Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ: Γιατί απαιτούν χρόνο; Διορθώνεται το πρόβλημα; Απαντά ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου για το τι πρέπει να γίνει.
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Στο ερώτημα “Γιατί απαιτούν χρόνο οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ” απαντά με άρθρο του στο “ΒΗΜΑ” ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κος Αθανάσιος Παπαϊωάννου.
Αιτίες της μεγάλης διάρκειας των διαδικασιών προσλήψεων
Ο κος Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του ΑΣΕΠ με τον νόμο Πεπονή παραθέτει 7 λόγους για τη μεγάλη διάρκεια των διαδικασιών προσλήψεων, μεταξύ των οποίων αναφέρεται η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, το ότι το 40%-70% των διοριστέων αρνούνται να διορισθούν, οι περί τις 6.000 εκκρεμείς ενστάσεις εκπαιδευτικών, το περίπλοκο καθεστώς που διέπει τις ειδικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑΜΕΑ, παλιννοστούντες, η διαδικασία των συνεντεύξεων, το ότι για τον κάθε κλαδο-ειδικότητα υπάρχουν διαφορετικά πρόσθετα προσόντα και η πανσπερμία διατάξεων με διαφοροποιημένες διαδικασίες που θεσπίζονται με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων.
Αιτίες καθυστέρησης με αιτία το ΑΣΕΠ
Οσον αφορά στις αιτίες που έχουν να κάνουν με το ίδιο το ΑΣΕΠ ο κος Παπαϊωάννου αναφέρει ως λόγους καθυστέρησης την κατοχύρωση των αποφάσεων του ΑΣΕΠ έναντι δικαστικών αμφισβητήσεων η οποία έχει βαρύτατο τίμημα σε χρόνο, την παλαιότητα του πληροφοριακού συστήματος του ΑΣΕΠ και τη συνεχή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ και σε τομείς πέραν των προσλήψεων.
Τι πρέπει να γίνει
Τέλος αναφορικά με τις λύσεις ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ αναφέρει την περαιτέρω απλοποίηση της νομοθεσίας για το ΑΣΕΠ, την εκλογίκευση των κανονισμών των φορέων για τα προσόντα των υποψηφίων, την επανεξέταση του συστήματος επιλογής εκπαιδευτικών, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ενίσχυσης των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, την αποσύνδεση του ζητήματος των συμβασιούχων από τις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και τη δημιουργία αντικινήτρων για αβάσιμες ενστάσεις, επισημαίνοντας ότι “η αξιοκρατία, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η απόλυτη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση έχουν κόστος σε χρόνο. Το όφελος, όμως, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο”.
Δείτε επίσης
Νέοι διαξιφισμοί στη Βουλή για το “sugar daddies”-Φωτογραφίες διαφημίσεων κατέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας
Διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ αλλά όχι φέτος: Διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/proslipseis-meos-asep-giati-apaitoyn-hrono-diorthonetai-to-provlima-apanta-o-proedros-toy-asep-papaioannoy/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.