Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόγραμμα ΔΙΩΝΗ: Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας Παιδιών/Εφήβων-Παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόγραμμα ΔΙΩΝΗ: Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας Παιδιών και Εφήβων για τον παιδικό-μαθητικό πληθυσμό, για το σχολικό έτος 2023-2024 – Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διασφαλίζεται η διενέργεια των επιμέρους παρεμβάσεων στις Εκπαιδευτικές Μονάδες.

Πρόγραμμα ΔΙΩΝΗ

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για την ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση για δεύτερο σχολικό έτος της παρέμβασης σε εθνικό επίπεδο, με θέμα: “Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων – ΔΙΩΝΗ”, για τον παιδικό – μαθητικό πληθυσμό, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός της Παρέμβασης / Προγράμματος «ΔΙΩΝΗ», είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.

Ειδικότερα οι στόχοι αυτού είναι:

1. Η προάσπιση και η παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.

2. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις οικογένειες και η δημιουργία σταθερής σχέσης και εμπιστοσύνης που να επιτρέπει τη διαχρονική και ολιστική φροντίδα των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.

3. Η διασύνδεση με άλλες Μονάδες Υγείας σε τοπικό/περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο με συστηματικό τρόπο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.

4. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις κοινοτικές δομές φροντίδας παιδιών στη προσχολική ηλικία και με τις Σχολικές Μονάδες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.

5. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένης και συστηματικής παρέμβασης που θα έχει συνέχεια, συνέπεια και προοπτική, αξιοποιώντας και την κοινοτική προσέγγιση.

Με αυτό τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι ανισότητες στην υγεία, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η Παρέμβαση / Πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ» διαμορφώθηκε ώστε να υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα μέσω της κάλυψης παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας, που διαβιούν με τις οικογένειές τους σε νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, κα. αλλά και που οι οικογένειές τους είναι σε δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πχ. Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, διαβίωση σε υποβαθμισμένες περιοχές πόλεων, κ.λ.π. (ευαλωτότητα).

Οργάνωση και υλοποίηση Προγράμματος

Η παρέμβαση / πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ», οργανώνεται και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Υ.Πε., τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας) και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας – Τ.ΟΜ.Υ., κατά περίπτωση, τις κοινοτικές δομές φροντίδας παιδιών των ΟΤΑ – Παιδικοί Σταθμοί, κλπ.

Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διασφαλίζεται η διενέργεια των επιμέρους παρεμβάσεων στις Εκπαιδευτικές Μονάδες, σε συνέχεια σχετικής έγκρισης εισόδου κλιμακίων που απαρτίζονται από Ιατρούς και Επαγγελματίες Υγείας που θα μετέχουν στη Παρέμβαση / Πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ».

1. Η παρέμβαση/πρόγραμμα θα υλοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, καθώς και σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα και σε ειδικά νηπιαγωγεία/σχολεία και πάντοτε με τη συνεργασία του φορέα Π.Φ.Υ και της ομάδας υγείας με τη διεύθυνση της αρμόδιας ειδικής εκπαιδευτικής μονάδας/τάξης.

2. Οι ηλικίες των παιδιών και των εφήβων στους οποίους απευθύνεται η παρέμβαση/πρόγραμμα και θα εξετάζονται, είναι αυτές για τις οποίες προβλέπεται να συμπληρώνεται το Α.Δ.Υ.Μ., σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1296/ 2014), και αφορούν στο Νηπιαγωγείο και στις τάξεις Α΄ Δημοτικού, Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Εγκύκλιο ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης-εκπαίδευση 2024: Μεγάλες τομές σε όλες τις βαθμίδες-3 πυλώνες παρεμβάσεων 

Σε Διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έως 5 Ιανουαρίου 2024 

Από το 2025 τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ανάλυση του ν/σ “Eλεύθερο Πανεπιστήμιο” από το ΥΠΑΙΘΑ

Το σχέδιο Πιερρακάκη για την παιδεία: “Ανοιχτό σχολείο”-“Στοχευμένη επαγγελματική εκπ/ση”-“Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” 

Κατοικίες για εκπαιδευτικούς σε 13 νησιά του Αιγαίου προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση