υπηρεσιακά Συμβούλια καθώς και για την επιλογή του να διεξαχθούν οι εκλογές αυτών μέσω ενός ουσιαστικά αδόκιμου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ καταγγέλλει την απόφαση του ΥΠΑΙΘ να προβεί σε διενέργεια εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα:
  • Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη διαδικασία των εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα επιχειρήματα που έχουν κατατεθεί, η πολιτική ηγεσία αγνοεί τη βούληση των συνδικαλιστικών οργάνων, τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, όπως ορίζονται από το σύνταγμα και αποφασίζει προσχηματικά.
  • Το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, δεν έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα ταυτόχρονα τον όγκο των 180.000 ψηφοφόρων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς ΕΕΠ ΕΒΠ για τα Υ. Σ., ως εκ τούτου εγείρονται αμφιβολίες ως προς την ασφαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας, τις δικλείδες ασφαλείας ως προς την ταυτοποίηση των εκλογέων, τον κίνδυνο της ιδιωτικότητας, δεδομένου ότι εξαρτάται από την εμπιστοσύνη στη συσκευή στην οποία ψηφίζουν τα μέλη χωρίς κεντρικό έλεγχο των συσκευών που χρησιμοποιούν.
  • Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλες εκλογικές διαδικασίες μικρότερης εμβέλειας από τα μέλη μας, εγείρει πολλές αντιδράσεις ως προς την προσβασιμότητα των ψηφοφόρων στα ηλεκτρονικά μέσα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία μέλη που δεν είναι εξοικειωμένα, ως εκ τούτου να μην υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα.
  • Από τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση από άλλα υπουργεία για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υ. Σ. και αναρωτιόμαστε γιατί το Υπουργείο Παιδείας καταφεύγει σε αυτή, ενώ δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό.
Το Δ. Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

απορρίπτει τη διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία επιχειρείται  μία επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι».

Ζητάει

την αναβολή των εκλογών για τα Υ.Σ. λόγω πανδημίας και ζητάει την παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Ζητάει

όπως επανεξεταστεί το Σάββατο ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δεδομένου του όγκου των εργαζομένων που θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Τέλος

δηλώνουμε την πρόθεση μας να εξετάσουμε την περίπτωση απόσυρσης των ψηφοδελτίων που κατέρχονται στις εκλογές, στην περίπτωση που το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                       Η. Γραμματέας

Γεωργία Μπουλμέτη                      Δέσποινα Χατζηδρόσου

Δείτε σχετικά

ΔΟΕ για ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών: Εαν επιχειρηθεί θα αποσυρθούν όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων
ΟΛΜΕ για ηλεκτρονικές εκλογές: Σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποσύρονται τα ψηφοδέλτια
Σύστημα Ψηφοφορίας Ζευς: Hλεκτρονική η εκλογή εκπαιδευτικών στα Συμβούλια-Πως ψηφίζουμε ηλεκτρονικά
Ενημέρωση στοιχείων εκπαιδευτικών για ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογών αιρετών | Εγγραφο

Δείτε επίσης

Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων
Ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής αιρετών Υπηρ. Συμβουλίων 2020: Αναμένεται ΦΕΚ με τη διαδικασία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση