Προσεισμικός έλεγχος σχολείων: Υποχρεωτικός για δημόσια κτήρια, σχολεία και νοσοκομεία μέσα σε ένα εξάμηνο – Τι είπε ο Καθηγητής κος Ε. Λέκκας για τα κοντέϊνερς στα σχολεία.
Προσεισμικός έλεγχος σχολείων
Στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” μίλησε σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 ο Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κος Ευθύμιος Λέκκας, για την υποχρεωτικότητα, πλέον, των προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτήρια, μεταξύ των οποίων τα κτήρια τα οποία στεγάζουν τις σχολικές μονάδων της χώρας.
Ο κατ αρχήν πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα γίνει μέσα σε έξι μήνες θα έχει κάνει, από το σύνολο των 80.000 κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο σε 35.000-40.000 κτήρια.
Χαρακτηριστικά ο κος Λέκκας είπε:
“Από το 2002 είχε αρχίσει ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων, νοσοκομείων και κρίσιμων γενικά υπηρεσιών, αλλά είχε ένα χαρακτήρα προαιρετικό, δηλαδή ο κάθε Φορέας που είχε ένα κτήριο, εάν ήθελε, θα μπορούσε να κάνει έλεγχο παρά τις εκκλήσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αν δεν ήθελε δεν τον έκανε. Τώρα πια οι έλεγχοι αυτοί γίνονται υποχρεωτικοί και δεν γίνονται λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, είχαμε αρχίσει εδώ και ένα χρόνο με τον κο Στυλιανίδη Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να ετοιμάζουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Εχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έτσι είμαστε ώριμοι πια να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα των ελέγχων. Κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο κάθε δημόσια υπηρεσία, μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει το κτήριο που έχει στην κατοχή του να ελεγχθεί και να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και στη συνέχεια αν απαιτηθεί, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.
Εάν τα κτήρια αυτά δεν πληρούν τους όρους της οπτικής αναγνώρισης, δηλαδή δεν είναι αντισεισμικά, τότε θα πάμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο όπου υπάρχουν έτοιμοι κανονισμοί για τις ενισχύσεις των κτηρίων. Εμπειροι μηχανικοί θα δουν τα τυχόν προβλήματα και εφόσον κάποιο κτήριο χρειαστεί επανεξέταση θα προχωρήσουν στον δευτεροβάθμιο έλεγχο. Τώρα πια δεν κρίνουμε εάν το κτήριο είναι ακατάλληλο αλλά τη στάθμη (της αντισεισμικής θωράκισης) του κτηρίου. Όταν πάμε στη διαδικασία του δευτεροβάθμιου ελέγχου τότε ο κάθε φορέας θα αποφασίσει τι θα κάνει με το κτήριο που δεν πληρεί τις προδιαγραφές αντισεισμικής επάρκειας”.
Το παράδειγμα του εξατάξιου σχολείου στον Τύρναβο
Μάλιστα ο κος Λέκκας έδωσε το παράδειγμα του εξατάξιου σχολείου περιοχής του Τυρνάβου, το οποίο με τον σεισμό πριν 2 χρόνια είχε πάθει ζημιές και χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ για την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση και εξυπηρετούσε μόνον 15 μαθητές, τα οποία μ ένα σχολείο 2 αιθουσών της τάξεως των 70 με 80.000 ευρώ θα μπορούσαν να έχουν ένα νέο σύγχρονο σχολείο.
Τι γίνεται με τα κοντέϊνερς
Ερωτώμενος αν τα κοντέϊνερς, στα οποία στεγάζονται ακόμη σχολεία, πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις ο κος Καθηγητής απάντησε πως τα κοντέϊνερ είναι 100% ασφαλή, αλλά δεν πληρούν άλλα κριτήρια ως προς τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια σύγχρονη τάξη.
Δείτε σχετικά
Ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων της χώρας-Ερώτηση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Πριν φύγετε
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/proseismikos-elegxos-scholeiwn-ypochrewtikos-gia-dimosia-ktiria-mesa-se-ena-examino/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.