Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας σε ΚΕΣΥ της Αττικής: Καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας σε ΚΕΣΥ της Αττικής: Καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προς Περιφερειάρχη Αττικής και Υπουργείο Παιδείας.

Πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας

Σε Καταγγελία προχώρησε το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε πολλά εκ των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα,
ο Σύλλογος ΕΕΠ και ΕΒΠ Αττικής μετά από καταγγελίες εργαζομένων στα ΚΕΣΥ της Αττικής και συμμεριζόμενος την κατάσταση που βιώνουν οι
 • Εκπαιδευτικοί,
 • Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και
 • Διοικητικοί υπάλληλοι,
διαμαρτύρεται εντόνως

προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ν. Πέππα και τους καλεί για άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας των ΚΕΣΥ της Αττικής, καθώς και όλων των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό.

Επιπροσθέτως

Ζητά την εξασφάλιση των προβλεπόμενων εκ των κείμενων διατάξεων όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας.

Και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας,
 • να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές που εκπροσωπεί και στους εργαζόμενους σε αυτές και
 • να σταματήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου.
Τέλος

Καλεί τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Εκπαιδευτικούς και Διοικητικούς υπαλλήλους, να συμμετάσχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλει ο Σύλλογος.

Πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας

Δείτε αναλυτικά την Καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Αθήνα. 13-2-2020
Α.Π.: 706
Προς:
 1. Τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη
 2. Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, κ. Ν. Πέππα
Κοιν. :
 1. Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως
 2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Αξιότιμε κ. Αντιπερειφερειάρχη Οικονομικών,
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, μετά από καταγγελίες εργαζομένων στα ΚΕΣΥ της Αττικής και συμμεριζόμενος απολύτως την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συνάδελφοί μας, εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε πολλά εκ των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας.

 

Πρόκειται για εκπαιδευτικές δομές που καθημερινά δέχονται για αξιολόγηση και υποστήριξη δεκάδες μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους γονείς τους.

Συγκεκριμένα,
 1. το 2ο ΚΕΣΥ Πειραιά *δεν *υποστηρίζεται από υπηρεσία καθαριότητας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, παρά τη δρομολόγηση όλων των κατάλληλων ενεργειών.
 2. Ομοίως, το 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας στερείται υπηρεσίας καθαριότητας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες, μια φορά την εβδομάδα (!) για την καθαριότητα του κτιρίου.
 3. Στο 1ο ΚΕΣΥ Πειραιά ο Δήμος στέλνει υπηρεσία καθαριότητας, επίσης, μια φορά την εβδομάδα.
Είναι προφανές, ότι η συχνότητα καθαρισμού των κτιρίων είναι απαράδεκτη για υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και υποδέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό παιδιών και τις οικογένειές τους.
 • Τέλος, στο 1ο ΚΕΣΥ Ά΄ Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε επταώροφο κτίριο στο Μεταξουργείο μαζί με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΠΕΚΕΣ Α΄ Αθήνας, έληξε η σύμβαση της Περιφέρειας με την υπηρεσία καθαριότητας από τις 31-01-2020 και έκτοτε εργαζόμενοι και κοινό βιώνουν μια τραγική κατάσταση καθώς εργάζονται και εξυπηρετούνται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Συγκεκριμένα, στο 1ο ΚΕΣΥ, όπως και στα άλλα ΚΕΣΥ της Αττικής, προσέρχονται καθημερινά 40-50 παιδιά και έφηβοι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες μαζί με τους συνοδούς τους, προκειμένου να αξιολογηθούν και να υποστηριχθούν.
Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη καθαριότητα στις τουαλέτες και στους χώρους εργασίας και υποδοχής των μαθητών και των γονιών τους, για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών.
Αποτελεί ζήτημα πολιτισμού, αξιοπρέπειας και σεβασμού στα δικαιώματα τόσο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους όσο και των εργαζομένων, η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) με τίτλο «Όροι υγιεινής και ασφάλειας» ορίζεται ότι:
«1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους».
Παράλληλα, το άρθρο 662 του ΑΚ επιβάλλει ότι
«ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου».
Η κατάσταση για τα ΚΕΣΥ της Αττικής καθίσταται ακόμη σοβαρότερη καθώς την εποχή αυτή, σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών, πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα καθαριότητας λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης, της γρίπης Η1Ν1 αλλά και για τον φόβο της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση της έλλειψης στοιχειωδών συνθηκών καθαριότητας και κατ΄ επέκταση ασφάλειας και δημόσιας υγείας, που επικρατεί σε εκπαιδευτικές δομές της Αττικής και απαιτεί να σταματήσει η παράνομη και αντιδεοντολογική στάση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αγνοώντας τα επανειλημμένα διαβήματα υπαλλήλων και προϊσταμένων στερεί από τους εργαζομένους και τους πολίτες το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς όρους υγιεινής.
Παράλληλα, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές που εκπροσωπεί και στους εργαζόμενους σε αυτές.
Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου πρέπει επιτέλους να σταματήσει!
Διεκδικούμε, τόσο από την Περιφέρεια Αττικής όσο και από το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας των ΚΕΣΥ της Αττικής, καθώς και όλων των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό.
Απαιτούμε την εξασφάλιση των προβλεπόμενων εκ των κείμενων διατάξεων όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας.
Καλούμε τους συναδέλφους μας, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, να αναλάβουν κατά τόπους μαζική δράση και να συμμετέχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλει ο Σύλλογος.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ε. ΤΡΑΓΑΚΗ                      Μ.ΚΟΠΑΝΑΚΗ

Δείτε επίσης

Διοριζόμενοι: Αποζημίωση άδειας-Πρώτος μισθός-Ενιαία Αρχή Πληρωμών για αναπληρωτές
Κυρώσεις διορισμών (Αρθρο 58, Νόμος 4653/2020) – Αποκλεισμός 3 ετών όσων δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος – Οι αλλαγές στις άδειες
Νεοδιοριζόμενοι ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση επί της διαδικασίας – Μεταθέσεις – Μετατάξεις
Διορισθέντες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ονόματα
Εκκαθαρισμένοι Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Μετά την αφαίρεση των διοριστέων
Κατανομή 4500 θέσεων Ειδικής Αγωγής: 1.817 Α/θμια – 1.642 Β/θμια – 1.041 ΕΕΠ-ΕΒΠ

Πριν φύγετε

Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο
Νέο νομοσχέδιο Παιδείας: Τι διατάξεις θα περιλαμβάνει – Ανακοινώσεις Κεραμέως
7η Τροποποίηση Απόφασης Συνάφειας Μεταπτυχιακών: Δείτε όλες τις Αποφάσεις
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση