“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προσλήψεις και διορισμοί στα ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ: Θα γίνουν;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προσλήψεις και διορισμοί στα ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ: Πρέπει να επισπευσθεί η επίλυση των ζητημάτων πρόσληψης αναπληρωτών στα ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ και μόνιμων διορισμών στα ΚΕΣΥ.

Προσλήψεις και διορισμοί

Πρόβλημα με τις προσλήψεις αναπληρωτών σε ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ

Κι ενώ αισίως διατρέχουμε το πρώτο μισό του μηνός Αυγούστου, έναν σχεδόν μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία για το 2019-20, δεν υπάρχουν νέα από το ζήτημα της διευθέτησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα δώσει προσλήψεις αναπληρωτών στα:

  • Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και τις
  • Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) της χώρας.

Υπενθυμίζουμε πως το Πρόγραμμα είχε δοθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και θα είχε πενταετή (5) διάρκεια, όμως επιλέχθηκε τελικώς η μεταφορά για υλοποίηση φέτος στο Υπουργείο Παιδείας.

Ομως δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κι ΕΕΠ στα ΚΕΣΥ και στις ΕΔΕΑΥ  με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρόβλημα με τους μόνιμους διορισμούς στα ΚΕΣΥ

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στους μόνιμους διορισμούς μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και εκπαιδευτικών στις οργανικές θέσεις των  ΚΕΣΥ.

Οπως όλοι γνωρίζουν πια, διαπιστώσαμε πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ

  • του νόμου 4589/2019, κατά τον οποίο προβλέπεται ότι οι διορισμοί μόνιμων Ε.Ε.Π. πραγματοποιούνται σε κενές οργανικές θέσεις και
  • του νόμου 4547/2018 – άρθρου 9 περί στελέχωσης των ΚΕΣΥ, κατά τον οποίο δυστυχώς δεν έχει προβλεφθεί η πλήρωση θέσεων από διορισμό, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος ιδρύει νέα ΚΕΣΥ και συστήνει νέες θέσεις ανά κλάδο.

Από τότε που αναδείξαμε το θέμα πέρασε μισός μήνας, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έχει καταθέσει σχετική διάταξη στο ΥΠΑΙΘ, η οποία λύνει το πρόβλημα, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κίνηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Εφιστούμε την προσοχή

Εμείς από εδώ εφιστούμε την προσοχή για επικείμενο κίνδυνο να υπάρξει ζήτημα πλήρωσης των οργανικών και λειτουργικών κενών των ΚΕΣΥ/ΕΔΕΑΥ, από ΕΕΠ και εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές, τη χρονιά που έρχεται.

Η μη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών για επίλυση των παραπάνω ζητημάτων προβλέπεται να οδηγήσει τις δομές σε υποστελέχωση, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στη διαγνωστική, αξιολογική και υποστηρικτική τους λειτουργία σε παιδιά, οικογένειες και σχολεία.

Δείτε ποια Προγράμματα ΕΣΠΑ “τρέχουν” για προσλήψεις αναπληρωτών

1) «Ενίσχυση Προσχολικής Εκπαίδευσης 2019-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5047058.

2) «Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, 2019-20», με κωδικό ΟΠΣ 5047065.

3) «Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2019-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5047082.

4) «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2019-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5047057.

5) «Ενταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα σχολεία-Τάξεις Υποδοχής, σχολικό έτος 2019-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5045765.

6) «Ενταξη Προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα», με κωδικό ΟΠΣ
5002810.

7) «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑΛ», με κωδικό ΟΠΣ 5010706.

Δείτε ακόμη

ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς Υπουργείο: Να δοθούν τα Οργανικά κενά των ΚΕΣΥ για διορισμούς

Υπόμνημα ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Δελτίο Τύπου ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη συνάντηση με την Υφ. Παιδείας κα Ζαχαράκη

Εγκύκλιος Αποσπάσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ: Αιτήσεις από 08 έως 19/08/2019

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

1 Σχόλιο

  1. Μπόλιας Κωνσταντίνος σε

    Πρέπει να ασκηθεί άμεσα πίεση προς το Υπουργείο, τουλάχιστον όσον αφορά το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών μέσω του αντίστοιχου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς προσλήψεις σε ΚΕΣΥ και ΕΔΕΑΥ. Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες σε ορισμένα ΚΕΣΥ, ενώ η ανάγκη να καταρτιστούν άμεσα τα 3μηνα προγράμματα παρέμβασης της ΕΔΕΑΥ είναι επιτακτική, ώστε να παρεπεμφθούν στα ΚΕΣΥ όσα παιδιά χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και υποστήριξης. Η μη στελέχωση των ΚΕΣΥ και των επιτροπών της ΕΔΕΑΥ με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, καθώς ΟΛΕΣ οι διαδικασίες θα πάνε πίσω!

Γράψτε μία απάντηση