Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης: voucher και συνεργασία Παρόχων – και ιδιωτών – με τα ΚΕΔΑΣΥ, τις ΕΔΥ και τα Νηπιαγωγεία – Ανάλυση.
Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
Την 1η Νοεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 6068 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ. αριθ. πρωτ 4510 με το Πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για Παιδιά Ηλικίας μηδέν (0) έως έξι (6) ετών.
Στην Απόφαση εξειδικεύονται το περιεχόμενο και οι όροι χωρικής και χρονικής υλοποίησης του πιλοτικού Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης των άρθρων 51 και 52 του ν. 4997/2022 (Α’ 219), καθορίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες και ρυθμίζονται τα συναφή, ειδικά, τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα για την υλοποίησή του και αφορά σε οικογένειες που έχουν παιδί με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή βρίσκεται σε επικινδυνότητα για αναπτυξιακή διαταραχή.
Διασύνδεση Παρόχου με Προγράμματα ΥΠΑΙΘΑ
Επισημαίνεται, όπως θα δούμε παρακάτω, ότι στο ΦΕΚ προβλέπεται διασύνδεση του Εξατομικευμένου Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης (ΕΠΠΠΑΠ), το οποίο συντάσσεται από τη διεπιστημονική ομάδα του Παρόχου σε συνεργασία με το παιδί και την οικογένεια, με τα Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ανάπτυξη συνεργασιών και συγκεκριμένα με τα ΚΕΔΑΣΥ, τις ΕΔΥ και τα Νηπιαγωγεία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες της συνέργειας αυτής από το ΥΠΑΙΘΑ.
Υλοποίηση Προγράμματος από ΥΚΟΙΣΟ και ΕΕΤΑΑ
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (ΥΚΟΙΣΟ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις / εκτιμήσεις του ΥΚΟΙΣΟ.
Ωφελούμενοι/ες του Προγράμματος, θα είναι κατ’ ελάχιστον 2.500 παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, με:
(α) αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, ιδίως, διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Δ.Α.Φ.), νοητική αναπηρία, γενετικά σύνδρομα, προβλήματα ακοής ή όρασης, διαταραχές λόγου ή ομιλίας και κινητικές δυσκολίες,
(β) αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών (παιδιά που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των αναμενόμενων για την ηλικία τους αναπυξιακών ορόσημων),
(γ) αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών λόγω προωρότητας (κυρίως παιδιά που γεννιούνται πριν από την 32η εβδομάδα κύησης), ή πολύ χαμηλού βάρους γέννησης (μικρότερου ή ίσου των 1500 γραμμαρίων) ή παραμονής σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ή ιατρικών παθήσεων που δύνανται να επηρεάσουν την ανάπτυξη,
(δ) αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, λόγω οικονομικοκοινωνικών συνθηκών και ευάλωτου οικογενειακού πλαισίου (ενδεικτικά, παιδιά με γονείς με ιστορικό χρήσης, γονείς με ψυχιατρικά νοσήματα, ανήλικοι γονείς, γονείς με σοβαρά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, γονείς από τους οποίους στο παρελθόν είχε αφαιρεθεί η γονική μέριμνα ή/και η επιμέλεια των παιδιών τους),
(ε) άτυπη ανάπτυξη, ήτοι με σημαντικές αποκλίσεις από την τυπική πορεία ανάπτυξης.
Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί βάσει συστήματος μοριοδότησης και σύμφωνα με το περιεχόμενο σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδοθεί μελλοντικά από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων – παρόχων Οικογενειοκεντρικής Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά, με παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο θα έχουν:
- Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε παιδιά ή/και σε άτομα με αναπηρία και εποπτεύονται από το Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.
- Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εν γένει σε παιδιά ή και σε άτομα με αναπηρία και διαθέτουν πιστοποίηση του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α’ 236)
- Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και τα εποπτευόμενα από αυτούς Ν.Π.Δ.Δ.
- Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας
- Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά ή/και σε άτομα με αναπηρία και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας
- Κέντρα ειδικών θεραπειών του άρθρου 45 του Ε.Κ.Π.Υ.
Η διεπιστημονική ομάδα των πιστοποιημένων φορέων θα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και συγκεκριμένα από:
- 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
- 1 ψυχολόγο,
- 1 κοινωνικό λειτουργό,
- 1 εργοθεραπευτή,
- 1 λογοθεραπευτή και
- 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης θα αφορούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που θα παρέχονται από τη διεπιστημονική ομάδα των πιστοποιημένων φορέων προς το παιδί και την οικογένειά του, κατά προτεραιότητα στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων: την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού, την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κ.λπ), τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών, τη διασύνδεση με άλλες υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο παιδί κ.ά.
Το εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης συνδιαμορφώνεται με τη συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας των φορέων με το ωφελούμενο παιδί και την οικογένεια, αντανακλώντας τον ενεργό ρόλο της οικογένειας στην ενδυνάμωση του παιδιού.
voucher
Με βάση τις ανάγκες των ωφελούμενων παιδιών διαμορφώνεται ανάλογα ο αριθμός συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι ενδείκνυται να γίνουν ανά μήνα, και το ύψος του voucher που κατά περίπτωση δικαιούνται ως εξής:
α. 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
β. 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα,
γ. 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Για την απόδοση του voucher θα απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Το πλέγμα των υπηρεσιών πρώιμης οικογενειοκεντρικής παρέμβασης που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος συνιστά διακριτή παροχή και διενεργείται σε διαφορετικό χρόνο από τις επιμέρους ειδικές θεραπείες που προβλέπονται στο άρθρο 45 του ΕΚΠΥ, τις υπηρεσίες διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης και εκείνες που παρέχονται από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.
Διασύνδεση με ΚΕΔΑΣΥ – ΕΔΥ – Νηπιαγωγεία
Στο άρθρο 11 της Απόφασης έχουμε τη διασύνδεση του Εξατομικευμένου Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης (ΕΠΠΠΑΠ), το οποίο συντάσσεται από τη διεπιστημονική ομάδα του Παρόχου σε συνεργασία με το παιδί και την οικογένεια με τα Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ανάπτυξη συνεργασιών και συγκεκριμένα:
1. Για τις ηλικίες από τεσσάρων (4) έως έξι (6) ετών το πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης εφαρμόζεται παράλληλα και διασυνδέεται με το πρόγραμμα πρώιμης εκπαιδευτικής και υποστηρικτικής παρέμβασης και τα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης που παρέχονται σε μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από τους θεσμούς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
2. Ο Πάροχος οφείλει να ορίζει ως Πρόσωπο Αναφοράς για το Νηπιαγωγείο και τις υποστηρικτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ήτοι τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (εφεξής ΚΕΔΑΣΥ) και Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (εφεξής ΕΔΥ) μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 7 της παρούσης.
3. Η οικογένεια ενημερώνει το Νηπιαγωγείο για τη συμμετοχή του παιδιού της στο πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης και με Υπεύθυνη Δήλωσή της συναινεί στη συνεργασία των δομών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Νηπιαγωγείο, ΚΕΔΑΣΥ) με τον Πάροχο.
4. Ο Πάροχος επικοινωνεί με το Νηπιαγωγείο φοίτησης του παιδιού και ορίζεται συνάντηση για: α) Την ενημέρωση των δομών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με το πρόγραμμα ΠΠΠ που υλοποιείται από τον Πάροχο, β) τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των από κοινού δράσεων μετάβασης των υποστηριζόμενων μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο, γ) τον προγραμματισμό της από κοινού επιλογής στόχων του ΕΠΠΠΑΠ που μπορούν να υλοποιηθούν εντός της σχολικής μονάδας, από το προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δ) την από κοινού απόφαση σχετικά με τον τρόπο διασύνδεσης των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταξύ του Παρόχου και των δομών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Κατά την πρώτη συνάντηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμμετέχει το προσωπικό του Νηπιαγωγείου, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΔΥ (εφόσον διαθέτει το Νηπιαγωγείο). Σε περίπτωση που το σχολείο δεν διαθέτει ΕΔΥ, στην πρώτη συνάντηση δύνανται να συμμετέχουν ο προϊστάμενος του υπεύθυνου ΚΕΔΑΣΥ ή/και μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας του και ο/οι σύμβουλος/σύμβουλοι εκπαίδευσης στων οποίων τις αρμοδιότητες εμπίπτει το Νηπιαγωγείο.
5. Αναφορικά με τη μετάβαση των υποστηριζόμενων μαθητών από το πρόγραμμα ΠΠΠ στο Νηπιαγωγείο συντάσσεται «Πλάνο Μετάβασης» όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5, του άρθρου 9 της παρούσης. Το πλάνο συντάσσεται από κοινού από μέλη της ΕΔΥ του σχολείου με τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Παρόχου. Σε περίπτωση που στο σχολείο δεν υφίσταται ΕΔΥ, το πλάνο συντάσσεται από τον Πάροχο σε συνεργασία με μέλη του συλλόγου διδασκόντων ή/και μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΚΕΔΑΣΥ. Τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων που μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία σύνταξης του Πλάνου Μετάβασης είναι ο εκπαιδευτικός γενικής αγωγής, ο εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υπηρετεί στο σχολείο. Το Πρόσωπο Αναφοράς καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής του Παρόχου συνεργάζονται άμεσα με το προσωπικό του Νηπιαγωγείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον/τη Νηπιαγωγό ή άλλα μέλη του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας στο εκπαιδευτικό και λοιπό έργο τους.
6. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που ο Πάροχος έχει ορίσει να παρέχουν υπηρεσίες στο φυσικό περιβάλλον του μαθητή οφείλουν να συνεργαστούν με όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων όπως αυτά ορίζονται στην ως άνω παράγραφο 5 και να υποστηρίζουν επικουρικά τη διαδικασία, χωρίς τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης ή/και παρεμπόδισης των ήδη προγραμματισμένων αποφάσεων και παρεμβάσεων από την υπεύθυνη διεπιστημονική ομάδα του οικείου ΚΕΔΑΣΥ. Εφόσον το Πρόσωπο Αναφοράς της παρ. 2 από κοινού με τον Σύλλογο Διδασκόντων κρίνουν σκόπιμη τη φυσική παρουσία μέλους της διεπιστημονικής ομάδας εντός της σχολικής μονάδας τότε δύναται το μέλος να εισέρχεται εντός της σχολικής μονάδας προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες, παρουσία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού. Στην περίπτωση αυτή η κοινή απόφαση του Προσώπου Αναφοράς και του Συλλόγου Διδασκόντων καταγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων.
7. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τόσο από την πλευρά του Παρόχου όσο και από την πλευρά των Δομών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού γίνεται με πνεύμα αμοιβαιότητας και προτάσσεται πάντα το συμφέρον του μαθητή. Όταν καθίσταται ανάγκη, ο Συντονιστής του Παρόχου σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 ή το Πρόσωπο Αναφοράς της διεπιστημονικής ομάδας του Παρόχου συνεργάζεται είτε με τον προϊστάμενο του ΚΕΔΑΣΥ είτε με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης του σχολείου είτε με τον Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης είτε με Σύμβουλο του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
8. Ειδικότερα θέματα παράλληλης εφαρμογής, συνεργασίας και διασύνδεσης του Προγράμματος με τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ομάδας Κοινής Παρακολούθησης που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 51 του ν. 4997/2022
Δείτε το ΦΕΚ Β 6068/1-11-2024
Δείτε επίσης
Εθνική Στρατηγική-Δικαιώματα ΑμεΑ: Συμπερίληψη στις βαθμίδες εκπ/σης-Πρώιμη παρέμβαση
Δράσεις Ενεργού Πολίτη: Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/programma-proimisi-paidikis-paremvasis-voucher-kai-synergasia-parochon-kai-idioton-me-kedasy-edy-nipiagogeia/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.