Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόσβαση τυφλών σε βιβλία: H τοποθέτηση της Bουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόσβαση τυφλών σε βιβλία: H τοποθέτηση της Bουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, σε Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσβαση τυφλών σε βιβλία

Σύμφωνα με Ανακοίνωση στον 902.gr

Στην ανάγκη να μην πληρώσουν οι ανάπηροι το μάρμαρο της εμπορευματοποίησης των πνευματικών δικαιωμάτων επικέντρωσε την ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σε Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται η ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οδηγία της ΕΕ

Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει μια σειρά μέτρων, που -σε επίπεδο διακηρύξεων- δίνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, επιστημονικών άρθρων, κ.λπ. σε μορφή η οποία θα είναι προσβάσιμη στους τυφλούς ή σε ανθρώπους με άλλα προβλήματα ανάγνωσης.

Η οδηγία ρυθμίζει ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και δίνει τη δυνατότητα μετατροπής των εντύπων χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, εφόσον υπάρχει «νόμιμη πρόσβαση» σε αυτά τα έργα και η αναπαραγωγή τους γίνεται «σε μη κερδοσκοπική βάση».

Οι φορείς που θα μπορούν να κάνουν αυτή τη μετατροπή θα είναι κρατικοί, ιδιωτικοί «μη κερδοσκοπικοί», οι ίδιοι οι ανάπηροι κ.ά.

Λιάνα Κανέλλη

Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι αυτή η μορφοποίηση θα πρέπει να γίνει από το κράτος και όχι από ιδιώτες, επισημαίνοντας πως μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα τα πνευματικά δικαιώματα.

Η τοποθέτηση για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που αφορά στην πρόσβαση των τυφλών σε βιβλία  – VIDEO

Δείτε σχετικά

ΕΣΑμεΑ για ασφαλιστικό: Αγνοήθηκαν τα ζητήματα των ΑμεΑ
Κυβέρνηση για ΑμεΑ: Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεσμεύσεων
ΕΣΑμεΑ για διορισμούς: Προστασία εκπ/κών-ΕΕΠ-ΕΒΠ ΑμεΑ στις Τοποθετήσεις-Μεταθέσεις
Διευκρινήσεις Μεταθέσεων για πολύτεκνους και εκπαιδευτικούς ΑμεΑ

Πριν φύγετε

Παρουσίαση νομοσχεδίου σε Πρωθυπουργό: Αναβάλλεται λόγω κοροναϊού
Αναστολή εκδρομών μαθητών στην Ιταλία | Η Εγκύκλιος
Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο
Νέο νομοσχέδιο Παιδείας: Τι διατάξεις θα περιλαμβάνει – Ανακοινώσεις Κεραμέως
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση