Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προγράμματα και Εργαστήρια Τραυλισμού από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προγράμματα και Εργαστήρια Τραυλισμού από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2019 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προγράμματα και Εργαστήρια Τραυλισμού

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διοίκησης του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2019 ξεκινούν:

1. Oμαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού ενηλίκων και εφήβων, που θα διαρκέσουν  5 μήνες και

2. Εργαστήριο – ομάδα  γονέων παιδιών που τραυλίζουν με στόχους:

  • Την εκπαίδευση και την ενημέρωση γονέων για τον τραυλισμό.
  • Την ανάπτυξη στρατηγικών  “ αλληλεπίδρασης γονέα παιδιού” βασιζόμενο στο πρόγραμμα  PCI “parent child interaction therapy”.
  • Το μοίρασμα εμπειριών και την ενδυνάμωση των μελών του εργαστηρίου.

Δείτε το Δελτίο Τύπου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»– Ψ.Ν.Θ.
Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Λαγκαδά 196 Τ.Κ. 564 30 Θεσσαλονίκη

www.psychothes.gr

Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας
& Καινοτόμων Δράσεων (Γ.Ε.Π.Ε.& ΚΔ.)

Τηλ.: 2313-324156  Fax: 2313-324163 Email: gepekd@psychothes.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΥ

 Η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους, φορείς και πολίτες, ότι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ), Θεσσαλονίκης ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2019:

  • ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού ενηλίκων και εφήβων, που θα διαρκέσουν  5 μήνες, με συχνότητα μία μέρα την εβδομάδα, διάρκειας τριών (3) ωρών την ημέρα και θα πραγματοποιούνται στο Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση των «ομαδικών θεραπευτικών προγραμμάτων τραυλισμού» είναι η κ. Καλαϊτζίδου Κατερίνα, (Λογοπεδικός  Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ, με κλινική εξειδίκευση στον τραυλισμό).  Στις δράσεις του προγράμματος συμμετέχει και η κ. Ζαγόρα Χριστίνα, (Ψυχολόγος Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ).

  • Εργαστήριο – ομάδα  γονέων παιδιών που τραυλίζουν με στόχους:

α. Την εκπαίδευση και την ενημέρωση γονέων για τον τραυλισμό.

β.  την ανάπτυξη στρατηγικών  “ αλληλεπίδρασης γονέα παιδιού” βασιζόμενο στο πρόγραμμα  PCI “parent child interaction therapy”.

γ. Το μοίρασμα εμπειριών και την ενδυνάμωση των μελών του εργαστηρίου.

Το «εργαστήριο» συντονίζει  η κ. Καλαϊτζίδου Κατερίνα. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο του ΚΨΥ ΒΔ/Τ με συχνότητα μία τρίωρη συνάντηση ανά 15 μέρες και συνολική διάρκεια τριών μηνών.

Στα προγράμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπεύθυνη προγραμμάτων Λογοθεραπείας:

Καλαϊτζίδου Κατερίνα, Λογοπεδικός Mcs

Τηλ. 2313-310139  Τρίτη και Πέμπτη (11:00πμ. – 12:00μμ.)

Ο Τραυλισμός

Ο Τραυλισμός είναι η εξελικτική διαταραχή της ροής της ομιλίας που εμφανίζεται στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και  παραμένει στο 1% του πληθυσμού. Τα άτομα που τραυλίζουν μπορεί να επαναλαμβάνουν φθόγγους, συλλαβές, λέξεις, φράσεις, ίσως επιμηκύνουν φθόγγους, μπλοκάρουν, προσθέτουν ήχους, λέξεις, φράσεις κ.α. Κάποια άτομα πιθανά να παρουσιάζουν απώλεια βλεμματικής επαφής τη στιγμή του τραυλισμού, αντανακλαστικές συσπάσεις( τικ) των ματιών, των μυών του προσώπου ή του σώματος.

Πολλές φορές τα πρόσωπα που τραυλίζουν (Ππτ), δυσκολεύονται ιδιαίτερα συναισθηματικά λόγω του τραυλισμού, αναπτύσσουν αισθήματα ντροπής, φόβου, θυμού, λύπης κ.α…. που αρκετές φορές τους επηρεάζουν και τους εμποδίζουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους.

Ανάλογα με την κάθε ηλικιακή ομάδα υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις,  με διαφορετική χρονική διάρκεια,  προγράμματα μαζί με τους γονείς ( στην προσχολική και πρώτο-σχολική ηλικία), με το ίδιο το παιδί που τραυλίζει, ατομικές και ομαδικές παρεμβάσεις.

Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το παιδί που αρχίζει να τραυλίζει στο να μην εδραιωθεί ο τραυλισμός του ή όταν εδραιώνεται να μπορέσει το Ππτ να τον διαχειριστεί ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα του τραυλισμού και οι επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές του.

__________________

Δείτε

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων

Ημέρα Ανοιχτού Σχολείου – «Open Schools for Open Societies» | Σάββατο 12-10-2019

Προϋπολογισμός 2020: Τι προβλέπει για την Παιδεία

Εκπαίδευση: Ο θόρυβος και τα προβλήματα | Αρθρο

_____________________

Πριν φύγετε

Ολες οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ -ΕΒΠ

Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο κ.α.

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση