Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. για τη συνάντηση της Πέμπτης 14/02/2019 με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)

Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,

τηλ.: 6972056448

e-mail: poseepea@yahoo.gr

ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

 

ΑΘΗΝΑ, 14/02/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ο Δ/ντης Ε.Α.Ε. κος Κασσιανός και ο σύμβουλος του Υπουργού κος Αθανασόπουλος. Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. εκπροσώπησαν ο προέδρος κος Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος κα Γεωργακάκου, ο γενικός γραμματέας κος Κυργιόπουλος και η ταμίας κα Μαργαρίτη. Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αιρετοί Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. κος Βούγιας και κα Μπουλμέτη και εκ μέρους του Δ.Σ. του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. η αντιπρόεδρος κα Κουκουβίνου και η γενική γραμματέας κα Στυλίδη.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και επικεντρώθηκε στα παρακάτω βασικά σημεία:

 

1)      Χρόνος έκδοσης προκήρυξης για τους μόνιμους διορισμούς: Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. βρίσκονται σε στενή και συνεχή συνεργασία με το ΑΣΕΠ και καταβάλλεται από την πλευρά του Υπουργείου κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν συντομότερη έκδοση της προκήρυξης για τους μόνιμους διορισμούς. Ωστόσο, δε μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί το ακριβές χρονικό διάστημα έκδοσής της.  Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι 4.500 προσλήψεις έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό και θα γίνουν κανονικά.

2)      Ερωτήματα και απαντήσεις σε σχέση με τους μόνιμους διορισμούς: Ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι βάσει του ψηφισθέντος νόμου για τους μόνιμους διορισμούς οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν σε αυτόν θα μπορούν να υποβάλλουν δύο αιτήσεις: Μία αίτηση για μόνιμο διορισμό (όπου θα μπορούν π.χ. να δηλώσουν όλες τις περιοχές που επιθυμούν να διοριστούν) και μία αίτηση για αναπληρωτές (όπου θα μπορούν π.χ. να δηλώσουν μόνο μία περιοχή της προτίμησής τους). Σε σχέση με τη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής (4 μέλη Δ.Ε.Π. και ένας μέλος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) που θα εξετάσει τη συνάφεια είτε στην Ε.Α.Ε. είτε στη Σχολική Ψυχολογία (προκειμένου να βρεθεί ο υποψήφιος στον κύριο πίνακα για τους Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και για τους Ψυχολόγους αντίστοιχα) ο κος Κασσιανός μας πληροφόρησε ότι ολοκληρώνεται η σύνθεσή της και θα δημοσιοποιηθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή μια λίστα με τα μεταπτυχιακά που έχουν συνάφεια είτε με την Ε.Α.Ε. είτε με τη Σχολική Ψυχολογία και βάσει της συγκεκριμένης λίστας θα χορηγείται η συνάφεια, χωρίς να απαιτείται ατομική εξέτασή της. Για π.χ. υποψήφιοι που δεν εγκρίθηκε η συνάφειά τους είτε στην Ε.Α.Ε. είτε στη Σχολική Ψυχολογία από την αρμόδια επιτροπή του Ι.Ε.Π. δε θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση επανεξέτασης αν το μεταπτυχιακό τους βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα αλλά θα εγκρίνεται «αυτομάτως» από το σύστημα. Αντιθέτως, για τους διδακτορικούς τίτλους σπουδών οι υποψήφιοι που θα αιτούνται συνάφειας στην Ε.Α.Ε. ή στη Σχολική Ψυχολογία σε αυτή και μόνο την περίπτωση θα γίνεται ατομική εξέταση της συνάφειας. Όσον αφορά τους συναδέρφους μας που απορρίφθηκαν την περσινή χρονιά από τους αξιολογικούς πίνακες των αναπληρωτών (είτε για λόγους ελλιπούς συμπλήρωσης της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, είτε γιατί δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά που αποδεδειγμένα κατείχαν π.χ. αποδεικτικό ελληνομάθειας) και έχουν κάνει εγγραφή στον Ο.Π.Σ.Υ.Δ. αλλά τα υπόλοιπα στοιχεία τους δεν έχουν «περαστεί» ακόμη αυτό θα γίνει μέσω υποβολής καινούριας φόρμας και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στην επικείμενη προκήρυξη.

3)      Κατανομή των 4.500 πιστώσεων:  Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. σε σχέση με την κατανομή των 4.500 πιστώσεων στην Ειδική Αγωγή θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με δίκαιη κατανομή, ισόποσα στην Α΄θμια, στην Β΄θμια  και στο Ε.Ε.Π. και στο Ε.Β.Π. αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά όλων των κλάδων και αυτό μετέφερε στον Υπουργό Παιδείας και στη σημερινή μας συνάντηση. Ο Υπουργός στο αίτημα της Ομοσπονδίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει και τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν τα κενά μετά τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις) και τότε θα γίνει πιο συγκεκριμένη συζήτηση επί της κατανομής των πιστώσεων. Η Ομοσπονδία επισήμανε στον Υπουργό τον ελάχιστο αριθμό των μόνιμων υπηρετούντων συναδέρφων Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και σε Κ.Ε.Σ.Υ. (718 συνολικά) και τόνισε την ανάγκη για επαρκή στελέχωση από μόνιμο και σταθερό προσωπικό σε όλες τις δομές του Υπουργείου Παιδείας, διότι τα κενά είναι αναμφισβήτητα πάρα πολλά.

4)      Πιστώσεις για τη σχολική χρονιά 2019-2020:  Ο Υπουργός κατηγορηματικά ανέφερε ότι οι πιστώσεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. έχουν εξασφαλιστεί και για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) και θα κυμανθούν αριθμητικά στα ίδια με τα φετινά επίπεδα.

5)      Εποπτεία Ψυχολόγων που εργάζονται στα Ε.Π.Α.Λ.:  Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. διατύπωσε στον Υπουργό την έντονη αντίθεσή της με την απόφαση του Υπουργείου να αναθέσει την εποπτεία των Ψυχολόγων που εργάζονται στα Ε.Π.Α.Λ. στον Σ.Ε.Ψ. καθώς δεν ελήφθη υπόψη το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό που εργάζεται επί πολλά έτη σε δομές του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και η συνδρομή του επιστημονικού φορέα της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. σε σχέση με το ζήτημα της εποπτείας. Ο Υπουργός μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, θα το μελετήσει προσεκτικά και θα απαντήσει στην Ομοσπονδία.

6)      Επιμόρφωση Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.: Από πλευράς της Ομοσπονδίας έγινε πρόταση για κατάθεση κοινής πρότασης από το Ι.Π.Ε.Μ. (επιστημονικός φορέας της Δ.Ο.Ε.)  και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. για πρόγραμμα  επιμόρφωσης για τα μέλη μας μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού. Ο Υπουργός ήταν θετικός και παρέπεμψε το ζήτημα για διερεύνηση στον κο Κασσιανό και στον κο Βαλιάντζα (Προϊστάμενο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ).

7)      Σύσταση οργανικών θέσεων:  Ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. και ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου που συνεστήθη από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για το συγκεκριμένο ζήτημα παράλληλα με τις εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. και μέσω αυτών των Π.Δ.Ε. που θα αποσταλούν έως την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στο Αυτοτελές Τμήμα Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. του Υπουργείου.

8)      Σύσταση οργανικών θέσεων στη Γενική Εκπαίδευση.   Επισημάνθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα της σύστασης οργανικών θέσεων για τους κλάδους μας στη Γενική Εκπαίδευση αφού είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι η Ειδική Εκπαίδευση βρίσκεται μέσα στη Γενική. Ο Υπουργός έδειξε να συμμερίζεται το αίτημα της Ομοσπονδίας το οποίο θα πρέπει να επεξεργαστεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.

9)      Δυσλειτουργίες στο ξεκίνημα της λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας τονίστηκαν οι δυσκολίες και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την έναρξη της λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ., οι δυσκολίες στην σύσταση των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης καθώς και η αναγκαιότητα της διαμόρφωσης των νέων εντύπων, της προτυποποίησης των διαδικασιών κ.λ.π.

Τέλος, προτάθηκε από τον Υπουργό η στενή συνεργασία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με τον κο Κασσιανό για την επεξεργασία και την προώθηση των καίριων ζητημάτων που αφορούν στο Ε.Ε.Π. και στο Ε.Β.Π.

 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση