Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόγραμμα Φιλία-Επιμόρφωση: Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση-Πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόγραμμα Φιλία-Επιμόρφωση: Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση-Πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών – Συμμετείχαν περισσότερα από 200 στελέχη εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα Φιλία-Επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης κατά του σχολικού εκφοβισμού 

Με θέμα “Πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας” πραγματοποιήθηκε από το ΥΠΑΙΘ δια του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κου Αλέξανδρου Κόπτση, επιμορφωτικό σεμινάριο με στόχο την παρουσίαση του νέου προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού “Φιλία και της Πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, αθρόα ήταν η συμμετοχή στην ενημερωτική δράση, με περισσότερα από 200 στελέχη να αλληλεπιδρούν, μεταξύ των οποίων Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ από όλη την Ελλάδα.

Η Ημερίδα διατήρησε αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι συνδιαλέγονταν, υπέβαλαν ερωτήματα και παρακολούθησαν την παρουσίαση από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Γιάννη Αντωνίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – Διόφαντος κ. Δημήτρη Σερπάνο.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και προστίθεται στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου, με μέτρα όπως ο σύμβουλος σχολικής ζωής και η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες, για δημιουργία ενός ακόμη πιο ασφαλούς, συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Παρουσιάστηκαν όλες οι σύγχρονες τάσεις

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν όλες οι σύγχρονες τάσεις στην μελέτη για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού από την καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, καθώς και οι προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπισή τους από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής και Δια Βίου Μάθησης κ. Θωμά Μπαμπάλη.

Καλλιέργεια δεξιοτήτων

Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα καλλιέργειας  όλων εκείνων των δεξιοτήτων που ήδη εμπεριέχονται στη Θεματολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και βοηθούν στην πρόληψη, όπως:

  • Ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα,
  • Η κατάρριψη στερεοτύπων και προώθηση της ισότητας,
  • Ο σεβασμός των κανόνων και η θετική συμπεριφορά,
  • Η αλληλεγγύη, οι δημοκρατικές αξίες και η ενεργός πολιτειότητα.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Εκτενής ήταν η αναφορά στο Διαδικτυακό εκφοβισμό, με εισηγητή το Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών, κ. Τριαντάφυλλο Καρατράντο.

Μελέτες περίπτωσης

Η Ημερίδα έκλεισε βιωματικά, δίνοντας την ευκαιρία να δοκιμαστεί η θεωρία στην πράξη, μέσω μελετών περίπτωσης και ενδεδειγμένων τρόπων αντίδρασης, από την Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Πρακτικής Άσκησης κ. Κωνσταντίνα Τσώλη και τον Ψυχολόγο, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Στέφανο Αλεβίζο.

Οι εισηγητές παρουσίασαν με σαφήνεια και πληρότητα τις πτυχές του μείζονος αυτού ζητήματος, στο πλαίσιο της εισαγωγής του Νέου Προγράμματος “Φιλία” στα σχολεία της χώρας. Αποτελεί πάγια δέσμευση του ΥΠΑΙΘ η ενδελεχής επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης για κάθε καινοτομία του σχολείου, καθώς και για τις εξελίξεις σε όλα τα σχετικά με τη διδασκαλία επιστημονικά πεδία.

Δείτε σχετικά

Πρόγραμμα Φιλία και ψηφιακός κόμβος για τον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία 

Ημερίδα για τη σχολική βία από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το ΙΕΠ 

Δείτε επίσης

Δημιουργία ομάδων σχολείων για πρόσληψη 400 Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων 

Οδική ασφάλεια-μαθητές: Eνημερώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία στο ΟΑΚΑ 

Υγεία εφήβων-συνέδριο: 22nd International Association for Adolescent Health (IAAH) Regional Conference

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση